DRUDKH: ‘They Often See Dreams About Spring’ (2018)

Naslovnica albuma 'They Often See Dreams About Spring'.
Naslovnica albuma 'They Often See Dreams About Spring'.

Ukrajinski Drudkh so na sceni prisotni že več kot 15 let, vendar kljub temu še danes veljajo za enega najbolj skrivnostnih glasbenih kolektivov v Evropi. O članih skupine ni znanega praktično ničesar, kot da so se ti že na samem začetku zavestno odločili, da bo glasba spregovorila namesto njih, kar je v osnovi tudi njen namen, zato mi je takšen pristop povsem razumljiv in ga odločno podpiram.

 

O albumu ‘They Often See Dreams About Spring’

Letos se Drudkh prestavljajo z novim studijskim albumom ‘They Often See Dreams About Spring’, na katerem boste našli pet novih pesmi, ki bi jih težko označil za recimo temu evropski tip black metal, ampak za svojevrstni eksperimentalni kolaž vsega mogočega. To sicer zveni, kot da je plošča navadna zmešnjava, vendar Drudkh uspejo ustvariti povsem unikaten zvok surovo razgaljenega black metala s hromečimi kitarami in kričečimi vokali, ki resda nekoliko zadišijo po severu Evrope, vendar bi hkrati težko rekel, da gre za kopijo že slišanih zadev.

They Often See Dreams About Spring’ bo zvestim oboževalcem šel nemudoma v uho, medtem ko bo preostalo poslušalstvo najverjetneje ostalo nekoliko zadržano, saj plošček kot tak ni popoln. Glavno težavo predstavlja struktura samih pesmi, ki že na samem začetku postreže z kitarskim rohnenjem, ki se po dinamiki in ritmu tekom pesmi kaj bistveno ne spreminja in zato lahko plošček na trenutke zveni nekoliko monotono in ponavljajoče.

Na srečo so tu izredno kvalitetni in zlovešči vokali, ki živahno obarvajo pesmi in tako uspejo potisniti pomanjkljivosti izdelka v ozadje. ‘They Often See Dreams About Spring’ ni glasbeni presežek, je pa kvalitetna zbirka unikatne black metal misterija, imenovanega Drudkh.