Avstrijo zavzeli Hollywood Vampires

V soju žarometov (FOTO: Mateja Gašperin)

Pa smo tudi mesec junij zaključili v stilu, še z enim odličnim koncertom. Skupaj s koncerti.net smo se odpravili v Klam, idilično avstrijsko vasico, ki leži v zgornji Avstriji. Tam je namreč 30.6.,v sklopu festivala Burg Clam oz. Clam Live, nastopila tudi zvezdniška super skupina Hollywood Vampires. In igrali so res na pravljični lokaciji. Takšni, ki je za nas Dolenjce kar malo nostalgična. Oder namreč stoji na jasi nad katero bdi mogočen grad iz 12. stoletja. Kot zanimivost naj dodam še, da je grad zgradil Otto von Machland leta 1149. Trdnjavo sta že v tistem času sestavljena dva stolpa, ki v višino merita nad 30 metrov. Ti dve impresivni zgradbi, ena okrogla in ena pravokotna, pa v prvotni obliki obstajata še danes. Grad je sicer v zasebni lasti in je odprt za turiste, a tokrat so si ga lahko ogledali le tisti iz VIP seznama.

Skupina The Darkness na odru Clam Live (FOTO: Mateja Gašperin)

Publiko ogrevali dve predskupini

Obiskovalce so varnostniki na prizorišče začeli spuščati ob 17. uri. Ko smo prispeli mi je bila pred nami že zelo dolga čakalna vrsta, ki pa se je izjemno hitro krajšala. Preden pa so na oder stopile zvezde večera, sta publiko, ki se je že dodobra nabrala, ogrevali dve predskupini.

Prvi so oder zavzeli domačini. Avstrijski hard rockerji Sergeant Steel, ki so svojo glasbeno pot začeli leta 2007 in se lahko pohvalijo z dvema studijskima albuma. Zasedba je sicer začela kot trio, danes pa šteje šest članov in tako glasbeno kot tudi stilsko spominjajo na rockerje in 80ih.

Za njimi pa so na oder stopili angleški glamerji The Darkness. Prav tisti, katerih pevec nosi udarne ter bleščeče kombinezone in vokalno doseže nenormalne višave ob katerih pokajo okna. Zasedba je do sedaj izdala pet studijskih albumov, čeprav je vmes tudi razpadla. Zapustil jo je ustanovni član  in vokal zasedbe Justih Hawkins, po tem, ko je bil sprejet v rehabilitacijsko kliniko saj se je v tistem času boril z odvisnostjo od kokaina in alkohola.

Svoj veliki komercialni preboj pa so The Darkness dosegli že takoj na začetku delovanja, leta 2003, ko so se pojavili od nikoder in glasbene lestvice zavzeli s svojo skladbo ‘I Believe in a Thing Called Love‘. Slednja se sicer pojavi tudi na njihovem prvem studijskem albumu Permission to Land‘, poslušalci pa smo jo, po nekaj telovadbe, lahko slišali tudi v Klamu in se tako v živo čudili falsettu, ki ga iz sebe spravi Justin Hawkins. Poleg njega zasedbo danes sestavljajo še njegov brat in kitarist Dan Hawkins, basist in občasni tolkalist Frankie Poullain ter bobnar Rufus Tiger Taylor.

Prizorišče festivala Clam live (FOTO. Mateja Gašperin)

Potem so prišli Hollywood Vampires

Omenjeni predskupi sta nastopili še tekom dneva, ko pa se je počasi začelo mračiti se je na odru modro obarval logotip vampirja. Tega je pospremila skladba ‘Bela Lugosi’s Dead‘ v kombinaciji z besedilom ‘The Last Vampire‘. Skladbo sicer izvaja angleška goth zasedba Bauhaus, besedilo pa je pravzaprav uvod, ki ga lahko najdemo tudi na istoimenskem in prvem studijskem albumu superskupine Hollywood Vampires. Za vse, ki morda niste vedeli pa se vam je zdel glas od nekje znan, pripovedovalec uvoda je namreč pokojni igralec Christopher Lee.

Po hipnotičnem uvodu so se vse luči usmerile v bobnarski uvodni solo skladbe ‘I Want My Now‘ katerega je izvedel neverjetni Glen Sobel, bobnar skupine Alice Cooper. Že po nekaj taktih se je zaslišalo glasno ploskanje in navdušeno vpitje, ki je naznanilo prihod preostalih članov.

