Beggars novice iz sveta neodvisne glasbe: Sedmi album Gruff Rhys (ex Super Furry Animals)

Foto PROMO

Valižanski pevec Gruff Rhys,ki je tudi skladatelj in kitarist (ter član benda Super Furry Animals), je pri založbi Rough Trade objavil studijski album “Seeking New Gods. To je že njegov sedmi studijski album, kritiki so složni, da je glasbenik na svojem vrhuncu kariere. Še več, stopil je korak naprej – do zdaj je ohranjal formo biografskih albumov, nazadnje mu je inspiracijo dala gora Paektu, ki je v bistvu aktivni vulkan, ki se nahaja na meji med Korejo in Kitajsko.

‘Do sedaj sem sodeloval pri kar nekaj biografskih albumih – sodeloval sem z glasbeniki kot so John DeLorean, Giangicomo Feltrinelli in John Evans. Bilo je zelo osvežujoče, da lahko zopet pišem o čem drugem, kot o sebi… To je sicer s časom postala preverjena formula, zato sem pomislil, da bi po toliko albumih, ki sem jih napisal ‘o sebi’ zdaj napisal album – o gori.’ – Gruff Rhys

In kako je valižanski glasbenik naletel na azijsko goro, ki je mimogrede tudi vulkan?

‘ Bral sem knjigo, ki ni imela prav nikakršne zveze z goro…A sem se vseeno po določenem času spomnil, da bi bilo naravnost fantastično, da napišem album o tem vulkanu. O tej gori obstaja neverjetno bogata mitologija, ki se presenetljivo, venomer spreminja… To je trajalo tako dolgo, da sem pravzaprav ugotovil, da lahko v to idejo vpletem veliko zgodb. Album pripoveduje o civilizacijah in prostorih, ki so to lokacijo naseljevali v nekem časovnem obdobju. Ljudje prihajajo in odhajajo, geologija pa ostaja in se veliko počasneje menja. Mislim, da je tukaj največ govora o spominu in o času… še vedno govorimo o biografiji gore, vendar je to zdaj postala biografija zavesti same. Ko boste poslušali ta album, se ne boste veliko naučili o gori sami, prepričan pa sem, da boste to goro začutili.’

FOTO:MARK JAMES

Kljub vsemu, ko je minilo nekaj časa, je zgodba o gori začela dobivati različne oblike, postajala je vedno bolj intimna, osebna. Album je nastajal v zelo nenavadnem obdobju, za časa odvijanja ameriške turneje Babelsberg. Na takratni turneji so ga spremljali bobnar Klip Scurlock, pianist Osian Gwynedd, Stephen Black na bas kitari, Lisa Jen in Mirain Haf Roberts v vlogi spremljevalnih vokalov ter Gavin Fitzjohn na brass inštrumentalni sekciji.

FOTO:MARK JAMES

Bend je tri tedne vadil nov repertoar, vadili so nove pesmi, izvedli so tonske vaje pred pričetkom koncertov, na koncu pa je sledilo ‘špartansko’ snemanje. Po dveh intenzivnih dnevih so odšli na snemanje v studiu v Mojave puščavi v ameriški Arizoni. Takoj, ko so s snemanjem končali, je Gruff z ekipo nadaljeval ameriško turnejo – odpeljali so se na koncert v Los Angeles.

Producent albuma je sam Gruff, miks pa je delal legendarni producent Beastie Boysov Mario Caldato Jr. Na glasbeni stil albuma je vplivalo več glasbenikov, ki so jih sodelujoči poslušali med turnejo po Ameriki – od Gena Clarka in The Beach Boys, preko Pavement-a in Jurassic 5, potem je čutiti vplive Shuggie Otis-a, Joni Mitchell ter valižanskih Gorky’s Zygotic. Naši smo tudi vplive Lauire Spiegel in Milesa Davisa ter popularnega stila Americana. K specifičnemu zvoku albuma dodobra pripomorejo elektronske orgle Solina. Album vsebuje 9 pesmi – poslušate jih lahko tukaj.