ABBATH: ‘Ali se počutite nesmrtne?’

Abbath so se zaprli v studio. FOTO: Mateja Gašperin)
Abbath so se zaprli v studio. FOTO: Mateja Gašperin)

V nedeljo 9.9.18 se je ploščad pred Kinom Šiška zopet obarvala v črno. Tokrat zato, ker smo imeli ponovno priložnost v Sloveniji slišati in videti legendarnega Abbatha. Slednji se je v Ljubljani ustavil v sklopu Evropske turneje, Ljubljana pa je bila pravzaprav predzadnja postojanka te turneje. A pojdimo lepo po vrsti.

Pred Abbathom so na oder stopili Velenjski black metalci Kholn. Slednji so dvorano povsem ovili v meglo in celotnemu nastopu dodali še večji pridih mistike in skrivnostnosti.

FOTO: Mateja Gašperin

Band sicer obstaja od leta 2013 a razen dveh demo posnetkov iz 2015 nima ravno bogate diskografije. Pa vendar sta skladbi ‘Wrath of the forgotten god‘ in ‘Colapse of cultures‘ odlično izhodišče za naprej. Tako bi si želela slišati več njihovega lastnega materiala, ker fantje na dolgi rok obetajo. Prav tako so prijetno presenetili z nekaterimi priredbami skladb, med katerimi se je našla tudi  ‘Brotherhood of man‘ legendarne zasedbe Motörhead.

Za njimi so prvič v Ljubljani nastopili danski death metalci Beast. Čeprav gre za relativno mlado zasedbo, z svojim delovanjem so namreč začeli leta 2015, pa njihov zvok spominja na bolj spoliran death metal stare šole.

(FOTO: Mateja Gašperin)
(FOTO: Mateja Gašperin)

Trenutno na evropski turneji spremljajo Abbatha pri tem pa tudi promovirajo svoj novi album, ki nosi naslov ‘Danse Macabre‘ (2018).  Ta namreč sledi albumu z pomenljivim naslovom  ‘Marie Magdalene‘ (2016), publika zbrana v Kinu Šiška pa je slišala skladbe iz obeh omenjenih albumov. Zasedba je navdušila tudi s svojim karizmatičnim in nasploh naspidiranim nastopom med katerim je vokalist Simon Olsen večkrat nagovoril zbrano publiko. Zasedba je svoj del koncerta zaključila s skladbo posvečeno damam. Temu je nato sledilo pospravljanjem odra med katerim pa so fantje sproščeno klepetali s publiko in se po koncu koncerta tudi fotografirali.

Okoli 22. ure pa se je iz zvočnikov zaslišal inštrumentalni uvod, ki je napovedal začetek težko pričakovanega nastopa večera. Na oder je namreč stopilo mitično bitje, ki prihaja iz oddaljenih norveških gozdov in katerega oboževalci poznajo pod imenom Abbath.

FOTO: Mateja Gašperin

Za nekdanjega prvega moža zasedbe Immortal je to že drugi obisk Slovenije. In tokrat je šlo celo brez padcev, ne pa tudi brez njegovih komičnih vložkov in njegovega tipičnega miganja z boki. Vendar oboževalci vedo, da morajo njegove odrske vragolije jemati z rezervo in predvsem z veliko mero humorja. In salv smeha tudi tokrat ni manjkalo, za kar je s svojimi izrazi na obrazu, izjavama in kretnjami poskrbel sam Abbath. Po nekje tretji skladbi je še odšel iz odra v publiko, vmes je povedal še nekaj anekdot nekajkrat veselo nazdravil, ter si na poslušalcih v prvi vrsti skoraj da ne obrisal nos. Pa vendar mu ne moremo očitati neresnosti, ko pride do izvedbe skladb. Te so bile izvedene v njegovem stilu a zato nič manj profesionalno.

Abbath (FOTO: Mateja Gašperin)
Abbath (FOTO: Mateja Gašperin)

Poleg Olve-ja Eikemo-ja, kakor je Abbathu v resnici ime, so band sestavljali še Ole Andre Farstad na kitari, Kevin Fole na bobnih ter basist Tom Cato Visnes. Na set listi omenjene turneje se je sicer znašla večina skladb, ki so nastale še v času sodelovanja z zasedbo Immortal, odigrali pa so tudi nekaj skladb iz njegovega aktualnega albuma ‘Abbath‘ (2016). Tako smo lahko ‘slemli’ na skladbe kot so ‘Nebular Ravens Winter‘, ‘Warriors‘, ‘In My Kingdom Cold‘, ‘One by one‘, ‘Tyrants‘ pa tudi ‘Winterbane‘, ‘Ashes of the Damned‘, ‘Root of the Mountain‘, ‘To War!’.

Koncert se je zaključil z bisom katerega so sestavljale tri skladbe nato pa si je Abbath privoščil kratek počitek ob hladnem pivu katerega je podelil tudi z oboževalci, od slednjih pa se je poslovil tako, da je stisnil roko vsakemu, ki ga je dosegel.