ABBA: ‘Voyage’ (2021)

Zgodovina ponuja kar nekaj primerov slabo kuhanih albumov, ki so spremljali težko pričakovane vrnitve. Nepremišljenih zmazkov, namenjenih izključno hitremu in čim večjemu zaslužku. Izdelke, ki jih je zob časa neusmiljeno zmlel v prah. Produkte, ki so se na koncu izkazali zgolj za oportunistično sledenje trendom. Obstajajo pa tudi pozitivni primeri. Premišljene poteze, ki bodo oziroma so že postale brezčasne.

Ena takšnih se je zgodila na začetku novembra, ko je ABBA po treh singlih objavila še ploščo. Album Voyage, ki je za manj kot mesec dni zgrešil 40-letnico izida zadnjega albuma The Visitors (30.11.1981). Njegov izid se je zgodil tudi približno 20 let po tem, ko je zasedba zavrnila milijardno združitveno ponudbo. Verjetno bi lahko rekli, da sta tehnologija, do neke mere pa tudi sentimentalnost, spremenila mnenja kvarteta. Voyage namreč predstavlja začetek vrnitve, ki se bo zgodil naslednje leto. Takrat bodo namreč v Londonu zagnali posebno areno, v kateri bodo nastopale recimo temu digitalne različice Agnethe, Anni-Frid, Björna in Bennyja.

Pregled skladb

Naše potovanje začenja ‘I Still Have Faith in You,’ ki nam že v uvodu pokaže, da kvartet še vedno obvlada svojo obrt. Tako v smislu melodij, kakor tudi glasovno in lirično. Kot da se vmes ni zgodilo ničesar. Da tovarišija nadaljuje od tam, kjer je ostala pred štirimi desetletji. Prikupna pozitivna skladba o starih zaljubljencih, ki se zavedata cikličnosti svoje zveze, zaradi česar ne nameravata obupati. Tema, ki se nekako nadaljuje tudi z veselo, z irskimi ritmi navdihnjeno ‘When You Danced with Me.’ Le, da jo tokrat opazujemo skozi oči posameznikov, ki sta se v preteklosti razšla. Potem pa se po naključju spet srečala na sejmu.

Zajeti val ne pojenja niti z božično ‘Little Things.’ Času primernim nadaljevanjem zgodbe, ki jo je ABBA začela s ‘Happy New Year.’ Prihod singla ‘Don’t Shut Me Down’ ne prinese zgolj povečanja obratov, ampak tudi vrnitev k že znanim vsebinam, kot sta želja po novem začetku in pričakovanja. Stran A zaključuje ‘Just a Notion.’ Nekakšen hibrid obdobja Voulez-Vous (1979) in sodobnosti. Gre namreč za demo in iz takratnih časov, ki se ga je kvartet zdaj odločil dokončati. Še ena pozitivna skladba, ki pa ostaja v senci predhodnic. Zanimivo, da jo je band izbral za glavni singel, saj ima tudi stran B kar nekaj močnih adutov.

Z menjavo strani se zgodi tudi menjava tem, ki postanejo bolj temačne. Napisano je opazno že pri ‘I Can Be That Woman.’ Pri počasni, klavirsko naravnani stvaritvi, ki skuša razumeti razloge za težave v razmerju. Najti odgovore na to, kaj je šlo narobe in vzpostaviti nekakšno izhodišče za nov začetek. Prihod ‘Keep an Eye on Dan,’ ki obravnave tegobe post-ločitvene vzgoje otrok, ne poveča samo hitrosti našega potovanja, ampak nam znova dokaže mojstrstvo Björna in Bennyja. Tradicija, servirana na moderen način. Ko ABBA tudi po štirih desetletjih še vedno zveni kot ABBA. Ali ima zaključna melodija, ki močno spominja na ‘SOS’ kakšen poseben pomen?

Prihod ‘Bumblebee,’ ki s svojo mirno naravo nekoliko spominja na uspešnico ‘Fernando,’ poskrbi za zmanjšanje obratov. Prijetno in izredno poslušljivo, hkrati pa znova polno različnih metafor o stvareh, kot sta bolečina in minljivost. Ali pa gre zgolj za opazovanje čmrlja? Stvari se poslabšajo s prihodom ‘No Doubt About It.’ Najslabše skladbe na albumu, ki poveča ploščine obrate, kar pa je tudi vse. Zakaj je ni band raje nadomestil s še kakšnim ostankom iz preteklosti? Album končuje ‘Ode to Freedom,’ ki bi jo težko označili za dejansko skladbo. Prej za nekakšno zaključno špico, ki bi lahko spremljala konec prihajajočih koncertov. Zanimivo, vendar nekoliko neposrečena izbira zadnje pesmi, saj bi ‘No Doubt About It’ nalogo zapiralca opravila veliko bolje.

Kdo bi si mislil, da bomo leta 2021 dobili novo ploščo ABBE? A tukaj je. Je popolna? Približno, saj slednja vsebuje tudi ‘Just a Notion’ in ‘No Doubt About It,’ ki kvarita njen tek. Navkljub temu pa je nekaj vseeno jasno. Gre za vzorčen primer dobro načrtovanega povratka. Ko izvajalec ne odkriva tople vode, ampak počne to, kar zna. Tisto, s čimer je zaslovel, ne pa da se skuša preoblikovati. ABBA so z novim albumom ustvarili izdelek, ki se brez težav kosa z materialom iz preteklosti. Čeprav Björn in Benny zatrjujeta, da gre za zadnji album, je jasno, da kvartet razpolaga s še kar nekaj aduti.

Ocena: 4/5

Seznam skladb

1. I Still Have Faith in You
2. When You Danced with Me
3. Little Things
4. Don’t Shut Me Down
5. Just a Notion
6. I Can Be That Woman
7. Keep an Eye on Dan
8. Bumblebee
9. No Doubt About It
10. Ode to Freedom