Andrej Šifrer ima DNK od Boga

Andrej Šifrer (FOTO: Aleš Žnidaršič)
Andrej Šifrer (FOTO: Aleš Žnidaršič)

Nova pogruntavščina Andreja Šifrerja nas nasmeji že ob naslovu: ‘Od kod ta človek dobiva ideje za svoje pesmi?’ Seveda se naslanja na svetopisemski stavek, ki trdi, da je Bog ustvaril človeka po lastni podobi. A tega bombončka nam ne podaja zavitega v religiozno ikonografijo, ampak na čustven, skoraj erotičen način.

‘Ker jaz te bom ljubu’, da ti vesolje v glavi zaropota,

tolk te bom ljubu’, ker imam DNK od Boga, pa boš mislila da ljubiva te kar oba, ker imam DNK od Boga’.

Čeprav jo lahko štejemo med njegove najbolj prebrisane in duhovite ljubezenske pesmi, nas tudi tokrat postavi na trdna tla s svojo mantro, ki nas preseneti v srednjem delu:

‘Vsi planeti bodo zaplesali in orkester zvezd se oglasi,

TAKRAT, KO MOČ LJUBEZNI BO PREMAGALA LJUBEZEN DO MOČI.

V trenutku, ko v Evropi divja vojna, človeštvo se pobira po pandemiji in nas pretresajo ekstremizmi iz vseh polov, zveni Šifrerjev stavek utopično in nedosegljivo. A takšen je on, sanjač in slikar z besedami, ki nas vedno znova spominja in spreminja.

Njegovi pesmi je vidno podobo narisala Lara Oblak magistra nevroznanosti, ki je besednemu prikazu dodala še svojo risbo. Andrej se v pesmi, na njemu lasten pesniški način, povsem približa njeni magistrski nalogi.

DNK od Boga? Vsi ga imamo, le poiskati ga moramo v sebi – je sporočilo te vesele, poučne in s karibskimi ritmi podložene pesmi.

Pesem je nastajala v studiu Igorja Potočnika v Kranju in dobila končno podobo v Londonu pri Andrejevem ‘večnem’ prijatelju, ki sliši na ime – Dave Cooke. Prvič je bila v živo izvedena na koncertu v Kranju 17. septembra, ob proslavi njegove 70-letnice. Ta koncert pa bo v celoti lahko viden v marcu. Se mu pa kar dogaja, a ne?«