Ed Sheeran napoveduje izid novega albuma

Ed Sheeran (FOTO: Ticketmaster UK)
Ed Sheeran (FOTO: Ticketmaster UK)

Ed Sheeran bo 5. maja 2023 pri založbi Asylum/Atlantic izdal svoj novi album ‘‘ (Subtract) – zadnjega v seriji matematičnih albumov.

Album ‘Subtract’ bo zadnji v seriji albumov z naslovi matematičnih znakov

Album, ki ponovno obravnava Edove korenine kantavtorstva in je bil napisan pod vplivom žalosti in upanja in morda prav zato ‘‘ (Subtract) predstavlja enega največjih svetovnih zvezdnikov v njegovi najbolj ranljivi in ​​iskreni obliki. Ed je nastajanje albuma pospremil z naslednjimm zapisom: ‘Desetletje sem delal na Subtractu, poskušal izklesati popoln akustični album, pisal in posnel na stotine pesmi z jasno vizijo, kaj bi moral biti po mojem mnenju. Nato je na začetku leta 2022 vrsta dogodkov spremenila moje življenje, moje duševno zdravje in navsezadnje način, kako sem gledal na glasbo in umetnost. Pisanje pesmi je moja terapija. Pomaga mi razumeti svoja čustva. Napisal sem, ne da bi razmišljal o tem, kakšne bodo pesmi, samo napisal sem, kar je padlo ven. In v dobrem tednu dni sem desetletje dela nadomestil s svojimi najglobljimi, najtemnejšimi mislimi. V roku enega meseca so moji noseči ženi povedali, da ima tumor, brez možnosti zdravljenja šele po porodu. Moj najboljši prijatelj Jamal, moj brat, je nenadoma umrl in znašel sem se na sodišču, kjer branim svojo integriteto in kariero tekstopisca. Bil sem v spirali strahu, depresije in tesnobe. Počutil sem se, kot da se utapljam, z glavo pod gladino sem gledal navzgor, a nisem mogel priti do zraka. Kot umetnik se mi ni zdelo, da bi lahko v svet verodostojno postavil delo, ki ne bi natančno predstavljalo, kje sem in kako se moram izraziti na tej točki svojega življenja. Ta album je točno to. Odpira vrata v mojo dušo. Prvič ne poskušam ustvariti albuma, ki bi bil ljudem všeč, ampak samo izdajam nekaj, kar je pošteno in resnično do tega, kje sem v svojem odraslem življenju.’

Vse odkar se je pri 12 letih prvič naučil na kitaro skladbo »’LaylaErica Claptona, se je začela Sheeranova ljubezen do kantavtorstva. Odraščanje z Damianom Riceom, Bruceom Springsteenom in Bobom Dylanom, ki so odmevali po hiši njegovih staršev, je močno zaznamovalo Edovo ustvarjanje. Toda ko so pesmi in proces pisanja dobili povsem nov pomen in smer po vrsti hudih dogodkov, ki so vplivali na Edov svet leta 2022, je na plan prišla močna želja, da bi posnel ploščo, zasidrano v njegovi ljubezni do kantavtorstva. In zdaj, ko se pripravlja na izdajo svojega najbolj razgaljenega dela doslej, je ‘‘ pravočasen opomin, zakaj Sheeran ostaja eden najbolj nadarjenih piscev besedil svoje generacije; umetnik, ki razčleni lastne izkušnje, da oboževalci iščejo tolažbo in pripadnost. ‘-‘ je rezultat tega, da je Sheeran premaknil meje svojega ustvarjanja, saj prinaša najgloblje pisanje pesmi v svoji karieri.

Po sodelovanju z Aaronom Dessnerjem (The National) pri pisanju in produkciji, potem ko je par združil moči ob predstavitvi skupne prijateljice Taylor Swift, sta Ed in Aaron februarja lani začela ustvarjati album. Med enomesečnim studijskim bivanjem sta napisala več kot 30 pesmi, štirinajst skladb na albumu pa je brezhibno povezanih z izvrstno produkcijo od seznanjenih hrbtnih, folk nagnjenih tekstur do drznejših, polnih, orkestralnih aranžmajev. Ed Sheeran je na britansko glasbeno sceno prodrl leta 2011 s svojim debitantskim albumom ‘+‘. Hitro se je uveljavil kot umetnik, ki ustvarja zgodovino, sledil pa je z ‘x‘, ‘÷‘, ‘No.6 Collaborations Project‘ in ‘=‘ – katalogom, s katerim je Sheeran postal ena največjih svetovnih glasbenih uspešnic 21. stoletja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ed Sheeran (@teddysphotos)

Na albumu, ki ga zaznamuje estetika zastavljena s fotografijami Annie Leibowitz bo štirinajst novih skladb, znani tpa so udi njihovi naslovi:
Boat
Salt Water
Eyes Closed
Life Goes On
Dusty
End Of Youth
Colourblind
Curtains
Borderline
Spark
Vega
Sycamore
No Strings
The Hills of Aberfeldy