EDO MAAJKA: ‘Duhovnost ni pogojena z domovino’

Objavljamo intervju z bosansko-hrvaškim glasbenikom Edom Maajko, ki je pred kratkim izdal svoj novi studijski album Put u plus.

ROCKER.SI: Začniva pri vašem novem studijskem albumu. Glede na to, da gre za ploščo, za katero ste potrebovali največ časa, šest let, se zdi naslednje vprašanje več kot primerno: Se je kje zataknilo ali je bil studijski predah namenski?

EDO MAAJKA: V vmesnem času sem dobil otroka zaradi česar sem se preselil na drugi kontinent. Odmor sem si vzel z namenom, da uživam v družinskem življenju. Slednji mi je koristil tudi pri samorefleksiji, da sem se spoznal še nekoliko bolje.

Material za ploščo je začel nastajati po sodelovanju s Kultur Shockom, ko smo ustvarili skladbi za njihov novi album. Drugače pa lahko rečem, da je slednji nastal zelo hitro, v desetih poskusih, saj sem delal z najboljšo ekipo. Ekipo, s katero sem snemal, sestavljajo Yogi Lonich, Mario Rašić, Mirsad Dalipi in Toni Starešinić. Gre za same profesionalce, ki obvladajo svoj posel. Plošča je bila posneta in zmiksana v zagrebškem studiu Morris, kjer je Miro Vidović opravil odlično delo.

ROCKER.SI: Na plošči ste sodelovali tudi z Yayo iz zasedbe Jinx, kako je prišlo do sodelovanja?

EDO MAAJKA: Yaya ima enega najboljših glasov v regiji, pa tudi sam sem oboževalec njihovega [Jinx] dela. Pri vsem skupaj je šlo le za vprašanje časa, kdaj jo bom poklical in povabil k sodelovanju.

Pred najinim sodelovanjem je imela ‘Bolje je bolje’ slabši refren, groove pa je bil isti, bil je več kot ustvarjen za njo. Po njeni potrditvi sem napisal novi refren. Celotna zadeva je bila končana v slabi uri.

Lahko rečem, da je Yaya skladbo ponesla v drugo dimenzijo, končno sem dobil tudi radijski hit.

ROCKER.SI: Ste za ploščo uporabili ves material, ali ga je kaj ostalo? Predvidevam, da se ga je v šestih letih nabralo kar nekaj?

EDO MAAJKA: Seveda, ostalo je veliko stvari, katerih pa ne nameravamo uporabiti pri kasnejših projektih. Morda kakšno malenkost, več pa zagotovo ne.

ROCKER.SI: Na novem albumu se veliko posvečate tematikam, povezanih z vašo domovino, kako bi slednje na kratko predstavili vašim slovenskim poslušalcem?

EDO MAAJKA: Drži, na vseh dosedanjih ploščah sem govoril o temah, povezanih s Hrvaško, Bosno ali širšim Balkanom. Tokrat pa je stvar nekoliko drugačna, saj so obravnavane teme značilne tudi za Evropo in širši svet. Lahko bi rekla, da so nekoč regionalni problemi sedaj postali globalni.

Kot glavno temo albuma bi lahko izpostavila duhovnost, ki ni pogojena z domovino in podobnimi koncepti.

ROCKER.SI: Katera je vaša najljubša skladba z novega albuma?

EDO MAAJKA: Ne vem, saj gre pri tem za stvar razpoloženja. Morda ‘Izdajničko kolo’ ali pa ‘Novi dan’.  Meni je odlična vsaka pesem, katera prebudi čustva.

ROCKER.SI: Na kakšnih formatih se nahaja novi album?

EDO MAAJKA: Novi album lahko dobite na CD-ju, Deezerju, Spotifyju, Googlemusic in iTunes. V kratkem bo izšel tudi na vinilu.

ROCKER.SI: Ali lahko v kratkem pričakujemo tudi kakšne ponatise vaših starih albumov?

EDO MAAJKA: Nekaj se dogaja tudi na tem področju, saj so mi ljudje iz Menarta zatrdili, da delajo na vinilnih izdajah nekaterih starejših albumov.

ROCKER.SI: Ali poslušate kitarske riffe, podobne tistim na albumu, tudi v zasebnem življenju? Kateri so vaši najljubši izvajalci?

EDO MAAJKA: Z dobrimi riffi sem odrastel. Tisti, ki me spremljajo že od začetka, bodo vedeli, da sem včasih Lexaurinov izvajal koncerte prepojene z riffi. Glede izvajalcev so mi najljubši Dan Auerbach, Jack White in Gary Clark Jr..

ROCKER.SI: Katero knjigo ste prebrali nazadnje?

EDO MAAJKA: Etgar Keret – Sedam dobrih godina.

ROCKER.SI: Želite našim bralkam in bralcem sporočiti kaj posebnega?

EDO MAAJKA: Veliko stvari (smeh).