Bordo z novo sklabo ‘Ghosts’

Bordo (FOTO: osebni arhiv izvajalca)
Bordo (FOTO: osebni arhiv izvajalca)

Skladba ‘Ghosts‘ je produkt karantene, pa tudi refleksija splošnega psihofizičnega stanja izven pandemijskih okvirjev Tomaža Štularja. Stiska ‘malega človeka’, ki so mu odvzete svoboščine, pa je stiska ljudstva, ki se je ob pritiskih vodilnih končno začelo prebujati in cingljati.

 

Bordo s prvo skladbo v angleškem jeziku

… Zato jo posveča vsem posameznikom, ki so si upali stopiti ven iz cone udobja in na glas povedati, kar nam gre trenutno narobe. Od Balkan River Defence, žvižgačev, do vsakega, ki je ohranil pokončno držo in svoj jaz.

Videospot se je Tomaž odločil narediti kar sam. Uporabil je svoj stol iz prostora in mu dal osebnost. Pravi, da bi lahko zgodbo potujočega stola snemal po celi Sloveniji, a se je tokrat odločil za domači kraj, kjer je odraščal, kjer živi.

Tomaž je video posnel v tehniki zaustavljenih gibov, njegovo domačo produkcijo pa je na koncu v končni izdelek zapakirala agencija Super Lunar.

Prva pesem v angleškem jeziku, odkar ustvarjam pod imenom Bordo, ni bila narejena za preboj na tuji trg, ampak enostavno zato, ker sem si želel ponovno zapeti v angleščini. Nekaj je narekovala pesem sama, velik del pa svetovna kriza Covid-19. Moje mesto Kranj je tako postalo mesto duhov, enako kot Paris, London ali Ljubljana. Tekom ustvarjanja sem želel pesmi dodati še podton, ki pa govori o malem človeku in njegovih pravicah, svoboščini, nadzoru, manipulaciji države napram ljudstvu. Ravno zadnji dogodki od žvižgača, javne ulične usmrtitve sredi belega dne, borcev za naravo, pravice itd. so naredile to pesem veliko več kot pandemijsko obarvano, ampak brezčasno oziroma lepo opisuje trenutno situacijo novodobne družbe in elite. – TOMAŽ ŠTULAR