300000VK: ‘Der Sturm’ (2022)

Foto: Dallas Records, promo
Foto: Dallas Records, promo

Najprej povejmo, da Laibach in njihove stranske veje v mojem delu vesolja do zdaj niso bili deležni pretiranih analiz. Pa ne da bi bilo z njihovo glasbo karkoli narobe, saj gre za eno najvplivnejših skupin na Slovenskem in širše; tako v smislu vplivov na glasbo Rammstein, kakor pionirskega nastopanja v Severni Koreji in še česa. V poplavi raznoraznih glasbenih zanimivosti človek pač ne more pregledati vsega. Potem pa sem dobil priložnost prisluhniti in oceniti najnovejši album 300VK. Projekt, o katerem sem pred začetkom raziskovanja (in tudi po njem) vedel le to, da so nekako povezani z Laibach. Povedano drugače, dobil sem novo priložnost za skok v neznano. Možnost, da brez predhodnih predsodkov prisluhnem glasbi, ki je prej nisem poznal.

Novi album, ki je skupno nastajal več kot desetletje poslušalcu prinaša 12 skladb, ki presegajo 50-minutno znamko. Gre za ambientalno glasbo, ki bi jo lahko brez težav umestili tudi v kakšen film. Pri čemer velja omeniti, da stvaritve ob nočnem oziroma večernem poslušanju zvenijo precej boljše kot čez dan. Morda tudi zaradi vtisov, ki sem jih doživljal ob njih. Te je namreč ustvarjajo občutek, kakor da potujem po vesolju ali pa da kot muha na zidu opazujem dogajanje v svoji duševnosti. Kar je seveda v redu, vendar ne toliko časa, kot to počne album.

Glede na vse skupaj lahko rečem, da me projekt ni razočaral. Ustvarjalci vsekakor obvladajo svoj posel, morda so ga le nekoliko preveč razvlekli …

Ocena: 3/5

Seznam skladb

I. THOTH – Sounds of the Sun
II. Transzentral R.O.G.
III. Ride On
IV. Stürmische Bewegung (Live from Reykjavik)
V. Grozny
VI. Der Geistseher aus der Zukunft
VII. Ashes
VIII. Exodus
IX. Thunderstorm
X. MMXXII (Requiem für the Solar Corona)
XI. Pegasus
XII. Atlas