BO!: ‘Ko gre čez še ena kitara, se zgodi magija – dve kitari sta popolni”

Po tem, ko so prejšnji mesec predstavili četrti singel z najnovejšega albuma ‘Modra’, se bodo Bo!-jevci v sredo, 12. oktobra, z novim materialom predstavili na ekskluzivnem koncertu v ljubljanski Cukrarni. Nekaj vstopnic je še na voljo, dogodek pa najdete TUKAJ

Najbolj sveža skladba, ki so jo objavili z videospotom, se glasi ‘Vseeno’, ampak glede na njihovo delo, zasedbi Bo! vsekakor ni vseeno za svoje poslušalce. Kot tudi glasbeni javnosti ni vseeno za zasedbo, ki se lahko pohvali že s štirimi albumi. Kilometrina, ki v tem primeru pomeni tudi kvaliteto. Takšnih bendov je malo! Da bi izvedeli več o novem modrem projektu, smo jih povabili na pogovor. Pridružil se nam je vodja in kreativna sila Boštjan Meh.

‘Vse kar ljudje v resnici potrebujemo, je biti ljubljen in sprejet. Kadar se zvezde poklopijo in se to zgodi, smo v nekakšnem blaženem stanju. Takrat nam je vseeno za trače in obrekovanja in z lahkoto prestopimo še tako veliko poleno pod nogami. Takrat nam je za take malenkosti prav vseeno,’ o pesmi, za katero so posneli tudi videospot, pravi pevec Boštjan.

S skladbo ‘Vseeeno’ RobiMaticSebastjanJurij, in Boštjan napovedujejo težko pričakovano ploščo ‘Modra‘, ki bo luč sveta ugledala 12. oktobra, na ta dan pa jo bodo predstavili tudi v živo na promocijskem koncertu v ljubljanski Cukrarni, za katerega karte so že na voljo.

6. oktobra pa smo jim lahko prisluhnili tudi na Radiu Si Main Stage.

ROCKER.SI: Pozdravljen, Boštjan! Lepo te je videti, kje se nahajaš, v studiu?

BOŠTJAN MEH: Hej, javljam se iz Črnuč! V studiu sem, tako je, kjer imam vse živo, tudi klavir, a sem ga pred kratkim odstranil. Reci, kako bova to naredila?

ROCKER.SI: Dajva se na kratko pogovoriti o vašem delu, ki vodi do promocijskega nastopa v Ljubljani. Pa tudi o glasbi na splošno. Sam sem ravno s koncerta v Bologni, kdaj si ti šel na kakšen večji koncert v tujino? Kateri bendi bi te prepričali?

BOŠTJAN MEH: Marsikaj bi me prepričalo za koncert v tujini, ampak imam toliko svoje glasbe, da večinoma časa poslušam samega sebe (smeh). Trenutno delam že na peti plošči za Bo!. Čeprav smo ravno četrto izdali. Več stranskih projektov imam, tako da, kar ne paše v koncept Bo!, uporabim zase. Naslednje leto pripravljam še eno konceptualno solo ploščo. Čez zimo bom začel. Nimam časa poslušati druge glasbe. Če že, bi šel na koncert skupine Tool. Nekaj pri njih me pritegne, sploh ti težki kitarski riffi.

ROCKER.SI: Kaj te tako žene, da si ves čas aktiven? Gre za vrelec idej, ki morajo priti ven?

BOŠTJAN MEH: Pa veš, kaj je – jaz iščem najlepšo pesem. Res jo iščem, tisto, ki bo najboljša in najlepša. Vsaka, ki jo posnamem, se mi zdi najboljša, dokler ne ustvarim naslednje. Potem pa stokrat slišiš skladbo in nimaš niti pravih ušes. Te skladbe, ki sem jih napisal za album ‘Modra’, bom lahko čez eno leto poslušal čisto normalno kot vsak poslušalec.

ROCKER.SI: Bi jih dejansko lahko poslušal, kot da gre za drugo zasedbo?

BOŠTJAN MEH: Tako, ja, čez eno leto.

ROCKER.SI: To je res dobro, v resnici, pokaže, da imaš rad to, kar delaš in da delaš to, kar imaš rad.

BOŠTJAN MEH: Ko delam komad, postanem ta komad. Žena takrat ne smem priti dol v studio, tudi če je kosilo. Ker sem že štiri ure v elementu in bi potreboval še enkrat toliko, da bi se vrnil v pravo stanje. Spijem kavo, in ko začnem, res začutim glasbo! Bog ne daj, da bi me motila takrat, ker sem živčen in se lahko skregava (smeh).