Poleg že omenjenega bobnarja Glena Sobela, in zvezdniške svete trojice, ki jo sestavljajo Alice Cooper, Johnny Depp in Joe Perry, so  spremljevalni band sestavljali še Tommy Henriksen na tretji kitari, basist Chris Wyse ter klaviaturist Buck Johnson.

Skupina, ki je pripravila avdio – vizualeno poslastico tudi tokrat ni razočarala. A od Vincenta Damona Furnierja, ki že več kot 50 let na rock sceni deluje v vlogi lika, ki ga svetovna javnost pozna kot Alice Cooper, kaj drugega pač nebi pričakovali. Pravzaprav pri svojih 70 letih še vedno zveni in zgleda neverjetno. Mimogrede, zasedba Hollywood Vampires je dobila svoje ime po zvezdniškem pivskem klubu, katerega je Alice ustanovil leta 1970.  Ker je večina članov že zdavnaj pokojnih se je s tem projektom želel pokloniti tudi svojim ‘pivskim bratom’.

Poleg Alicea, ki je odpel večino skladb, smo na vokalu lahko slišali tudi Joeija Perryja, sicer vrhunskega kitarista zasedbe Aerosmith, katerih dve skladbi je odpel tudi v Klamu. Pri skladbi ‘Combination‘ smo ga lahko slišali v vlogi glavnega vokalista, pri skladbi ‘Sweet Emotion‘ pa tudi tokrat ni manjkal značilni talk box.

Verjetno največje presenečenje pa je igralec Johnny Depp, ki v tej zasedbi ne samo igra kitaro ampak tudi poje. Kot vokalista smo ga lahko slišali v dveh skladbah, obeh priredbah. Odpel je skladbo ‘People Who Died‘ ter Bowiejevo ‘Heroes‘. In, če ste mislili da je Johnny v skupini samo zaradi prepoznavnosti, ste se hudo zmotili. Že res, da ima za  sabo neverjetno filmsko kariero a sama lahko rečem, da je tudi izjemen kitarist in vokalist.

Zasedba se je v Klamu predstavila skoraj osem tisoč glavi publiki. Na koncertu, ki je bil popolnoma razprodan, je  predstavila nekaj svojih avtorskih skladb predvsem pa so se držali preverjenih priredb. Navkljub temu je bila energija na koncertu naravnost fantastična. Alice Cooper je v nenormalni formi, tako fizično kot tudi vokalno, in temu primerno niso zaostajali niti ostali člani. Skupina je bila izjemno uigrana, razen manjših napak, ki pa jih ni nihče opazil saj so bile vse oči uprte v Johnnyja.

In v luči. Oder je bil neverjeten. Luči so spreminjale barve in efekti so bili prava paša za oči. Tudi sam zvok za katerega bi pričakovala, da bo na tako ogromnem in odprtem prizorišču katastrofalen, je presenetil.

Zasedba je večer v Klamu zaključila z bisom, če lahko eni skladbi tako rečemo. In ljudje so ob začetnih zvokih skladbe ‘School’s Out‘ naravnost podivjali. V en glas smo prepevali himno ob zaključku šole. V tako dobro poznan refren pa so vampirji skrbno vstavili še del refrena ‘Another Brick In The Wall‘ in se za zaključek poklonili še velikanom progresivnega rocka, Pink Floydom. Še zadnji del refrena je mimo, inštrumenti in  luči so se pogasnile.

In čas je bil za odhod domov.

SEZNAM SKLADB IZ KLAMA / Hollywood Vampires

Bela Lugosi’s Dead / The Last Vampire

 1. I Want My Now
 2. Raise the Dead
 3. I Got a Line on You (Spirit cover)
 4. 7 and 7 Is (Love cover)
 5. My Dead Drunk Friends
 6. Five to One / Break On Through (to the Other Side) (The Doors cover)
 7. The Jack (AC/DC cover)
 8. Ace of Spades (Motörhead cover)
 9. Baba O’Riley (The Whocover) (with drum solo)
 10. As Bad As I Am
 11. The Boogieman Surprise
 12. I’m Eighteen (Alice Cooper cover)
 13. Combination (Aerosmith cover)
 14. People Who Died (The Jim Carroll Band cover)
 15. Sweet Emotion (Aerosmith cover) (with ‘Voodoo Child’ snippet by Jimi Hendrix)
 16. Bushwackers
 17. “Heroes” (David Bowie cover)
 18. Train Kept A-Rollin’ (Tiny Bradshaw cover)

Encore:

 1. School’s Out (Alice Cooper cover) (with band introductions)

Anarchy in the U.K. (Sex Pistols song)