Dvajseti festival EXIT bo od 13. do 16. avgusta 2020!

Exit Festival (Foto: Promo)

Potem ko je srbska premierka Ana Brnabić zaprosila organizatorje festivala EXIT, da naj ga ne odpovejo, ampak le prestavijo na kasnejši termin, je novica zelo hitro obrožila svet. Pojavilo se je upanje v žive dogodke in vračanje življenja v glasbeno industrijo.

Festival Exit se bo tako na Petrovaradinski trdnjavi v Novem Sadu odvijal med 13. in 16. avgustom. Festival bo izveden v tesnem sodelovanje s Kriznim štabom Republike Srbije, prav tako pa je že znano, da se bo zmanjšala kapaciteta dnevnih obiskovalcev, in sicer iz običajnih 55.000 dnevno na polovico. Zaprti bodo nekateri tuneli in stranske poti trdnjave, kjer se sicer skriva okoli 40 odrov. Kljub temu pa organizatorji zagotavljajo, da bo dogajanje zagotovo v sloviti Dance Areni, na glavnem odru in tudi na kultnem odru No Sleep.

Ponovna prodaja vstopnic se bo začela 1. junija, več podrobnosti o nastopajočih in možnosti vračila denarja pa bo znanih v prihodnjih dneh. Festivalska ekipa še sporoča, da si večina že potrjenih izvajalcev želi nastopa, saj bo to za mnoge po izolaciji prvi večji festival.

Po številnih sporočilih podpore, ki so jih Exitovci prejeli od organizatorjev, izvajalcev in agentov po svetu, ki v Exitu vidijo priložnost ponovne oživitve svetovne industrije dogodkov, je to še dodatna motivacija. “Še bolj pomembno od oživljanja glasbene industrije je signal upanja in optimizma, ki ga pošiljamo družbi, in sicer, da je najhuje že za nami. Med širjenjem panike, ki je v preteklih mesecih ni manjkalo in optimizmom, vedno izberemo drugo,” je povedal ustanovitelj festivala Exit, Dušan Kovačevič in dodal še referenco na festivalsko revolucionarno zgodovino: “Pred natanko dvajsetimi leti, po desetletju izolacije in vojni v devetdesetih, smo našli izhod in ga vzeli za svoje ime. Zdaj je čas, da najdemo globalni izhod iz pandemije in krize.”

Regionalni turistični eksperti so že v sklopu mednarodne koncerence Exit Stategy povedali, da je bila to modra odločitev za Srbijo, saj bodo ravno mladi tisti, ki bodo prvi ponovno potovali. Mnoge države, tudi Srbija, odpirajo meje brez omejitev ali PRC testov. Organizatorji pa ob tem še dodajajo, da bodo v primeru ponovitve epidemije v kateri od evropskih držav, uvedli finančno dostopna testiranja za njihove državljane. Kljub temu pa se tako organizatorji kot tudi premierka naslanjajo na mnenje epidemiologov, in sicer, da bo avgusta situacija popolnoma pod nadzorom.