Demolition Group: ‘Samo čisti rock’n’roll in nič drugega’

Demolition Group (FOTO: Mateja Gašperin)
Demolition Group (FOTO: Mateja Gašperin)

O skupini Demolition Group se v zadnjih letih ni prav veliko govorilo. Skupina se je praktično čez noč udrla v zemljo. Zasedba je svoje poslanstvo sicer začela leta 1983 pod imenom ‘Gast’r’bajtrs‘ in je v tej obliki izdala tudi dva albuma. Sprememba stila, v bolj udarnega, pa je s sabo prinesla tudi spremembo imena. In tako so leta 1986 nastali Demolition Group. Pod tem imenom je skupina izdala več kot deset album, njihov zadnji, ‘Zlagano sonce‘, pa je izšel leta 2015.

(FOTO: Mateja Gašperin)

 

Po treh letih so se vrnili na glasbene odre

Po treh letih so se fantje vrnili iz undergrounda na površje in tako poslušalce opomnili, da v resnici niso šli nikamor daleč. Zgodile pa so se drastične spremembe znotraj same skupine. Razen vokalista Gorana Šalamona ter Matjaža Pegama, ki skrbi za zvok in produkcijo, so se zamenjali vsi ostali člani skupine. Za saksofon in klaviature je tako poprijel Aleš Suša, za kitaro Petar Stojanović, brata Tomi in Ivica Gregel pa za bas kitaro ter bobnarske palice. A brez skrbi, fantje so se vrnili polni zanosa, z novim materialom in nič manj kitični in udarni.

Veterani slovenske underground rock scene so se tako v sklopu predstavitvene turneje novega albuma, ki nosi naslov ‘Pojdiva Tja‘, ustavili tudi v novomeškem Lokal Patriotu. S svojim koncertom so tako zaključili ne samo sklop koncertov v Patriotu, temveč tudi delovanje omenjenega kluba na sedanji lokaciji. Lahko bi rekli, da so Demolitioun Group figurativno zrušili Lokal Patriot.

Demolition Group so tudi tokrat navdušili izbrano množico. (FOTO: Mateja Gašperin)
Demolition Group so tudi tokrat navdušili izbrano množico. (FOTO: Mateja Gašperin)

Če sem povsem iskrena, sem pričakovala večji obisk koncerta, sploh glede na to, da je nastopila tako kultna skupina in da gre v resnici za konec neke ere v Novem mestu. Pravzaprav pa je na koncu šlo za precej intimno skupino poslušalcev, ki pa je od sebe dala eksplozivno energijo. In prav tako so vse od sebe dali tudi Demolition Group. Na koncu v prvi vrsti ni manjkalo niti plesa. Na začetku nam je skupina predstavila celoten material iz novega albuma, temu pa je sledilo še devetnajst pesmi, med katerimi so bile tudi ‘Kaplja‘, ‘Dan brez‘, ‘Lažje je imeti psa‘, ‘Gospodar‘, ‘Planet starcev‘, ‘Mesečina‘, ‘Nimam rad
boga‘, ‘Zlagano sonce‘, ter vsem poznana in praktično zimzelena ‘Dež‘. Ob slednji ni ostal nihče ravnodušen. Po njej sta sledila še dva bisa, večer pa je ‘banda’ zaključila z ‘Japanci (rade za nas)‘.

Koncert je po mojem skromnem mnenju več kot vreden obiska. Zasedba je navkljub spremembam alternativna, drugačna, močna in udarna, Goranov reskavi vokal pa nič manj prodoren. Besedila so, čeprav manj očitno aktivistična, še vedno globoko družbeno kritična, le da so tokrat ubrali bolj filozofsko taktiko. Obrat od sveta k direktnem nagovoru intime vsakega posameznika.

AVTOR: Mateja Gašperin