33 let nazaj je izšel album … And Justice For All

33 let nazaj je izšel album ... And Justice For All

S prvimi tremi zaporednimi albumi se je Metallica glasbeno in estetsko dvignila na zelo visoko raven. Svoj vrhunec pa so dosegli s četrtim albumom … And Justice for All, kateri je izšel pred 33. leti.

S prvim albumom Kill ‘Em All so se na odru predstavili s skladbami thrash metala in divjim instrumentalnim basom. Drugi album Ride the Lightning je povišal letvico z združevanjem hitrosti z nianso in tehniko. Predstavili so prvo metalsko balado “Fade to Black”  in prvo instrumentalno skladbo “The Call of Ktulu”. Tretji album Master of Puppets je Metallico popeljal na še višjo in strukturno bolj zapleteno planoto, vseboval pa je tudi še bolj multi-teksturirano instrumentalno skladbo “Orion”.

Načrt Metallice, da se v thrash metalu tehnično razvijejo, so vrhunec dosegli z albumom … And Justice for All, ki je izšel 25. avgusta 1988. V veliki meri je bil album še ena zmaga – 65-minutni album, ki je vseboval najbolj zapletene aranžmaje skupine, najbolj družbeno osveščena besedila in najbolj ranljivo pesem “One”, za katero so ustvarili tudi prvi videospot. Album je postal pravi hit, zasedel je prvo mesto na lestvici Billboard 200 in devet tednov po izidu postal platinast.

Ko so začeli načrtovati album, je Metallica še vedno trpela zaradi smrti basista Cliffa Burtona leta 1986. Vso svojo frustracijo so zlili na Burtonovo zamenjavo, na Jasonu Newstedu, ki so ga prepogosto obravnavali kot nekega pripravnika.

“Skozi okno so mi vrgli moja oblačila, kasete in čevlje,” je dejal Newsted v Enter Night by Mick Wall. »Krema za britje po vseh ogledalih, zobna pasta povsod, samo uničevanje. Razbijali so mi po vratih: ‘Dobrodošel v skupini, stari!’ Vsekakor sem bil razočaran, sit vsega in nekako sem se počutil nezaželjenga. Ko sem se pridružil Metallici, nisem spal tri mesece.”

“Bilo je veliko žalosti, ki se je preusmerila proti Jasonu,” je dodal frontman James Hetfield. »… Lahko bi trdili, da [Jasonu] nismo dali poštene priložnosti. Toda tega tudi nismo bili sposobni, ker smo bili stari 22 let in nismo vedeli, kako ravnati s takšnimi stvarmi … razen skočiti na dno steklenice vodke in tam ostati leta. ”

Kljub napetosti, se je Metallica začela ukvarjati s pisanjem pesmi kot skupina, Newsted je predstavil glavni riff za uvodno skladbo “Blackened”. Toda hitro pa je zbledel v ozadje, Hetfield in Lars Ulrich pa sta sestavila glavnino novega materiala. “Čakali smo, da bo Jason napisal nekaj velikih, epskih stvari, a do tega ni prišlo,” je povedal kitarist Kirk Hammett v Birth School Metallica Death. “Bilo je super, da je bil tam in da je bil navdušen, vendar ni veliko prispeval.” Hetfield in Ulrich sta delala na … In Justice for All v Ulrichovi vlažni, smrdljivi garaži na Carlson Boulevard v El Cerritu v Kaliforniji. Z uporabo preizkušene formule skupine, je kitarist predstavil večino riffov, Ulrich pa jih je pomagal sestaviti v skladno obliko.

Odsotnost basa ni bil velik udarec za … And Justice For All, ki ostaja drugi najbolje prodajani album Metallice. Album je ostal na lestvici 83 tednov zapored, do 19. julija 1989 pa je bil dvojno platinast. Prodaja se je dosledno povečevala in 9. junija 2003 je postal rekordno osemkrat platinast. Ne glede na to, kako priljubljen je bil, … And Justice For All je pomenil ključno prelomnico za Metallico.

Izvajanje pesmi na turneji je zahtevalo močno koncentracijo in do takrat, ko je bila Metallica pripravljena na pisanje naslednjega albuma, so bili odločeni ustvariti pesmi z več groovea in manj glasbene akrobacije.

Prenehali so poskušati biti mojstri prog-thrasha in so poiskali navdih v preprostem pisanju pesmi kot so to počeli AC/DC, Misfits, Black Sabbath in Rolling Stones. In seme za Black album je bilo posejano…