Alo!Stari: ‘nafilali’ Šiško, razprodali ŠTUK

Emkej z Alo!Stari, Pune vrei špil. 25.11.2022, ŠTUK. (Foto: Luka Hernet)
Emkej z Alo!Stari, Pune vrei špil. 25.11.2022, ŠTUK. (Foto: Luka Hernet)

Če so Alo!Stari pred 14 dnevi na noge dvignili občinstvo v nabito polnem ljubljanskem Kinu Šiška, so minuli petek svoj ‘Pune vrei špil‘ odigrali v razprodani dvorani na mariborskem ŠTUK-u. Z obema špiloma so tako dokazali sebi in drugim, da lahko napolnijo tudi največja koncertna prizorišča pri nas.

Koncert, o katerem se bo govorilo še dolgo

Že takoj ob osmi uri zvečer, ko so se odprla vrata v ŠTUK-ovo koncertno dvorano, so si največji fani zagotovili svoj prostor pod odrom. Najprej so nanj ob 20.30 stopili Last Dropout, band, ki je z Alo!Stari stal na odru na njihovem prvem koncertu. Dvorana je bila ob koncu njihovega koncerta že dobro napolnjena.

Malo pred 21.30 pa se je začelo glasno odštevanje – tako, kot smo ga vajeni za novo leto. Vsa grla na ŠTUK-u so odštevala 5, 4, 3, 2, 1 in na oder so po kratkem glasbenem uvodu prileteli Tine Matjašič, Matic Mlakar, Jernej Metež, Matej Kosmačin in Tomaž Medvar; Alo!Stari. Koncert so otvorili z novo skladbo ‘Danes nea grem domu‘, takoj za njo pa postregli z nekaj svojimi najboljšimi: ‘Star’, ‘Ti niaš niti sebe rad’, ‘Isto ko prej’, ‘Kaj naj zaj nareim’ in drugimi. In tu je dvorana že pokala po šivih. Seveda, ko pa je na ŠTUK-u nastopil band Alo!Stari, tisti band, ki je mariborščino s svojo glasbo pripeljal do ušes mnogih generacij poslušalstva po celi Sloveniji. In nastopali so doma, v svojem domačem kraju, pred domačim občinstvom. Tam blizu, kjer se je zanje vse začelo.

Alo!Stari (FOTO: Luka Hernet)
Alo!Stari (FOTO: Luka Hernet)

Nekje na sredini koncerta je skriti gost večera, Jurij Drevenšek, umiril vzdušje pod odrom in podelil custom made snowboard, ki so ga za Alo!Stari naredili pri POSITIVEboards naključnemu izbrancu iz občinstva. Tokrat izbranki.

Sledil je drugi del koncerta in vsi tisti, ki so se najprej še morda malo ‘držali nazaj’, so pozabili na zavore, sledili nareku banda iz odra in se enostavno prepustili glasbi in množici v dvorani. Moshpit, stagedive-i in band, ki s skladbami, kot so ‘Prie tako leto’, ‘Nea mi govori’ in ‘Valovi’, v drugem delu koncerta ni ‘šparal’ na energiji. ‘Nea guši’ so Alo!Stari skupaj z Emkejem izvedli ob spremljavi občinstva – besede ‘celi svet mi gre na kurac, jaz pa hočem živet’ so peli vsi, tisti spredaj, zadaj in tisti na balkonu. Skupaj z njim so Alo!Stari v svojem stilu izvedli še njegovo ‘Veš ka bi ti mogo’. Po slabi uri in 15 minut koncerta je sledil še en epski zaključek; po kratkem času, ko je oder sameval, so se Alo!Stari vrnili in koncert zaključili z ‘Vse bi dal’ in ‘Nea vem kam’, pri kateri je pevec Tine Matjašič po rokah odplul vse do konca dvorane, iz odra pa so se zaslišale besede ”vrnite nam pevca”. In vrnil se je še za zadnji ‘rad bi spizdo nekam stran…’, nato so Alo!Stari z zahvalo zaključili koncert, ki je trajal točno tako dolgo, kot je moral.

Alo!Stari (FOTO: Luka Hernet)
Alo!Stari (FOTO: Luka Hernet)

Alo!Stari so na razprodan špil na ŠTUK-u pritegnili pisano občinstvo – od tistih ‘tamalih’, ki so morda prvič obiskali punk koncert, do tistih ‘tastarih’, ki so prišli podoživljat neke druge čase. Glavnino pa so sestavljali tisti, ki so prišli poslušat dober špil, se sprostit, razmetat in za nekaj trenutkov pozabit na svet. In tudi zato je bil koncert tako za Alo!Stari kot za občinstvo nekaj – posebnega. Koncert, o katerem se bo govorilo še dolgo.