30-letnica Hladnega piva

Ena najvplivnejših, hkrati pa tudi najstarejših hrvaških punk zasedb Hladno pivo, se je pretekli četrtek ustavila v ljubljanski Cvetličarni, kjer so proslavili 30-letnico svojega obstoja.

FOTO: Nejc Zupančič

Tako je, letos mineva 30 let, 21. maja je minilo, če smo povsem natančni, odkar je zasedba v sklopu glasbenega tekmovanja v zagorskem Kumrovcu prvič stopila na oder. Po služenju vojaških rokov in še nekaterih drugih stvari je zasedba v sodelovanju z Megatherium Tape leta 1991 izdala svoj prvi izdelek, naslovljen Hladno pivo. Bendov dejanski prvenec Džinovski je bil posnet leto dni  kasneje, izdan pa v začetku marca 1993. Kot posebno zanimivosti iz tistih časov velja izpostaviti dve dejstvi. Prvo, da je zasedba v Ljubljani prvič nastopila 17. decembra 1992, kot predskupina puljskim KUD Idijotom. Drugič, verjeli ali ne, bend je leta 1994 nastopil tudi kot predskupina svojih idolov The Ramones, ko so le-ti dan po nastopu v Ljubljani, 11. oktobra nastopili v Zagrebu.  Po besedah zasedbe se naj bi takrat zaradi treme zgodil njihov najhitrejši koncert. Da ne dolgovezim preveč, saj je trideset let res zelo dolga doba, a nekatere stvari, sploh začetke, je pač treba poudariti.

FOTO: Nejc Zupančič

Kot je že bilo nakazano uvodoma, je leto 2018 v veliki meri posvečeno Hladnemu pivu, na račun česar so Mile Kekin in tovarišija na plano potegnili kar nekaj zadnje čase redkeje izvajanih klasik. Turneja 30 godina se je začela v mesecu marcu z dvema zaporednima razprodanima večeroma v zagrebškem Domu sportova, kjer je bend najprej izvajal material s prvih treh albumov, naslednji večer pa še svoje največje uspešnice. Podobno je pretekli četrtek doletelo tudi Ljubljano, le da so bili gospodje tokrat časovno omejeni na en sam večer.

FOTO: Nejc Zupančič

Kot so to že obljubili v intervjuju, nam je zasedba, ki je na oder stopila nekaj po deseti uri, pripravila pregled kreacij iz vseh treh dekad svojega obstoja, s čimer so poželi glasno odobravanje publike, katera je večino koncerta bendu pomagala pri petju.  Poleg odličnega koncerta so imeli obiskovalci tudi možnost obiska bendove stojnice, ki je bila odlično založena z uradnimi spominki, saj je bilo poleg klasičnih nosilcev zvoka in majic moč kupiti tudi danes vedno bolj popularne vinilne plošče.

Hladno pivo tudi po treh desetletjih ostajajo ena najbolj zaželenih zasedb na slovenskih odrih, kajti odlična kemija v zasedbi ostaja nespremenjena in energični nastopi v živo so tisti, po čemer se meri kvaliteta koncerta. In ja, četrtkov koncert je bil več kot odličen!