EXIT do novega rekorda!

Festival Exit (FOTO: EXIT PHOTO TEAM)
Festival Exit (FOTO: EXIT PHOTO TEAM)

Za nami je 18. festival EXIT. Obiskalo ga je več kot 200.000 obiskovalcev, ki so v štirih dneh in nočeh prestopili festivalski vhod. Zgodovinski uspeh, naslov evropskega prvaka, so v nedeljo dostojno proslavili z izenačenjem dnevnega rekorda – 55.000 ljudi na Petrovaradinski trdnjavi – iz leta poprej ter z največjim finalom Exita do sedaj.

Za pravo evforijo poskrbeli številni glasbeniki

Za neprekinjeno slavje na vseh odrih in evforijo, ki ji doslej še nismo bili priča, so poskrbeli David Guetta, Martin Garrix, Alice Merton, Nina Kraviz, Joseph Capriati, Asian Dub Foundation, ZHU, Tale of Us, Asphyx, DJ Tennis, Red Axes, Elderbrook in številni drugi. Letošnja izdaja je presegla vse dosedanje tudi po zaslugi nove produkcije glavnega odra, ki so ga že v prvi noči razplamteli Migos in ameriška rokerica LP, ter art-pop ikona Fever Ray. Petek in soboto so zaznamovali koncerti reggae kralja Ziggya Marleya, raperja s čudežnim hitmejkerskim dotikom Frencha Montane, zgodovinski nastop dive z neskončnim talentom Grace Jones in odlično razpoložena Ofenbach! Novo spektakularno podobo je letos dobila tudi mts Dance Arena, ki je vse štiri dni držala polno kapaciteto vse do samega zaključka. Zaključevali so techno ikona Richie Hawtin, elektronski genijalec Maceo Plex, house kralj Solomun ter ena, edina in vsakič drugačna, Nina Kraviz, ki je že drugo leto zapored ob glasnih ovacijah publike iz več kot 70 držav sveta zaprla EXIT.

Festival Exit 2018 (FOTO: EXIT PHOTO TEAM)
Festival Exit 2018 (FOTO: EXIT PHOTO TEAM)

EXIT 2018 | First Impressions:
Tradicionalno eksploziven zaključek festivala EXIT bo ostal zapisan v spominu predvsem po zaslugi plejade impresivnih izvajalcev in hitov. Na glavnem odru je tako številne mlade navdušila zvezda v vzponu Alice Merton, obiskovalci pa so njen veliki hit No Roots proglasili za največji hit festivala. Ob zaključku nastopa je vse obiskovalce pozvala, da se ji konec avgusta pridružijo na festivalu Sea Dance. Nalezljiva energija mlade rokerice je bila idealna uvertura za spektakel najmlajšega dvakratnega dobitnika nagrade za najboljšega svetovnega DJ-a, Martina Garrixa! Občinstvo je z navdušenjem pospremilo dobro poznane hite Animals in So Far Away, kot tudi številne druge v posebej prirejenih verzijah, ki so jih spremljali številni svetlobni, video in scenski efekti. Na glavnem odru so izbruhnile glasne ovacije, ko se je nanj povzpel največji in nesporni vladar top lestvic ter velik ljubitelj festivala EXIT David Guetta! Z največjimi hiti iz svojega izjemno bogatega opusa je poskrbel za zaključek, o katerem bo še dolgo govorila cela generacija mladih, in iz glavnega odra zavpil: Exit, rad te imam!

EXIT 2018 | Alice Merton No Roots Live @ Main Stage:
Izboljšana produkcija mts Dance Arene je sijala v vsej svoji veličini pred tisočimi obiskovalci, ki so neutrudno plesali tudi zadnji dan festivala. Ogrevanje za še eno fantastično noč na Dance Areni je začela berlinska selektorka Dana Ruh, sledil je  Kolsch, Danec, ki piše in briše nova pravila v elektronski glasbi. Za tem je za DJ pult stopil napolitanski techno princ Joseph Capriati, ki je prepolno Areno pripeljal do absolutne evforije. Prvi jutranji žarki so pozdravili dvojec Tale of Us, ki sta s svojim prepoznavnim zvokom optimalno pripravila publiko za zaključek na enem najboljših festivalskih odrov na svetu. Po lanskoletnem spektakularnem zaključku celotnega festivala EXIT in ovacijah ter še nekajkratnem vračanju na oder, se je Nina Kraviz, po neverjetno uspešnem letu, vrnila nazaj v svoj drugi dom, kjer smo skupaj proslavili šampionski naslov festivala EXIT.

Festival Exit 2018 (FOTO: EXIT PHOTO TEAM)
Festival Exit 2018 (FOTO: EXIT PHOTO TEAM)

EXIT 2018 | Ziggy Marley World Revolution Live @ Main Stage:
Nastopajoči so se, kot je sedaj že v navadi, imeli na festivalu odlično. Grace Jones je, navdušena nad občinstvom in energijo, podaljšala svoj nastop za polnih 45 minut, kar je presenetilo celo njen management, počutila pa se je tako zelo dobro, da je v zaodrju preživela preostanek večera in do jutra klepetala z organizatorji. Podobno navdušen je bil tudi Maceo Plex, ki je na svojem Twitter profilu napisal: “Najboljši festival? Zelo, zelo verjetno”. Boris Brejcha je izjavil, da je zaljubljen v EXIT, med tem ko je resnično profesionalnost pokazala Anastasia Kristensen, kateri je na dan nastopa preminil oče, vendar kljub temu ni zavrnila prihoda na oder, temveč je ravno njemu posvetila “najpomembnejši nastop v življenju”. Navdušeni nad njeno potezo, so ji številni izrazili podporo, med njimi tudi Exitovi izvajalci prejšnjih let Rebekah, Paul Woolford in Insolate. Na mts Dance Areni je imela fantastičen nastop tudi megazvezda nove generacije Amelie Lens, po nastopu pa je izjavila, da je imela gromozansko tremo, saj je bila od nekdaj njena življenjska želja, da nastopi na Exitu in da je bila celotna izkušnja neverjetna.

 

Festival Exit 2018 (FOTO: EXIT PHOTO TEAM)
Festival Exit 2018 (FOTO: EXIT PHOTO TEAM)

 

EXIT 2018 | Amelie Lens Live @ mts Dance Arena:
Eden najuglednejših artistov odra No Sleep Novi Sad, Midland, je na svojem Twitter profilu objavil fotografijo iz Exita iz leta 2007, ko je imel vsega 19 let, in zapisal, da mu je izkušnja spremenila življenje. V pogovor so se vključili še DJ Tennis in nastopajoči v preteklosti Nic Fanciulli ter Waze & Odyssey, da bi potrdili, kako zares poseben je EXIT. Ida Engberg, ki je nastopila s svojim izbrancem Adamom Beyerom, pa je bila na Areni vse do znamenitega sončnega vzhoda, ki se ji je zdel čaroben in lep.