Editors v soju elektronske senzibilnosti

Editors so na noge spravili občinstvo. (FOTO: Gal Jerman)

Kako se je zvijal in prelamljal! Skakal, brcal in se upogibal kot nekakšen črv. V takšnem transu je pevec Tom Smith, ko na odru zavzame vlogo frontmana skupine Editors, s katerimi je na zadnji majski večer nastopil na Gospodarskem razstavišču v okviru Kurzschlussa.

FOTO: Gal Jerman

Odigrali številne uspešnice

Rokerski ‘bad ass’ črv z zapeljivo prezenco, ki sicer zasenči celoten bend, a hkrati osvetli statičen koncert in njihov performans dvigne na raven, ki je trenutno v lokalnem prostoru pač neprekosljiva. Nismo čisto dosegli tiste prave rokerske evforije, saj je bilo med feni vseeno preveč gibalnega prostora, premalo energije in občutna zadržanost. To pa ne pomeni, da ni postalo mokro vroče, ko so začeli s ‘Cold‘, ‘Hallelujah‘ in čez nekaj skladb še s ‘Formaldehyde‘. Takrat so zbrani pred odrom prvič zagrabili koncertno izkušnjo in se ji prepustili. Nato pa izvedba giganta ‘Violence‘, ki s svojo elektronsko verzijo še vedno prepriča.

(FOTO: Gal Jerman)
Editors so še enkrat več navdušili. (Foto: Gal Jerman)

Mogoče ne tako kot pred dvema mesecema v Zagrebu, kjer so pred bolj intenzivnimi oboževalci igrali še malo dlje kot povprečnih devetdeset minut, a so v tem času vseeno dokazali, da so rojeni za oder. Tudi drugi sicer bolj statični člani skupine z mrkim odtujenim pogledom. Kot da bi vsi skupaj čakali na prehod v ‘No Harm‘, ki se je čez dvorano zlil kot poezija.  In res se je čutilo, da koncert prehaja v finalni del, ki so ga odprli s ‘Sugar‘, nato pa udarna ‘Racing Rats‘ in božanski ‘Papillon‘. Zanimivo so tokrat za zaključek izbrali skladbo ‘Magazine‘, ki jo najdemo na njihovem najnovejšem albumu ‘Violence‘. Odlična plošča, toda v živo so še boljši. Predvsem zaradi odrske zadimljene atmosfere, elektronskega pogona in senzibilnih gibov Toma Smitha. Ta je v svoji energiji in ekstazi s svojim baritonom in izraznim nastopom neomajen.

BO! presenetili z energičnim rockom in ogreli Kurzschluss

Vokalist Boštjan Meh, kitarist Robi Kugler, bobnar Grega Hrovat in basist Jurij Žohar so BO!, ki so svoj Kurzschluss krst doživeli pred Editorsi. Obiskovalce so ogrevali s singli z nove plošče ‘KingKong‘, kot sta ‘Maska‘ in ‘Drugi krog‘, del seta pa namenili starejšim komadom – ‘1000e luči’, ‘Kinoteka’ in ‘Visoko’.

Njihov set je spremljal energični zvok, ki je dvorano premamil k plesu in prepričal marsikaterega obiskovalca, ki jih je slišal prvič. Vzhajajoči rockerji v prihodnosti načrtujejo številne nastope po Sloveniji, med drugim si jih lahko ogledate 9. junija na dobrodelnem koncertu Zveze prijateljev mladine Moste Polje na Kongresnem trgu.