DELAIN: ‘Apocalypse & Chill’ (2020)

Naslovnica albuma 'Apocalypse & Chill'.
Naslovnica albuma 'Apocalypse & Chill'.

Tudi tisti, ki niste najbolj seznanjeni z evropsko metal sceno, se verjetno spomnite enega največjih nizozemskih glasbenih izvoznih artiklov Within Temptation, ki so s svojo kombinacijo ušesom prijaznega simfoničnega metala in alternativnega rocka osvajali visoka mesta na marsikateri mainstream lestvici.

O albumu ‘Apocalypse & Chill’

Eden od članov skupine je bil tudi klaviaturist Martjin Westerholt, vendar je ta zaradi težav z zdravjem kolektiv leta 2002 zapustil in kmalu zatem tlakoval pot novemu projektu, tokrat v sodelovanju s pevsko Charlotte Wessels.

Nastali so Delain, ki se letos predstavljajo s svojim šestim studijskim albumom ‘c‘. Plošča s 13. svežimi avtorskimi komadi ponuja kombinacijo različnih stilov; od melodičnega rocka, simfoničnega metala pa celo do simfo-popa, pospremljenega s Charlottovim močnim in privlačnim vokalom in epskim ozračjem. Slednje še kako sovpada s konceptom plošče, ki po naslovu sodeč združuje sproščenost in apokaliptično vzdušje, toda temu niti približno ni tako.

‘Apocalypse & Chill’ je plošča, ki navkljub ušesom prijazni godbi poslušalcu dostavi kritične misli o človekovi brezbrižnosti do stanja našega planeta, ki ga pestijo mnoge težave, a skoraj nihče nima dovolj volje in moči, da bi ukrepal in preprečil prihod simbolične apokalipse. Ob tem bi marsikdo pomislil, da je album zaznamovan z melanholijo in obupom, vendar Delain se odločijo za bolj aktiven in pozitiven pristop, kjer malodušje in pasivnost nadomestita nagovarjanje k spremembam in boju za boljši jutri. Delain s svojim novim albumom ne odkriva tolpe vode in se drži preverjenih vzorcev, vendar pa lahko zaradi nepretencioznega pristopa in ravno pravšnjo mero agresije in melodike uspe privabiti nove oboževalce.

Seznam skladb na albumu:
01. One Second
02. We Had Everything
03. Chemical Redemption
04. Burning Bridges
05. Vengeance
06. To Live Is To Die
07. Let’s Dance
08. Creatures
09. Ghost House Heart
10. Masters Of Destiny
11. Legions Of The Lost
12. The Greatest Escape
13. Combustion