DOMEN DON HOLC: ‘Bolje biti asshole na odru kot pa v privatnem življenju’

Domen Don Holc iz skupine Koala Voice

Peta epizoda Tobačne akustike prinaša samostojni koncert kitarista skupine Koala Voice in zelo raznolikega glasbenega ustvarjalca, ki se razdaja tudi v teatru ter na filmu (Unstil / Nemir po premieri na FSF prihaja v kidvorane v letu 2019). Oktobra je posnel komad ‘Tvoj spomin’ za projekt Andreja Šifrerja ob 40. obletnici njegovega albuma ‘Moj žulj’, pred kratkim pa je nastopal tudi s Tomom Hollistonom iz skupine Nomeansno. Preden se bo podal na novo mednarodno turnejo s Koalo Voice, se bo premierno predstavil tudi v Tobačni s svojima singloma ‘Getting High With You’ in ‘Lorenora’. Po mini turneji v Milanu s skupino Koala Voice se mi je Domen Don Holc pridružil za klepet v Kinu Šiška.

ROCKER.SI: Pred kratkim si izdal drugi solo singl z naslovom ‘Lorenora’. Od kje je prišla ideja po samostojnem glasbenem izražanju?

DOMEN DON HOLC: Veliko nastopam s skupino Koala Voice, tako da sem v resnici samo potreboval nekaj za delati v prostem času. To se sedaj sliši, češ da sem rabil nekaj početi (smeh), ampak gre predvsem za to, da ne delam drugih neumnosti. Ko si na mini turneji, se držiš določenih smernic in je, kot da bi bil v službi. Takrat si odgovoren, da si lahko kasneje neodgovoren. Ko prideš s turneje, imaš kar naenkrat veliko časa in si zelo utrujen, ampak na tak drugačen način. Živel sem v mehurčku, saj že osem let nastopam z eno in isto skupino. Potreboval sem še nekaj drugega, da se odklopim, ker sem spoznal, da so v življenju tudi druge stvari, ki sem jih morda zapostavljal. Tudi sebe sem na nek način zapostavljal, predvsem pa razmišljanje, da je lahko vse bolj na easy, če si tako narediš. S Koala Voice imamo način, da poleg koncertov pri nas igramo tudi v tujini. Čeprav za nami ne stoji nobena založba, so te mini turneje še vedno zelo profesionalne; od februarja naprej pa se mi je pojavila priložnost, da snemam svojo glasbo. Star sem 25 let in počutil sem se, da je čas.

ROCKER.SI: Si čutil pritisk ustvarjanja znotraj skupine štirih posameznikov?

DOMEN DON HOLC: Pri skupini gre samo za to, da smo štirje individumi in tukaj vedno krmariš s svojim egom. Tudi glasbo pišemo na ta način, da smo vsi vključeni v proces ustvarjanja, tukaj pa sem sam svoj šef. Sodelujem s producentom, ki mu povem, kakšno glasbeno idejo imam, nato pa jo skupaj razvijava. Glavni cilj je, da sem pri ustvarjanju svoboden. S Koala Voice se prav tako trudimo za svobodo, ampak ko se enkrat trudiš, to ni več svoboda. Če delaš s skupino, je snemanje skladb veliko večja produkcija, in preden skladba izide, je prežvečena, sporočilo pa je zbledelo.

ROCKER.SI: Bi tudi sam vstopil v proces produciranja?

DOMEN DON HOLC: Je kar zapleten svet, ko se spraviš producirati skladbo ali album. Jaz ne maram tega sveta. Sam imam na srečo že zelo dodelan zvok, zato ni toliko dela.

ROCKER.SI: Boš ostal v skupini Koala Voice?

DOMEN DON HOLC: Ostal bom v skupini in v resnici imamo trenutno zelo veliko dela. Delamo na novem konceptualnem projektu, ki bo slej kot prej končan. Ne gre za to, da bi se s skupino karkoli dogajalo; glasba ostaja, sam jaz sem potreboval nekaj dodatnega. Če vzameva za primer skladbo ‘Lorenora’; nastala je v času ustvarjanja drugega albuma s Koala Voice, ampak takrat pač ni prišla na vrsto. Vprašal sem jih, če se lahko skladbe lotim sam, s čimer so se vsi strinjali. Vso mojo glasbo prva sliši Manca (pevka skupine Koala Voice, op. a.), ker je moja cimra. Obe skladbi so člani skupine slišali že dolgo nazaj, brez težav jih igramo tudi na našem koncertu. Vse to sem ustvarjal, preden smo začeli s Koala Voice. To ni siljenje v ospredje.

ROCKER.SI: Lahko na poti naprej pričakujemo tudi samostojni album?

DOMEN DON HOLC: Ravno v tem je smisel, ker si lahko vzamem čas, lahko počakam, da nastane dovolj skladb. Takrat bom posnel album. Pri enaindvajsetih letih sem si rekel, da bi rad v življenju posnel vsaj pet albumov. S Koala Voice smo že pri četrti, peti, morda šesti … ampak čas se spreminja in kmalu ugotoviš, da ti ni potrebno živeti do 27. leta, če si tega ne želiš (smeh). To bo pa moja prva samostojna plošča.

ROCKER.SI: Je skladba ‘Getting High With You’ zares tako direktna, kot namiguje naslov?