“Takrat otroci vedo, da me ne smejo motiti. Pustijo me pri miru, kot da ne obstajam.” (Foto: Urban Zore)

ROCKER.SI: S kakšnimi signali jim torej daš vedeti, da te morajo pustiti pri miru?

BOŠTJAN MEH: Rečem, da grem snemat in takrat tudi otroci vedo, da me ne smejo motiti. Pustijo me pri miru, kot da ne obstajam. Če je kosilo, ga odložijo tam, tako da se potem včasih vrnem šele ob tretji uri zjutraj. Lačen, ker sem pozabil jesti tisti dan, nakar najdem mrzlo kosilo. Tako ga serjem (smeh). Padem v melodijo in takrat se v meni dogajajo kar ene zadeve. Iz zraka skušam povleči. Poznaš režiserja Davida Lyncha? On je v nekem intervjuju razlagal, kako se je večkrat ločil, ker ga ženske niso razumele. Motile so ga med njegovim delom, saj veliko snemal, pa kipari in slika … v glavnem enake težave je imel, sem se spomnil, ko sem ga poslušal pred časom.

ROCKER.SI: V studio povabiš tudi druge glasbenike? Ali ustvarjaš večinoma sam?

BOŠTJAN MEH: Načeloma ustvarjam sam, le kadar rabim druge inštrumente, pokličem na pomoč.

ROCKER.SI: Vidim, da objavljaš tudi solo, kjer si tudi glavni akter v videospotih. Kako ločiš material za tvoj projekt in Bo!?

BOŠTJAN MEH: Sprva niti nisem ločil, ker sem glasbo od nekdaj ustvarjal zase. Kasneje sem ugotovil, da tega sam ne zmorem. Glasba z Bo! je v drugi maniri, veš, tako da v nekem jedru ne razlikujem materiala, ampak Bo-jevci dodajo svoje elemente. Kitarista, basist in bobnar vsi dodajajo svoje znanje in nastane nekaj novega. Kot da sta to ločena svetova!

ROCKER.SI: Ste imeli pogovor, jih ne moti, da ustvarjaš tudi zase?

BOŠTJAN MEH: Ko imam nov material, jim ga dam za poslušat, naj oni povedo, kaj bi uporabili za Bo!. Kar jim ni všeč, uporabim za svoje projekte. Kot rečeno, v glavi imam ta konceptualni album, a ne bom rekel ničesar več, dokler nimam posnete vsaj polovice plošče. Vsak od članov dela tudi druge zadeve in nimajo nič proti. Novodobna scena, kjer vsak dela zase, dokler le delujemo kot kolektiv. Probleme pustimo doma, preden se zberemo na vajah.

ROCKER.SI: Ko si ravno omenil kolektiv, imate novega kitarista, pa tudi bobnar je dokaj svež v zasedbi, drži? Se mi je zdelo, da vidim neznan obraz na vašem “live-stream” koncertu.

BOŠTJAN MEH: Bobnar se nam je pridružil kakšno leto nazaj.

ROCKER.SI: Dokaj svež, se mi je zdelo.

BOŠTJAN MEH: Res je, smo naredili avdicijo. Kar velik naval je bil takrat, smo najprej izbrali tri najboljše, od teh pa nas je najbolj prepričal Matic. Fantastičen je in ujamemo se tudi na prijateljski ravni. Delimo si podobno razmišljanje.

ROCKER.SI: Zakaj potreba po petem članu?

BOŠTJAN MEH: Od nekdaj sem si želel petega člana, kot synth ali kitaro, s čim bi posolil tudi magični zvezdni prah. Ko gre čez še ena kitara, se zgodi magija. Dve kitari sta popolni, če bi si lahko privoščili, bi pa imeli še dodatnega plačanega klaviaturista. Trenutno nas je pet in to je dovolj, ampak imamo že zagledanih nekaj klaviaturistov (smeh).

ROCKER.SI: Hudo. Videl sem vaš nastop na Radio Si, sem bil vesel, da so vas povabili. Se mi zdi, da ste zasedba, za katero ni nujno, da ste ves čas prisotni na sceni, pa se vseeno lahko kadarkoli vrnete. Ljudje vas ne pozabijo in vedno obstaja zanimanje za vašo glasbo. Zdaj pripravljate promocijski koncert, na katerem boste razkrili ostala presenečenja z albuma ‘Modra’.

