Avtoportret Kurta Cobaina prodan na dražbi za 281.000 dolarjev

Kurt Cobain
Kurt Cobain

Karikaturni avtoportret legendarnega pokojnega pevca Nirvane Kurta Cobaina je bil na dražbi prodan za več kot četrt milijona dolarjev.

Artikli Cobaina so na dražbah zeljo priljubljeni

Risba karizmatičnega frontmana zasedbe Nirvana je narisana s črnim flomastrom, nastala pa je v glasbenem centru TNT v Singapurju. Na risbi je upodobil sebe, ko igra kitaro, podpisal pa se je z besedami: ‘Kurdt Kobain Rock Star’. Na desni strani pa je ročno še dopisal: ‘Ne znam igrati in vseeno mi je’. Cobain je narisani avtoportret podaril fotografinji Jacque Chong, ki je s Cobainom sodelovala v času promocije albuma Nirvane ‘Nevermind‘ v Singapurju leta 1992.

Prvotno je bila risba s strani Julien’s Auctions ocenjena na 10.000 do 20.000 ameriških dolarjev. Po 21-ih ponudbah pa je cena poskočila na vrtoglavih 281.250 dolarjev.

Julien’s Auctions so tako podrli svetovne rekorde s prodajo spominkov Kurta Cobaina. Med drugim so prodali tudi Cobainovo jopico, ki jo je imel oblečeno na MTV Unplugged v New Yorku, prodali pa so jo za 334.000 dolarjev. Prav tako so prodali tudi njegovo kitaro Fender Mustang, ki jo je uporabljal na turneji ‘In Utero’ in to za kar 340.000 dolarjev. Rekord pa so seveda dosegli s prodajo elektro-akustične kitare Martin D-18E iz leta 1959, s katero je Cobain nastopil na nepozabnem akustičnem koncertu MTV Unplugged. Kitara se je prodala za neverjetnih 6 milijonov dolarjev, zaradi česar je najdražja kitara na svetu doslej prodana na dražbi.