Fiasco Champ & Thomas March Collective: ‘Štrik bika’

Fiasco Champ – najbolje ga pozna Jernej Šavel. (FOTO: osebni arhiv izvajalca)
Fiasco Champ – najbolje ga pozna Jernej Šavel. (FOTO: osebni arhiv izvajalca)

Februarska skladba letošnjega cikla Thomas March Collective ‘Štrik bika (#Nebuloze)’ nagovarja trenutno koronsko dogajanje in različne interpretacije iste realnosti. Moči je s Tomažem združil Jernej Šavel, kitarist nekega drugega slovitega kolektiva.

Skladbe letošnjega cikla Thomas March Collective si sledijo v hitrem, mesečnem ritmu. Januarska ‘Vse stoji (Ne dojamem)’ prikazuje odtujenost, ki jo je epidemija napihnila do bizarnih razsežnosti. Februarska ‘Štrik bika (#Nebuloze)‘ pa prav tako nagovarja trenutno dogajanje in (vedno bolj) različne interpretacije iste realnosti.

Thomas March Collective je zgrajen na sodelovanju različnih glasbenikov in tokratni ‘nosilec projekta’ je Fiasco Champ, alter ego kitarista nekega drugega kolektiva.

Fiasco Champ je sodelovanje opisal: ‘Obronki prestolnice, tam kjer se slišijo žalostni azijski levi, stoji Hemingvejka, delavnica Tomaža Mariča oziroma Thomasa Marcha. Ta ni zgolj studio, je prostor, pod katerim se mešajo čarne vode, te pa se praviloma manifestirajo skozi Marcheve kolektive. A ker je Hemingvejka dobra hiša, vanjo sprejme tudi kakšnega glasbenika, ki se je na poti ustavil v Ljubljani. Njen redni gost je tudi Jernej Šavel, ki sicer guli strune pri nekoliko bolj razvpitem kolektivu, kar pa ni toliko pomembno dejstvo, kot je pomembno to, da Šavel in Marič vedno pogosteje v Hemingvejki kakšno ušpičita.’

Tokrat sta se jima pri projektu pridružila (in zapela) še Urban Lutman ter Matija Koritnik iz Batista Cadillac.

‘Štrik bika (#Nebuloze)’, je že 19. samostojno izdana pesem in 18. videoprojekt Thomas March Collective

Video simbolizira koronsko dogajanje, kjer se nam nekje iz ozadja nasmiha neka konkretna rešitev, pa jo vedno znova zakrije umazana stvarnost. Čakamo konkretne premike, a v resnici stopicamo na mestu.

Besedilo govori o različnih oz. nasprotujočih si pogledih na isto realnost, iz tega izhajajočih konfliktih in sledenju parcialnim interesom, za katere se zdi, da so žal edino vodilo pri iskanju rešitev.

Na isti kocki, dva opazovalca hkrati vidita različne stvari: eden šest, drugi ena. A skupni seštevek nasprotnih ploskev je vedno sedem. Na Rubikovi si nasproti stojijo pari različnih barv, ki se nikoli ne srečajo v celoti.
Vsak vleče tja, kamor ga mika; meče polena in skače čez polena drugih.

Thomas March je umetniško ime Tomaža Mariča, ki je gonilna sila kolektivov. Ti nastajajo glede na sodelujoče glasbenike in imajo vsakič različno ime, odvisno od tematike projekta ali spremljajočega dogajanja: ‘The Boy Collective‘ je ime dobil, ko se je Tomažu rodil sin. ‘Lost n Found Collective‘ je nastal, ko je virus zakriptiral glavni računalnik, izgubljene posnetke pa so napaberkovali iz različnih varnostnih kopij, studijskih računalnikov in od prijateljev, ki jim je pred tem poslal neobdelane verzije projekta. Še najbolj očitna sta ‘The Snail Collective’ za projekt ‘Burning’, kjer v glavni vlogi nastopa polž in pa ‘Je T’aime Collective’ za ljubezensko pesem ženi. Obe skladbi lanskega cikla Thomas March Collective, ljubezenski pesmi ‘Moje napake’ in ‘Kam da dam’, sta bili – vsaka zase – izglasovani za popevko tedna na Valu 202.