Đorđe Balašević z velikim orkestrom v Stožicah

Đorđe Balašević
Đorđe Balašević

V ljubljanskih Stožicah bo v petek, 25. maja 2018, na nekoč dan mladosti, ekskluzivno v Sloveniji nastopil en najbolj znanih kantavtorjev iz prostora nekdanje skupne države: poet, glasbenik, pripovedovalec zgodb, humorist in komentator Đorđe Balašević. Njegova priljubljenost v Sloveniji očitno tako govori zase. Zato če ne želite zamuditi koncerta panonskega mornarja – kot mu radi rečejo – so vstopnice na voljo na www.eventim.si in vseh Eventimovih prodajnih mestih!

 

Največji koncert v Sloveniji doslej

Po lanskih, v rekordnem času razprodanih Križankah, zdaj prihaja na svoj največji koncert v Sloveniji doslej! Pri nas še ni imel arenskega nastopa, medtem ko v drugih državah nekdanje skupne države polni arene že vrsto let: decembra je razprodal arene v Zagrebu, Beogradu, pred nekaj dnevi v Sarajevu, marca bo nastopil v Splitu, maja v Skopju in Ljubljani.Panonski mornar nas bo spet navdušil s svojimi legendarnimi pesmimi, kot tudi veliko zasedbo na največjem odru v Sloveniji. Pred izidom je tudi njegova nova knjiga, ki bo na željo in tudi veliko veselje njegovih oboževalcev iz Slovenijeprevedena v slovenščino, v njej pa bo v svojem prepoznavnem slogu govoril o svoji mladosti.

Vedno znova se rad vrača v Slovenijo.
Vedno znova se rad vrača v Slovenijo.

Naslov koncerta je ‘Baronov bal’ (‘Baronov ples’), kar je tudi naslov njegovega novega singla, enega iz vrste novih pesmi, s katerimi po 14 letih napoveduje izid nove avtorske plošče! Tako bomo na koncertu v Ljubljani lahko slišali tudinekaj novih pesmiv spremljavi 15-članskega orkestra!

 

O avtorju

Đorđa Balaševića verjetno ni potrebno posebej predstavljati. Najbolj je znan kot glasbenik – kantavtor, hkrati pa je tudi pesnik, pisatelj, igralec in režiser. Balašević je odraščal v Novem Sadu, poezijo pa je začel pisati že v osnovni šoli. Začetek njegove glasbene kariere sega v leto 1977, ko je postal član glasbene skupine Žetva. Pred začetkom samostojne kariere leta 1982 je bil tudi član skupine Rani mraz, s katero je leta 1978 nastopil na festivalu v Opatiji. Takrat je v skupini nastopal tudi Bora Đorđević, ki jo je kmalu zatem zapustil in ustanovil Ribljo Čorbo. Leta 1979 je Balašević kot član skupine Rani mraz zmagal na splitskem festivalu s pesmijo „Panonski mornar“. V tem obdobju je sodeloval kot tekstopisec tudi z Zdravkom Čolićem in skupino Srebrna Krila. S skupino Rani mraz je posnel še dve uspešnici, pesem “Priča o Vasi Ladačkom” in “Život je more”. Leta 1982 je zapustil skupino in se posvetil samostojni glasbeni karieri. Istega leta je izdal album „Pub“ in se podal na jugoslovansko turnejo … V 40-letni karieri je do danes izdal že 15 albumov.

 

25. maja bo nastopil v Stožicah.

Balašević sam je o svojem življenju zapisal: ‘Ime mi je Đorđe Balašević. Prijatelji me v glavnem kličejo Đole. Rojen sem leta 1953 v Novem Sadu, skozi katerega teče Donava in ki je formalno v Evropi. Hodil sem v gimnazijo, ampak nisem maturiral. Študiral sem geografijo, ampak nisem diplomiral … Vojaško obveznost sem opravil v celoti, nisem niti kaznovan niti kazensko preganjan in nisem bil član Zveze komunistov. Prejel sem najvišja družbena priznanja, od katerih nimam nobene koristi. Posnel sem mnogo plošč: »Daj Bog, da se pozlatijo …« Službeno sem uspešen, hvala za vprašanje, in eden od uspehov je moja zadnja jugoslovanska turneja, maja 1990 – zadnja jugoslovanska, ne moja … Komaj čakam, da vidim, kdo bo naslednji napolnil Skopje, Niš, Beograd, Sarajevo, Zagreb in Split. Pred navalom narodne glasbe sem se umaknil v utrjene gradove. Srečno sem poročen z Olivero in sem ponosen oče dveh lepih hčerk in sina. Tisti, ki me imajo radi po glasbeni strani, vedo dosti o meni …’

 

Vstopnice:
Prodaja vstopnic na: 
http://www.eventim.si/
Prodaja vstopnic:  www.eventim.si in Hiše vstopnic Eventim Si (Tivoli Ljubljana, Citypark Ljubljana, Kino Šiška Ljubljana, Križanke Ljubljana, Mestni trg Ljubljana, Europark Maribor, Klicni center: 090 55 77*) in partnerska prodajna mesta: Petrol, Pošta Slovenije, Big Bang, (K)kiosk, Trafika 3DVA, bencinski servisi OMV z multi točko, agencija Palma in Alpetour potovalna agencija ter ostala prodajna mesta v sistemu Eventim Si.