Bliža se drugi večer Špil lige

Špil liga (Foto: Promo/FB)

Po decembrskem prvem večeru Špil lige v sezoni 2020/21 nas 22. januarja čaka nadaljevanje.

Špil liga se ne ustavlja, celo obratno. Nova, že osma sezona je tokrat dobila domovanje v veliki dvorani Kina Šiška, deloma pa tudi v dnevnih sobah gledalcev, saj si bo koncert v skladu z javnozdravstvenimi ukrepi mogoče ogledati brezplačno le preko spletnega prenosa na platformi DICE. O dveh zmagovalcih večera, ki napredujeta v polfinale, odločajo glasovi strokovne komisije in virtualnih obiskovalcev koncerta, ki svoje mnenje izrazijo s pošiljanjem SMS sporočil. Kdo je nastopil na prvem večeru?

Skupina ŠKIS je sad letošnje karantene. Po osemmesečnem obdobju in dveh menjavah so se ustalili. Koncerta še niso imeli, vsaj takšnega za dejansko občinstvo ne, le za virtualne gledalce, ki so jih lepo sprejeli. Še posebej blizu jim je slovenski rock, dovolijo pa si poskusiti vse.

Mia Rebec je srednješolka, natančneje gimnazijka 3. letnika, ki si je nadela umetniško ime MYA. Potrebuje še nekaj časa, da odkrije svoj zvok, nenazadnje tudi sebe in pot, po kateri želi stopati v prihodnosti. Glasba je že od otroštva del njenega vsakdana. Žonglira med violino in ukulelo, a najbolj domače se počuti za klavirjem.

Pet karizmatičnih najstnikov, ki se izražajo preko glasbe. Hard rock skupina Uninvited si je v enem letu ustvarjanja že nabrala nekaj koncertne kilometrine. Poleg avtorskih skladb igrajo tudi druge, a le, če se jim zdijo dovolj energične in zanimive.

ŠPIL LIGA: 2. večer sezone 2020/21

Čez točno en teden pa nas čaka nadaljevanje. Novo leto prinaša nove sile slovenske glasbe. V spletnem prenosu drugega večera sezone se bodo predstavili kar štirje ligaši – the tree man band, LPS, Acetylen in Birdland. Dogodek najdete TUKAJ.

Predstavitev nastopajočih

Trije mladi moški in ena mlada dama iz Posočja skupaj sestavljajo the tree man band. Pestro glasbeno ozadje vsakega posameznika združujejo v samosvojem indie rocku. Svoje polletno delovanje so ovekovečili z izidom kratkometražnega albuma Distance, ki je nastal v duhu izolacije.

O imenu odloča vsak posameznik in njegova domišljija. Prvotno je ime LPS upodabljalo Lepo-Pametno-Sposobno celjsko peterico, občasno tudi sedmerico. Tako jih je namreč klical učitelj športne vzgoje. Upajo si biti inovativni in igrivi, kar dokazujejo tudi z nekomercialnimi priredbami komercialnih uspešnic.

Začeli so kot srednješolska trojica, danes pa nastopajo kot udarna peterica. Natančneje metal skupina Acetylen. Zagnano širijo svoj avtorski repertoar, ki ga zaznamujejo predvsem glasne kitare in »screaming« vokal.

Zase Birdland pravijo, da jih združuje ljubezen do glasbe, domovine in žensk. Najprej so klili v različnih glasbenih skupinah, v takšni postavi pa se utrdili konec leta 2018. Poletne dni preteklega leta so preživeli na ulicah Ljubljane, kjer so s preigravanjem znanih uspešnic poskušali nabrati denar za nujno potrebno opremo, zdaj pa se brezskrbno prepuščajo ustvarjanju.