DURAN DURAN: nepotešena volčja lakota  

Duran Duran (FOTO: Nejc Zupančič)
Duran Duran (FOTO: Nejc Zupančič)

Duran Duran, skupina najstniških idolov, ki je na začetku in sredi 80-ih kraljevala vrhovom glasbenih lestvic, v prihajajočih letih pa nato bolj ali manj uspešno krmarila med hitro spreminjajočimi se tokovi glasbenih trendov, je v sklopu aktualne Paper Gods On Tour turneje, obiskala tudi hrvaško Šalato. Začetek novega dela turneje je zagotovo legitimen razlog za visoka pričakovanja, mar ne?

Pa tudi g. Le Bon in tovarišija še niso rekli zadnje – kljub nekoliko zrelejšim letom in seriji ne ravno najbolj uspešnih plošč – Duran Duran ostajajo eni najaktivnejših pop-novovalovskih glasbenikov iz začetka osemdesetih. Še več, v delu naj bi bila tudi nova plošča, ki naj bi počastila 40. rojstni dan skupine, katerega bo le-ta praznovala naslednje leto.

(FOTO: Nejc Zuapnčič)
(FOTO: Nejc Zuapnčič)

Posvetimo se sedaj koncertu, statistiko pa prepustimo drugim, saj smo glasbeni portal. Naš torkov glasbeni večer se je tako začel nekje ob 20:30, ko smo po zaključenih uvodnih formalnostih končno vstopili na koncertno prizorišče. Stranišča? So. Pivo? Seveda. Bendova stojnica s spominki? Tudi. Publika? Vsekakor. Lepo in prav, a kaj za vraga naj počnem do 21:15, brez kakršnekoli predskupine? Aha, problem rešen. Čedna svetlolaska, mešalna miza, himne iz 80ih (originali in reciklaže) … 40 minut se niti ne bo tako vleklo, kaj? Res, da DJ-ka ni Niki Belucci, a ne bodimo malenkostni.

 

Slikal: Nejc Zupančič-ZUPA

Da, prav ste prebrali. Zapis notranjega monologa, ki se mi je (in zagotovo še komu) pred prihodom benda motal po glavi. Sodobna elektronika in koncert Duran Duran? Ne bodite presenečeni. Če vam skupina predstavlja le nekakšen vezni člen med vami in vašo mladostjo, ste zamudili kar nekaj tektonskih premikov. Skupina je namreč že dolgo nazaj spremenila svoj dedni zapis. 80-ta so bila in še vedno ostajajo rdeča nit bendovega ustvarjanja, so pa ritme slednjih podkrepili s sodobni zvoki.

Saj ste slišali ‘Last Night in the City’, ‘Pressure Off’, ‘Paper Gods’ in ‘What Are the Chances’?. Stari zvoki v novi preobleki, a na dovršen in poslušljiv način. Zakaj bi le pogreval staro juho, če pa ji lahko dodaš nekaj novih začimb in tako ustvariš popolnoma nov zvarek? Podobno velja tudi za pozelenele uspešnice kova ‘Wild Boys in Rio’. Kvaliteta tradicije, predstavljena novim poslušalcem, a vseeno primerna tudi za starejše, prvotne poslušalce.

 

Slikal: Nejc Zupančič-ZUPA

Duran Duran so nam v nekaj več kot uri in pol pripravili odličen elektronsko-nostalgični nastop, med katerim so več kot uspešno pridobili pozornost publike. Preverjene uspešnice, kvalitetna izvedba, nekaj novitet in spodobna video podpora. Je pri opisovanju popolnega torkovega večera dodati še kaj?