ALEN ISLAMOVIĆ: ‘Rock’n’roll je kot kolesarjenje’

Alen Islamović (foto: osebni arhiv izvajalca, promo).
Alen Islamović (foto: osebni arhiv izvajalca, promo).

Alen Islamović je eden najodmevnejših obrazov nekdanje skupne države. Ime, ki je v prvi polovici osemdesetih soustvarilo nekatere ključne hard/heavy klasike, nekoliko kasneje doseglo nove višave z Bijelo Dugme, nato pa poželo uspehe tudi kot samostojni izvajalec. 

Dandanes se Islamović zadržuje predvsem v rodnem Bihaću, aktiven pa je tudi izven meja Balkana. Najbližje mu boste lahko prisluhnili v ljubljanskih Stožicah, kjer bo 28. decembra (vstopnice) nastopil z aktualno reinkarnacijo Bijelo Dugme.  

ROCKER.SI: Kaj počnete te dni? Kako običajno preživljate veseli december in spremljajoče praznike?

ALEN ISLAMOVIĆ: Predvsem koncertiram. Samo to sezono sem naredil okoli 50 svojih koncertov in ducat z Bijelo Dugme. Snega ni, zato mi je takšno vreme malo čudno. Ko nimam koncertov, igram tenis. Novo leto bom pričakal z družino v Bihaću, kjer imamo veliko družinsko hišo. Imeli bomo manjšo zabavo za okoli 20 ljudi.

ROCKER.SI: Imate kakšno posebno navado, s katero proslavite božič in vstop v novo leto?

ALEN ISLAMOVIĆ: Moj edini običaj je, da obdarujem svoje vnuke, hčere in zete.

ROCKER.SI: Kmalu vas bomo z Bijelo Dugme slišali tudi v Ljubljani. 

ALEN ISLAMOVIĆ: Res je, 28. decembra prihajamo v ljubljanske Stožice. To bo odličen koncert, saj bo že samo novoletno vzdušje prispevalo k dobremu razpoloženju obiskovalcev. 

ROCKER.SI: Na koncertih igrate material iz vseh obdobij benda. Ali ste v času prve združitve, ki je vključevala tudi Željka Bebka, ali kasneje razmišljali, da bi posneli nov studijski album? 

ALEN ISLAMOVIĆ: V bendu ni volje, da bi ustvarjali novo glasbo. Zato delam svoje samostojne albume in koncerte, kjer izvajam vse, kar je povezano z mano. Divlje Jagode, Bijelo Dugme in solo kariera … Vse to je del moje preteklosti, ki je ne bi zamenjal za nič. Vse je bilo ustvarjeno z dušo!

ROCKER.SI: Letos mineva 40 let od izida albuma ‘Motori’ (1982). Ali se nam (zaradi pandemije verjetno naslednje leto) obeta kakšna vrnitev klasične postave?

ALEN ISLAMOVIĆ: Z Jagodami ne bom sodeloval na način, kjer bi Lipovača naredil festival pevcev. Moj čas v Jagodah je tisti, ki je pustil pečat. Rad bi spet zbral klasično ekipo in naredil 20 velikih koncertov, vendar nekateri tega nočejo razumeti. Če delaš z razumom, stroški niso problem. Igrati rokenrol je isto kot vožnja s kolesom. Zadaj ni nobene filozofije, vse je v ravnovesju.

Po novem letu bom izdal singel ‘Sudnji dan,’ kjer sta se mi pridružila nekdanja člana Nasko Budimlić (bobni) in Zlatan Ćehić (bas kitara) in solo kitarist Dragijani Herendić. Pesem bo dokazala, da smo še vedno hudi in resni. Takšno ima tudi besedilo, ki sem ga napisal na Herendićevo podlago. Verz gre tako: “Čovjek uvijek brlja stvari malo zida ruši kvari takvih gena smo stvoreni.” Gre za poklon 40-letnici tega čudežnega albuma, kjer sem napisal praktično vsa besedila in ki je leta 1982 osvojil Jugoslavijo.

ROCKER.SI: Kaj še prinaša prihodnost?

ALEN ISLAMOVIĆ: Delam na novem albumu, nikamor se mi ne mudi. Koncertiram z Dugmetom in samostojno. Končal sem tudi avtobiografijo, kjer bom predstavil svojo resnico. Za enkrat je še ne bom izdal. Morda bo spremljala album, njen naslov bo ‘Moje doline sjećanja.’

ROCKER.SI: Alen, hvala. Bilo mi je v čast in veselje. Imate še kakšno zaključno misel?

ALEN ISLAMOVIĆ: Dokler še lahko vozim kolo, bo tudi rock’n’roll.