Domen Don Holc & Thomas March Collective s svežim sodelovanjem

Kam da dam (Povej mi stvari) - Domen Don Holc & Thomas March Collective (Foto: Uroš Macura)

Po hitiču “Moje napake” že druga skladba letošnjega cikla kolektivov je prav tako ljubezenska – v več plasteh. Poudarek je na kitarah, spremlja jo umetniški video z animacijami ameriškega umetnika Micaha Buzana.

Druženje na pobudo Domna Don Holca (Koala Voice) in Matije Koritnika (Batista Cadillac), znotraj katerega se je pričel projekt, je potekalo v studiu Hemingvejka, domačem okolju Tomaža Mariča, bolj znanega po vodenju glasbeno-umetniškega kolektiva Thomas March Collective (Moje Napake, Neviden,…) ki je tokrat združil glasbenike, kot so: Matija Koritnik (Batista Cadillac), Manca Trampuš (Koala Voice), Vesna Potokar, Jernej Šavel (Dubioza Kolektiv) in Luka Kuhar (ex-Murat&Jose). Za naknadno zvočno obdelavo pa sta poskrbela Krešimir Tomec in Oskar Cafnik.


Vsebina pesmi Kam da dam (Povej mi stvari) je prepuščena interpretaciji, kot vse druge pa govori o ljubezni in se sprašuje, ali tu sploh še kdo pleše oz. ali se zares pogovarja.

Posebej velja izpostaviti video projekta, ki je nastal na podlagi animacij priznanega ameriškega umetnika Micaha Buzana. Animatorski samouk (in glasbenik) je sodeloval že z mnogimi uveljavljenimi glasbenimi skupinami, njegove animacije so kot odrsko projekcijo na koncertih uporabili med drugim tudi Red Hot Chilli Peppers. Ročno narisane animacije je v smiselno celoto videa, ki dobesedno sledi narativi glasbe, zložil Tomaž.


Domen Don Holc, naivni umetnik ter tekstopisec, znan po komadih “Feel free”, “High with you”, in “Zakaj ne bi Raj bil doma”. S svojim bendom Koala Voice je ravnokar prejel slovensko strokovno glasbeno nagrado “Zlata piščal” za najboljšo skladbo, kar je njihova že druga Zlata piščal, saj so bili nagrajeni tudi kot izvajalci leta 2017.

Thomas March je umetniško ime Tomaža Mariča, ki je gonilna sila kolektivov.  Projekti nastajajo glede na sodelujoče glasbenike in imajo vsakič različno ime, glede na tematiko projekta ali spremljajočega dogajanja: “The Boy Collective” je ime dobil, ko se je Tomažu rodil sin. “Lost n Found Collective” je nastal, ko je virus zakriptiral glavni računalnik, izgubljene posnetke pa so napaberkovali iz različnih varnostnih kopij, studijskih računalnikov in od prijateljev, ki jim je pred tem poslal neobdelane verzije projekta. Še najbolj očitna sta “The Snail Collective” za projekt “Burning”, kjer v glavni vlogi nastopa polž in pa “Je T’aime Collective” za ljubezensko pesem ženi. Prva skladba letošnjega cikla Thomas March Collective “Moje napake” je bila ob izidu izbrana/izglasovana za popevko tedna na Valu 2