Exit se je zapisal v zgodovino!

Main stage opening ceremony (Foto PROMO)

Festival je bil varen, dogodek pa se bo zapisal v zgodovino!

Posebna raziskovalna ekipa je na festivalu dokazala, da je bil festival varen in ni bil žarišče okužb, prav tako pa ga je ugledna glasbena inštitucija Billboard opisala kot zgodovinskega, saj je bil to prvi večji evropski festival od začetka pandemije.

EXIT je letos, s praznovanjem 20. festivalske obletnice, pritegnil ogromno svetovno pozornost. O festivalu so pisali britanski BBC, Guardian, NME, Mixmag ter ameriški Billboard, Variety, Pollstar in številni drugi. Svetovni mediji so pisali o festivalu kot o prvem velikem festivalu od začetka pandemije, prav tako pa so poudarili, da se je ljudem na obraze vrnil nasmeh.

Ekipa radia Val 202, ki iz zaodrja spremlja festival Exit v živo zadnjih 5 let, je o festivalu na spletni strani zapisala: »Številni obiskovalci festivala Exit 2021 so prepričani, da je festival brez omejitev (razen pogoja PCT pri vstopu) znak za začetek normalnega življenja. Organizatorji so sledili vzoru nekaterih ekperimentalnih koncertov po Evropi in se odločili, da nekdo mora biti prvi.«

Dance Arena – atmosfera (Foto PROMO)

Prav tako pa so svetovni mediji pisali tudi o tem, da festival ni zakrivil poslapšane epidemiološke slike v Novem Sadu. Avtor članka v Variety na primer piše, da gre za izreden dogodek, ki je navdušil 180.000 obiskovalcev in kljub številnem oviram prišel na cilj ter poskrbel za nepozabno zabavo. “Kar je bilo letos drugače, je še večje število ženskih didžejk, ki so še dodatno pripomogle k izstopajoči izvedbi.” Pri tem pa je seveda mislil na odlično Amelie Lens, Charlotte de Witte, Insolate in Tijano T.

Glas o festivalu pa je bil slišan tudi na Kitajskem. Dnevni časopis Guangming Daily je o festivalu pisal kot o “velikem glasbenem dogodku, ki se vsako leto zgodi v Srbiji, a bo letos nekaj posebnega.” Novica je bila na omrežjih deljena več kot milijonkrat.

Hkrati pa se je zares zgodilo to, kar je organizator festivala, Dušan Kovačević povedal v intervjuju za IQ Mag aprila letos: „Prvi EXIT se je zgodil po desetletju vojn in revščine v Srbiji in na Balkanu. Po desetletju izoliranosti, želji po normalnem življenju so ljudje prekipevali od želje po pozitivni energiji, ki je bila tako močna, da se je zgodila legenda o Exitu, ki še danes velja. Zaradi pandemije in dejstva, da več kot leto dni živimo v skoraj nenormalnih pogojih, deluje kot da se bo zgodovina ponovila, zato letos pričakujemo zelo močen pozitiven naboj, ki bo letošnjo izvedbo EXIT-a  vpisal v zgodovino.”

RAZISKAVA COVID 19

V Novem Sadu je pretekla dva tedna potekala tudi raziskava, katere cilj je bil izmeriti, kako izvedba festivala vpliva na širjenje virusa, ter kako učinkovita je stopnja varnosti Safe Events Serbija ter njihovega varnostnega protokola. Raziskavo je izvajalo osebje Zdravstvenega doma Novi Sad in združenje Projekt Lab pod vodstvom epidemiologinje doc. dr. Marije Milić.

V raziskavo je bilo vključenih 345 udeležencev, ki so bili razdeljeni v dve skupini, in sicer na cepljene ter tiste, ki so na festival prišli z negativnim testom. Med testiranimi pred vstopom na festival od 8. do 10. julija, je bila ena oseba pozitivna, vstop na festival pa ji ni bil dovoljen. Ko so bili vsi sodelujoči v raziskavi še enkrat testirani med 15. in 17. julijem pa so bili rezultati odlični, saj nobena oseba ni bila pozitivna na testiranju za covid-19.

Za varnost je bilo na festivalu poskrbljeno. V petih dneh se je dodatno testiralo 18.336 oseb, pozitivnih pa je bilo 10, oziroma 0,05 odstotkov testiranih. Vsi, ki so bili na testu pozitivni, seveda niso vstopili na festivalsko prizorišče, skrb pa je prevzelo medicinsko osebje.

Se vidimo prihodnje leto!