Death Angel, Sacred Reich, Angelus Apatrida novembra v Cvetličarni

Death Angel med nastopom v Orto Baru leta 2019 (foto: Nejc Zupančič).
Death Angel med nastopom v Orto Baru leta 2019 (foto: Nejc Zupančič).

Novembra se nam obeta prvovrstna thrash eksplozija, saj bodo v ljubljanski Cvetličarni nastopili Death Angel, Sacred Reich, Angelus Apatrida. 

Pred odhodom na koncert je dobro vedeti:

  • Prizorišče: Cvetličarna, Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana
  • Datum in ura: 7.11.2023, od 18:00 dalje
  • Vstopnina: 35 EUR (predprodaja), 40 EUR (na dan koncerta)
  • Prodajna mesta: On-parole, Moje karte

O skupinah

Death Angel

Death Angel so ameriška thrash metal skupina, ki je nastala leta 1982 v Daly Cityju, Kalifornija. Skupina je ena izmed pomembnih in vplivnih predstavnikov thrash metal žanra, ki se je razvil v zgodnjih 80-ih letih. Njihova zgodba je prepletena z vzponi, padci in ponovnimi združitvami.

Skupino so prvotno ustanovili Mark Osegueda (vokal), Rob Cavestany (kitara) in Dennis Pepa (bas kitara), skupaj z Andyjem Galeonom (kitara) in Kenem Kinnem (bobni). S svojimi začetki so pridobili prepoznavnost v lokalni metal sceni in leta 1986 izdali svoj prvenec, album “The Ultra-Violence”, ki je pridobil precej pozornosti zaradi svoje agresivnosti in tehnične spretnosti.

V letih 1987 je skupina doživela tragedijo, ko je v prometni nesreči umrl bobnar Andrew Galeon, kar je povzročilo začasno prekinitev njihove kariere. Bend se je kasneje odločil za ponovno združitev in leta 1990 izdal album “Act III” , ki je bil komercialno uspešen in je vseboval uspešnice, kot je “Seemingly Endless Time”.

Kljub uspehu se je skupina začela boriti s padcem priljubljenosti thrash metala v zgodnjih 90-ih. Leta 1991 so izdali album “Rise of the Mutants”, a ta ni dosegel pričakovane pozornosti, kar je privedlo do začasne razpustitve skupine.

V letu 2001 so se Death Angel vnovič združili in začeli delovati aktivno. Od takrat so izdali več albumov, vključno z “The Art of Dying” (2004), “Killing Season” (2008), “Relentless Retribution” (2010), “The Dream Calls for Blood” (2013) in “Humanicide” (2019). Skupina je s svojimi novimi izdajami ponovno pridobila pozornost in spoštovanje med ljubitelji thrash metala.

Sacred Reich

Sacred Reich je ameriška thrash metal skupina, ustanovljena leta 1985 v Phoenixu, Arizona. Njihova glasba združuje trdno thrash metal podlago s sociopolitično tematiko.

Prvo postavo so sestavljali pevec in basist Phil Rind, kitaristi Jason Rainey in Wiley Arnett ter bobnar Greg Hall. Leta 1987 so izdali svoj prvenec “Ignorance”, ki se je izkazal za močno in drzno začetnico njihove kariere. Naslednji album “The American Way” (1990) je nadaljeval s politično usmerjenimi besedili ter skupini prinesel večjo prepoznavnost.

Med njihovimi najbolj priljubljenimi skladbami so “Death Squad” in naslovna skladba “The American Way”, ki se ukvarjata s kritiko družbenih neenakosti in političnega sistema. Skupina je postala ikona politično naravnanega thrash metala, ki je zaznamoval zgodnja 90-leta.

Kljub uspehu so se tudi Sacred Reich boril s spremembami v glasbeni industriji in se razšli leta 2000. Leta 2006 so se ponovno združili in začeli nastopati ter ustvarjati novo glasbo. Skupina je leta 2019 izdala album “Awakening” , ki je bil njihov prvi studijski album po 23 letih.

Angelus Apatrida

Angelus Apatrida je španska thrash metal skupina, ustanovljena leta 2000 v mestu Albacete. Skupina se je hitro uveljavila kot pomemben predstavnik evropskega thrash metala s svojimi energičnimi nastopi in tehnično dovršeno glasbo.

Postava skupine vključuje pevca in kitarista Guillermota Izka, kitarista Davida G. Álvareza, basista Joséja J. Izka in bobnarja Victora Valerija. Skupina je svojo karierno začela z demo posnetki in kmalu pridobila pozornost s svojim prvencem “Evil Unleashed” leta 2006, ki je zaznamoval njihov preboj v svetu evropskega thrash metala.

Sledili so albumi “Give ‘Em War” (2007) in “Clockwork” (2010), ki so krepili njihov glasbeni slog, združujoč tehnično virtuoznost z agresivno melodiko. Njihova glasba se dotika številnih družbenih in političnih tem, hkrati pa ohranja klasično raznolikost thrash metala.

Z albumom “The Call” (2012) so Angelus Apatrida dokazali svojo rast in mesto med vodilnimi evropskimi thrash metal skupinami. Album je prejel pozitivne ocene zaradi svoje dinamične narave in prefinjenih aranžmajev. Nadaljnji albumi, kot sta “Hidden Evolution” (2015) in “Cabaret de la Guillotine” (2018), so potrdili njihovo trdnost in ustvarjalno moč.