Andraž Hribar z nostalgično skladbo ‘Stari most’

Andraž Hribar je pretekli konec tedna na Slovenski popevki predstavil skladbo ‘Stari most‘, nostalgično skladbo, ki v sebi nosi veliko hrepenenja po starih, lepših, včasih tudi boljših časih.

‘Stari most’ je nastala spontano, nenačrtovano; pravzaprav se je napisala skoraj sama. In o njej Andraž pravi: ”Priznam, da mi je orosilo oči, ko sem jo prvič zapel. In kasneje še večkrat. Pesem ima v sebi nek čustven naboj, ki me vedno znova premakne.” Andražev oče, Milan Hribar, je za skladbo ‘Stari most’ spisal besedilo, a o njegovem ozadju modro molči. Skladba pa je tako polna okusa po neki stari ljubezni, da je njen navdih pravzaprav očiten. In stari most, ki ga pesem opeva, je nekdaj res obstajal; bil je preprost in lesen. Na njem se je zbirala kočevska mladina, most je bil mnogokrat priča prvim poljubom in mladim ljubeznim. Danes na istem mestu namesto starega stoji novejši, višji, kovinski most, ki pa nima več tistega pravega čara za zaljubljence; oz. tako menijo vsaj tisti, ki so stari most poznali.

Andraž Hribar je skladbo predstavil pretekli konec tedna na Slovenski popevki. Z njim so na odru stali fantje iz vokalne skupine Kavsov brat. K sodelovanju jih je povabil zato, ker je skladba oz. njena izvedba hkrati tudi poklon slovenskemu zborovskemu petju: ”Slovenci izjemno radi pojemo v skupinah. Pri nas skoraj ne mine zabava brez večglasnega petja. Pesem Stari most pa je izjemno spevna in zato primerna za večglasno petje,” o sodelovanju z vokalisti dodaja Andraž.

Na obzorju nov album

Andraž Hribar je sicer preteklo leto izdal album ‘Huanani’ skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, v letošnjem pa se že obrača v prihodnost. V nastajanju so nove skladbe, na obzorju se riše nov album, s katerim se bo Andraž približal ljudski in etno glasbi. Skladba ‘Stari most’ je že korak v to smer, čeprav bo na albumu oblečena v drugačno obleko.

‘K takšnemu glasbenemu razmišljanju me je napeljalo intenzivno sodelovanje s skupino Prifarski muzikanti, ki so doma z mojih koncev in so trenutno ena najpopularnejših skupin. Ljudje jih imajo zelo radi. Povabili so me na skupno turnejo po Sloveniji. Najprej sem se malo obotavljal, ker svoje dosedanje glasbe nisem videl v tem kontekstu, vendar sem po nekaj koncertih z njimi odkril, da mi po projektu Huanani prav paše ljudski in etno zvok. Je bolj preprost in direkten in me zelo sprošča in zabava. Na tej turneji se mi je kot glasbena gostja pridružila vrhunska koncertna violinistka Anja Bukovec, tako da je novi zvok dobil še posebno razsežnost. Do konca leta nas čaka še mnogo koncertov. Kot vrhunec trije zaporedni koncerti v Cankarjevem domu. V začetku prihodnjega leta pa se res veselim odhoda v studio, kjer bomo poskusili del te turneje ujeti na posnetke,” o prihajajočem albumu dodaja Andraž Hribar.

Andraž Hribar je na Slovenski popevki sodeloval že mnogokrat; toliko, da niti sam ne šteje več. Najbolj sta mu v spominu ostali sledeči: leta 1998 je skladba ‘Ne jokal lubika’ dosegla 2. mesto v skupnem seštevku Andraž pa je prejel nagrado za najboljšega pevca debitanta, leta 2013 pa je Andraž zmagal s skladbo ‘Po čem diši ta dan’.