DOMEN DON HOLC: Vsak si besedilo predstavlja po svoje. Skladba je nastala pred leti, zato jo jaz vidim in dojemam povsem drugače. Če bi skrajšal naslov na ‘High With You’, to lahko pomeni samo ‘Visoko s teboj’. Če se povzpneš na hrib, vidiš celo mesto. Ko si v mestu, si samo del tega mesta. Enako je z idejo potovanj in vesolja. To je poem, ni dobesedna. Po drugi strani pa je verjetno šlo za romantično zgodbo, ki sem jo takrat pisal za ljudi okoli mene. Če se srečava čez pet let, ti bom verjetno povedal čisto drugo zgodbo (smeh).

Domen Don Holc na odru s skupino Koala Voice

ROCKER.SI: Iz kje izvira naslov drugega singla ‘Lorenora’?

DOMEN DON HOLC: Lorenora je zelo lepo ime. V vsem tem vmesnem času, ki sem ga imel med koncerti, sem igral kitaro in nastala je ta skladba. Ko smo nastopali s Koala Voice, sem vedno rad ustvarjal karakterje; celotna skupina zavzame karakter, enako pa je tudi znotraj skupine. Vsak igra svojo vlogo, zato si narediš prezenco, ki jo imaš na odru. Na ta način se lahko, ko stopiš z odra, vrneš nazaj.

ROCKER.SI: Se ti zdi to pomembno?

DOMEN DON HOLC: To se mi zdi zdravo, ker drugače hitro postaneš ‘asshole’. Ravnokar si igral pred tisoč ljudmi, kar ti da samozavest, in če ostaneš v tem “drive-u”, si lahko zelo hitro nesramen do ljudi, ki te imajo radi. Bolje biti “asshole” na odru kot pa v interakciji ena na ena. ‘Lorenora’ je komunikacija med posameznikom in – na nek način – svetom. Naslov pa drugače temelji na risanki, ki sem jo gledal v otroštvu (smeh). Piratska banda ima prepovedane sadeže, zaradi katerih dobiš posebne moči, ampak potem ne znaš plavati. Imaš supermoč, ampak po drugi strani ne znaš plavati. To je bila osnova ideja, celotna ‘Lorenora’ pa je nato ostala v mojem spominu, čeprav pesem nosi še nekaj drugih pomenov, ki pa jih zaenkrat držim samo zase.

ROCKER.SI: Kako se soočaš z večstransko nalogo pevca, avtorja, kitarista. Pri drugi lastni skladbi si vokal potisnil v ozadje.

DOMEN DON HOLC: To sem storil namenoma, ker gre za idejo, da je vseskozi prisoten “back beat”, zaradi česar dobiš občutek, da lahko stvar implodira, ne pa eksplodira. Delovni naslov je bil ‘Molotov’ (smeh). Vse, kar govoriva, je nastalo leta 2016, in to je bilo zares čudno leto za vse. Kolektivno počutje okoli nas je bilo zaradi vseh tistih dogodkov malce nenavadno. V zraku je bilo čutiti tesnobo, ta skladba pa je odgovor na tisti občutek. Posnel sem jo letos in čuti se spremembo.

ROCKER.SI: Šestega decembra boš nastopil na samostojnem koncertu v lokalu Čin Čin na Tobačni v Ljubljani. Boš nastopal akustično?

DOMEN DON HOLC: Verjetno bo šlo za akustični koncert, ker je to njihov koncept. To bo notranji koncert, ker bo šlo za neke vrste natečaj, česar načeloma ne odobravam, ampak če so imeli takšen koncept, ne bom prišel s celotno zasedbo. Igral bom akustično kitaro in se ne bom obremenjeval, če se sliši kot singl ali ne. Nikoli ne igram enako kot na albumu, bom pa v nadaljevanju k sodelovanju povabil tudi druge glasbene kolege. “This is what we do”, v tem je ves smisel, da ustvarjamo glasbo in nastopamo. Bo pa tokrat drugače; sem že nastopal solistično, ampak medijsko gledano bo to nedvomno najbolj izrazit koncert do sedaj.

ROCKER.SI: Čutiš kaj več vznemirjenja? V skupini se lahko skriješ za vokalom in ostalimi člani.

DOMEN DON HOLC: Res je (smeh). Tam imaš s seboj kompanijone, za katere veš, da te bodo včasih nosili in ti pomagali. Je malo vzhičenja, nedvomno, ampak ga probam nekako kontrolirati. Igram nekaj skladb od Koala Voice, drugače pa večinoma svoje in kakšne priredbe. Delam na projektu z Andrejem Šifrerjem skupaj z nekaj znanimi skupinami, do sodelovanja pa je ponovno prišlo čisto po naključju. Dodelili so mi skladbo ‘Tvoj spomin’, ki je zelo zanimiva za čas pred štiridesetimi leti (smeh). Res sem tuhtal, kako bi se je lotil, zato upam, da bo dobro izpadlo (smeh). V končni fazi je to glasba, kar se potem na vsake toliko spomniš. Vse, kar delamo, je glasba, ne smemo si delati omejitev. Ne smeš zatreti samega sebe. Ne gre se toliko za medijsko promocijo kot za glasbeno ustvarjanje.