Alo!Stari s koncertom tudi na rodni grudi

Alo!Stari. (Foto: Veronicca Ditrih)
Alo!Stari. (Foto: Veronicca Ditrih)

Alo! Da so avtohtoni skejtpunkerji Alo!Stari pred kratkim napovedali svoj prvi koncert v ljubljanskem Kinu Šiška je že znano. Tam bodo igrali v četrtek, 10. novembra letos.

Alo!Stari so del Maribora

Morda pa vam še ni znano, da bodo Alo!Stari v petek, 25.11., koncertirali tudi na domačem terenu, na rodni grudi, v mariborskem ŠTUKU. Če je bilo pred tremi leti, ko so Alo!Stari na ŠTUKU nastopili prvič, bolano, kako bo šele danes, ko imajo Mariborčani pod pasom še več hitov kot takrat? To bo ‘Pune vrei špil’.

Alo!Stari so del Maribora. Da bi jih malo bolje razumeli moramo nazaj v devetdeseta. V najstniška leta generacije ki je odraščala s skejti v rokah. V čase, ko so se CD-ji in kasete še presnemavali, ko je bila moderna tehnologija še v plenicah z Napsterjem in IRC-em. Takrat najstniki, ki o življenju še niso vedeli veliko, so se dobivali na dvoriščih, ulicah ali pa pri UŠC-ju (za ne-Mariborčane: UŠC je Univerzitetni športni center Leona Štuklja v Mariboru). Vsak s svojim skejtom. V tistih časih je svojo popularnost in svoje mesto v svetovnem glasbenem mainstreamu dobivala tudi muzika z imenom skate punk. Naši pubeci na koncerte še niso smeli, so pa zato nabijali muziko doma. In kmalu je eno desko zamenjala druga, skejt je nadomestila kitara. Pubeci so špilali, trgali strune, matrali glasilke … in se naučili igrati, delati in živeti muziko. Ko so odraščali, so igrali v različnih bandih (Trash Candy, Happy ol’ McWeasel, Burning Legion) in prepotovali skoraj vso Evropo. In po dveh desetletjih ugotovili, da so bila devetdeseta res fajn. Samo špilat še niso znali, danes pa znajo. In na teh trdnih temeljih skupne zgodbe so nastali Alo!Stari, ki so se poimenovali kar po svojem pozdravu.

Alo!Stari (Tine Matjašič, Matic Mlakar, Jernej Metež, Matej Kosmačin, Tomaž Medvar) so na slovensko glasbeno sceno prileteli leta 2019 s skladbo ‘Nea vem kam‘. Devetdeseta in skate punk, ki je takrat polnil alternativna prizorišča tudi pri nas, so ponovno postavili v ospredje. Nekaj desetletij in mnogo turnej po Evropi kasneje so avtohtoni Mariborčani spoznali, da je njihova štajerska, no, mariborska, bit tista, ki jih definira. In po letih ustvarjanja v drugih zasedbah in tujih jezikih je prišel čas za uporabo štajerskega dialekta, mariborščine, če želite, v njihovem avtorskem izražanju. Skladba ‘Nea vem kam’ je hitro našla svoje občinstvo, ostalo pa je zgodovina – sledile so skladbe ‘Star’, ‘Alo!Stari’, ‘Valovi’, oda Mariboru ‘Vse bi dal’, ‘Kaj naj zaj naredim’, prvenec ‘Pa kaj te s tao je’, ki so ga izdali skoraj natančno leto dni nazaj (september 2021) in najnovejša skladba, ‘Prie tako leto’. Komadi, ki res pokažejo, kdo Alo!Stari so, v kaj verjamejo in v čem uživajo. In kaj si mislijo o svetu in času, v katerem živimo. Pubecom je ratalo. Ampak na ŠTUKU pa še vseeno niso nastopali sami. Bodo pa sedaj: Alo!Stari bodo tako v petek, 25. novembra, koncertirali na mariborskem ŠTUKU.