BOŠTJAN MEH: Na albumu se skriva pesem, ki bo morda malo spregledana. Nosi naslov ‘Letim,’ govori pa o reinkarnaciji. O tem, kako se rodi človeška duša, glede na tibetansko filozofijo. Če greš v belo svetlobo, si se že vsega naučil, drugače pa – jebiga! – še en krog. Če pa te privlači bela svetloba, greš lahko noter in se ne rabiš več zajebavati, ker tole je proga za trening. Vsaj tako pravijo Tibetanci. Ne vem, če drži, ampak se mi zdi kul filozofija.

“Sram jih je lahko, saj ne bi naredile nič, samo denar bi pograbile” (Foto: Urban Zore)

ROCKER.SI: Vaša založba je ZKP RTV, rahlo nenavadno za rock zasedbo, se ti ne zdi?

BOŠTJAN MEH: Na to temo lahko rečem samo, da sem si že kot majhen želel sodelovati z ZKP. Manifestiral sem si to sodelovanje, če poznaš koncept ‘law of attraction‘? Gledal sem plošče in zapis ZKP RTV, pa sem si rekel, da bi tudi jaz imel nekaj takega. Druge založbe so požrešne. Sram jih je lahko, saj ne bi naredile nič, samo denar bi pograbile. Od prve do zadnje, kar smo imeli kontaktov. Pri RTV so edini, ki ti pustijo avtorske pravice. Vzamejo si mehanske pravice, pa še to le del. Zlata vredni so. Niso oderuški kapitalisti kot ostale založbe. V sredo, 12. oktobra, bo ta zapis natiskan na naših albumih. Končno se bo uresničilo.

ROCKER.SI: Bo v Cukrarni mogoče kupiti CD?

BOŠTJAN MEH: Seveda, ampak smo se odločili, da bo zgolj v digitalni obliki.

ROCKER.SI: Od prejšnjih albumov sta dva v fizični obliki kot CD-ja?

BOŠTJAN MEH: Prvi in drugi, tako je. Smo se pogovarjali in analizirali, da je uporaba CD-jev tako upadla, da nima smisla, da tiskamo v fizični obliki.

ROCKER.SI: CD-ji so super, čisto drug koncept albuma sliši, ko greš skozi vse skladbe po vrsti, ki pripovedujejo zgodbo. Največ odnesem na ta način. 

BOŠTJAN MEH: Poglej, takšnih je izredno malo. Dinozavri smo, ki izumiramo (smeh).

ROCKER.SI: Ustvarjaš že za peto ploščo, očitno res ne počivaš veliko. Si dovoliš uživati v trenutku? Si boš pustil obdobje, da boš užival v tej četrti plošči?

BOŠTJAN MEH: Ja, dobro vprašanje, dobro, mislim, da najboljše v zadnjih treh letih, tako da hvala, Gal. Moral bi si vzeti več časa za užitek, je pa res, da itak uživam v ustvarjanju. Takrat pozabim na življenje. Mogoče imaš prav. Veš, prej sem veliko pil, zaradi česar sem imel težave. Šel sem v skrajnost. Odkar sem trezen, sem ustvaril eno samo skladbo, tako da produktivnost je vsekakor padla. Zdaj imam več strahospoštovanja do studia. Manjkrat ustvarjam, ampak zadnjič sem preskočil to oviro. Ustvaril sem komad, ki je dober kot sto mater! Sem vesel, da sem na tej točki. Zdaj bom ustvarjal še bolje kot prej.

ROCKER.SI: Pohvalno, da tako odkrito govoriš o težkih tematikah. Alkohol v glasbi je prisoten že skozi celotno zgodbo, pa čeprav se včasih kdaj hecamo iz tega. Povezan je tudi z ustvarjanjem. Verjetno rokerji pozno v noč, ko so v studiu, niso zadeti le od glasbe, če se spet napol resno pošaliva. Verjamem, da moraš imeti zdaj več rutine in se bolj organizirati, ko ustvarjaš?

BOŠTJAN MEH: Res dobro razmišljaš. Si glasbenik?

ROCKER.SI: Igram klasično kitaro, ampak ne za javnost.

