Bohem bodo na OrtoFestu praznovali 15. obletnico

Skupina Bohem (FOTO: osebni arhiv)
Skupina Bohem (FOTO: osebni arhiv)

Slovenska skupina Bohem bodo v sklopu turneje On=Jaz na že 20. Orto Festu v Ljubljani v soboto, 13. aprila ob 21.30 obeležili 15. obletnico izida svojega odličnega prvenca ‘Življenje ni zločin‘, na katerem so skladbe Kraljica sanj (duet z Laro Baruco), Deveti junij, Boem, Kri in seveda njihova največja uspešnica ‘On je jaz‘, ki so še danes del rednega repertoarja radijskih postaj in domačih glasbenih list rock zanesenjakov.

Prvič in zadnjič bodo zaigrali celoten prvenec

Poleg omenjene plošče bodo predstavili uspešnice z ostalih plošč in povsem nove pesmi: ‘Romanca’, ‘Dan za vas’, ‘December’, ‘Nihče iz Vesolja’, ‘Manifest ljubezni’, ‘Kič’, ‘Polja mladi let’, ‘Najboljši par’ in še tri novejše skladbe, ki so izšle kot singli v zadnjih 2 letih.

Prvič in zadnjič v karieri bodo zaigrali vseh 10 skladb s prvenca V CELOTI. To, da bodo na tem koncertu tudi končno v živo slišali tudi skladbe ‘Dnevi grmenja’, ‘Strah’, ‘Noč s teboj’, ‘Ko bi bilo’ in druge, predstavlja za vse oboževalce skupine in ostale ljubitelje melodičnega rocka neprecenljivo in edinstveno priložnost. Koncert v sklopu Orto Festa pa je otvoritveni koncert v sklopu turneje ob 15. obletnici delovanja z naslovom ON=JAZ.

 

Praznovanje 15. obletnice izida prvenca Življenje

Praznovanje 15. obletnice izida prvenca Življenje ni zločin pa bodo začinili tudi s povsem novim singlom Moja dežela, ki izide 20. marca na prvi pomladni dan in je njihovo posvetilo Sloveniji in glasbenim koreninam.

 Skupina Bohem je prvi pravi preboj na slovensko glasbeno sceno naredila leta 2004, ko je luč sveta zagledal prvenec Življenje ni zločin. Najuspešnejši singli s te plošče Kraljica sanj, Deveti junij, Kri, Boem in On je jaz ostajajo najprepoznavnejši koncertni pečati skupine, ki je glasbo nadgradila z odličnimi videospoti.

Matic Jere, pevec skupine Bohem med snemanjem videa 'Romanca'. (FOTO: Špela Macuh)
Matic Jere, pevec skupine Bohem med snemanjem videa ‘Romanca’. (FOTO: Špela Macuh)

‘Deveti junij’, videospot danes mednarodno priznanega režiserja Mitje Okorna, je definitivno postavil skupino na glasbeni zemljevid Slovenije. Kot takrat edini slovenski izvajalci so dobili možnost, da videospot posnamejo v vizualno čudoviti Ljubljanski Operi (kjer so snemali tudi operni pop velikani Il Divo). Kot zanimivost, Deveti junij je bila zadnja pesem, ki so jo posneli in pravijo: ‘Do takrat smo imeli le devet pesmi in potrebovali smo še eno, ki bo postavila piko na i.’ Matic se naloge ni ustrašil in se pod časovnim pritiskom lotil zahtevne naloge. Inspiracijo je črpal dobesedno iz svojega življenja, zato je skladbo poimenoval kar po svojem rojstnem dnevu. Pesem še danes predstavlja enega vrhuncev v karieri in na koncertih. Videospot za skladbo ‘On je jaz’ pod taktirko režiserja Jureta Matjažiča pa je njihov najuspešnejši spot in ima na portalu Youtube že več kot 1.300.000 ogledov!

Snemanja desetih avtorskih pesmi, ki so kasneje pristale na prvencu, so začeli snemati leta 2002 in končali konec leta 2003 v studiu Melopoja v Slovenj Gradcu pod producentsko taktirko Boštjana Podlesnika z uradnim izidom 26. 1. 2004. Bogate godalne aranžmaje z v živo posnetimi godali v sodelovanju s pevskim zborom Karantanija, s poudarkom na velikih refrenih in spevnih melodijah, so črpali iz svoje mladosti in okolja, iz katerega prihajajo. Pesmi še danes, po 15. letih enako učinkujejo na poslušalce, in se mlajših generacij dotikajo na enak način kot daljnega leta 2004, kar da njihovi glasbi še dodatno težo.