BOŠTJAN MEH: Vidim, da ti je jasno in razmišljaš, kot je treba. Nimam kaj dodati, vsi si povedal. Mogoče le glede alkohola – ugotovil sem, da nimam težav z alkoholom, ampak sam s sabo. Najprej sem moral umiriti glavo, da sem ugotovil, da gre za vzorce od prednikov, ki so bili nažgani kot satan! Slovenija je naklana. Generacije prej vse zadete, to je naša kultura. Tudi moja mladost je bila povezana z alkoholom. Moral sem spoznati, da sta zadevi ločeni. Rock’n’roll in alkoholizem ne nujno sovpadata. Ko pridem na vaje, zdaj ne pijem več. Fantom kupim alkohol, jaz sem na radenski. Me ne moti, če drugi pijejo. Le jaz se ne grem več tega. Ta solo plošča bo čisto trezna, medtem ko pri prvi sem bil zadet. Kilo tobaka na mizi. Hčerka mi je rekla, da sem se v tistih šestih mesecih, ko sem ustvarjal ‘Na pragu norosti’, čisto spremenil. Živel sem v drugem filmu.

ROCKER.SI: Včasih je treba za umetnost potrpeti. Se ti zdi, da je potovanje, ki si ga naredil, vplivalo na zasedbo? So se ostali dobro soočali s tem, da si imel težave?

BOŠTJAN MEH: Ko sem nehal piti?

“Dogovarjamo se za čim več koncertov. To je tisto, kar iščemo, kajti plošča je dokončana.” (Foto: Urban Zore)

ROCKER.SI: V bistvu sem misli, ko si še pil. So to dobro prenašali? Si lahko opravljal svojo funkcijo v bendu in bil zraven z glavo?

BOŠTJAN MEH: Zopet si zadel v nulo. Res smo imeli veliko težav. Sicer sem bil velik veseljak, ko sem pil, tako kot moj stari oče. Nikoli se nisem tepel. Vse sem imel rad. Potem pa je prišlo do prepirov, ker sem delal napake na odru. Mislim sem, da sem kul, v resnici pa sem bil zadet pijanček! V Ormožu sploh nisem mogel na oder, to še z drugim bendom. Z Bo!-jevci sem komajda speljal koncert v Frankolovem. Zdaj, če imam dober monitoring, lahko odpojem veliko bolje. Drugače dojemam glasbo. Tako da, če odgovorim v kratkem, zdaj ko ne pijem, je bolje!

ROCKER.SI: Vesel sem zate. Stopiti na oder je verjetno res strašljivo. Ni naravno, v bistvu. Preden smo imeli to tehnologijo, si nastopal le za krog ljudi, ki jih je dovolila akustika. Kar naenkrat te posluša in tvoj vsak gib opazuje na tisoče ljudi, če govoriva o tistih največjih koncertih.

BOŠTJAN MEH: Bravo, bravo, to res ni naravno. Nekaj meja obstaja. Publika ni več individum, ampak postane ogromna gmota, ki se pogovarja se posebnim jezikom. “A se mamo fajn, roke gor” in podobno. Ta žival obožuje omenjene stavke. Jaz jih nerad izrečem, ker so poceni.

ROCKER.SI: Se res veselim albuma in vsega, kar še pride. Kakšna so vaša pričakovanja?

BOŠTJAN MEH: Dogovarjamo se za čim več koncertov. To je tisto, kar iščemo, kajti plošča je dokončana. Ne bomo pretiravali, ampak želimo si igrati v živo. Tudi, če je manj ljudi, dokler so tam tisti, ki nas razumejo. Diamant se oblikuje skozi milijone let pod visokim pritiskom. Tudi naš čas šele prihaja! Prepričan sem, da bo v neki točki usekalo, samo čakam, kdaj se bo zgodilo. Predstavljamo nivo kvalitete, ki ga slovenska glasba potrebuje.

ROCKER.SI: Bi se kar strinjal, da v Sloveniji, no pa tudi drugod, traja, da se prebiješ. Reciva, da mora bend obstajati petnajst let, da naključen poslušalec rečeš: “Kaj so to pa to za eni novi…?”

BOŠTJAN MEH: Bravo, ne morem verjeti, kako lepo si povedal. Tako je, pri prvi plošči bend dejansko ne obstaja, pri drugi mogoče obstaja, pri tretji plošči pa bend obstaja. Čez petnajst let nekdo reče, kdo so to za eni … Bo! vsekakor ostajamo!

ROCKER.SI: Hvala za vse, kar delate z Bo! in ti solo. Sva na vezi!