29. Krawal festival težke in hrupne glasbe (19. 8. – 20. 8. 2022)

Težko in hrupno vas obveščamo, da je spet prišel čas za Krawal festival težke in hrupne glasbe oz. krajše Krawal, ki bo potekal v petek 19. 8. 2022 in soboto 20. 8. 2022 na Jesenovcu pri Železnikih.

Krawal, festival težke in hrupne glasbe je skupaj s še nekaterimi slovenskimi festivali (kot na primer Trnje, Karajžewc in tudi Sajeta) od osamosvojitve redno skrbel za zastopanost nesrednjetočnih žanrov izven večjih urbanih središč. Ne le to. Često pripelje k nam do tedaj še neslišano glasbo, ki se urbanim središčem raje izogne. Od prve izvedbe leta 1994 v zdaj že bivšem kinu Obzorje Železniki do zadnjih nekaj let na travniku na Jesenovcu festival vsakoletno brez prekinitve prirejajo prostovoljci Kulturnega društva ROV s prijatelji in podporniki, kar je v veliki meri najbrž razlog za dolgoživost festivala. Drugi razlog je zagotovo konsistentnost v programski usmeritvi, ki izključuje nenadzorovano rast festivala v smislu množičnosti.

Krawal je festival s profiliranim občinstvom, ki ga sestavljajo na eni strani za drugačno glasbo odprtoglavi lokalni obiskovalci in na drugi množica rednih kampirajočih gostov iz cele Slovenije, ki jih zanima glasbeni izraz, ki ga poredko slišimo v medijih. Poiskati ga moramo sami ali pa pustiti, da nam ga kurirano predstavi festival kot je Krawal.

Zadnja leta pa opažamo tudi novo skupino obiskovalcev, domačinov, katerih glasbeni okus ne bi ravno mogli opredeliti kot »Krawalovski«, ki pridejo na Krawal vsaj na enega od obeh večerov, samo da se podružbijo in podprejo domači festival.

V lokalnem okolju Občine Železniki in tudi širše je Krawal edini festival alternativne glasbe. Že od samih začetkov je poudarek na trših žanrih, od vseh vrst metala preko hardrocka pa do punka in hardcora, a se hkrati ne odmika od druge osi alternativne glasbene ponudbe – od etna preko rapa do drum’n’bassa in elektronike. Vsebinska zaokroženost festivala torej ne izhaja iz ozke žanrske osredotočenosti, pač pa izhaja iz glasbene nesrednjetočnosti v vseh svojih potencialih, da občinstvo preseneti in vzbudi zanimanje. Slednje je pomemben aspekt festivala, ne zgolj za poslušalstvo, temveč za lokalno mlado glasbeno ustvarjalstvo. Železniki in Selška dolina sta že dlje časa brez pravega glasbenega prizorišča, kjer bi mladi ustvarjalci redno lahko dostopali do kvalitetne glasbene ponudbe, Krawal pa v tem trenutku predstavlja edino pravo sidrišče alternativne glasbe na področju. Na drugi strani je festival tudi ena redkih priložnosti pa tudi točko, ki predstavlja cilj, da se lokalni glasbeni ustvarjalci (nekateri tudi prvič), predstavijo domačemu občinstvu.

Selekcijo glasbenih gostov opravlja jedro glasbenih poznavalcev in raziskovalcev. Spretno lovijo ravnotežje med lokalnimi izvajalci in izborom glasbenih presežkov iz drugih ustvarjalnih središč pri nas. Seveda pa se vedno znova lahko pohvalijo tudi z gostovanjem glasbenikov iz tujine.

Festival z ambiciozno zasnovo, ki kani vsako leto znova prikazati presek novosti in presenečenj v lokalni, slovenski in pri nas gostujoči alternativni glasbeni ponudbi, zagotovo presega lokalen značaj, ki se ga premnogokrat želi pripisati kulturnim dogodkom izven večjih mestnih središč.

Krawal na sedanji lokaciji na Jesenovcu zagotovo odlikuje dostopnost. Po vožnji skozi Železnike (če ne pridete ravno z zahoda, čez Baško grapo ali čez Soriško planino iz Bohinja), se po kakem kilometru obiskovalec znajde na idilični travnati jasi. Za parkiranje je poskrbljeno. Prav tako je obiskovalcem na voljo kampiranje s tekočo vodo in WCji. Vse to je vključeno v ceno vstopnice. Podnevi si obiskovalci radi privoščijo kopanje v bližnjih tolmunih reke Sore. Krawalova kuhinja poskrbi za lakoto, za žejo pa festivalovi šanki.

  1. Krawal festival bo tako tudi letos nadaljeval svoje poslanstvo. V dveh večerih se bo letos zvrstilo 12 glasbenih izvajalcev, od domačih, preko regijskih pa do Italijanov in gostov iz Ukrajine:

BEZLAD – UA/KHARKIV (on tour) – streetpunk
NEID – IT/VITERBO LAZIO (on tour) – thrash/grind
LELEE – SLO/RS/MAK – post-punk/power pop
HELAHIRN + VJ DIMENSION – SLO/SORCA – electronic&instrumental
GUNI – SLO/JESENICE – rock and roll
SMEDJA IN SMETKE – SLO/LJ – death metal, trap in lo-fi hardcore
JEGULJA SLO/LJ – instrumentalni progresivni stoner-metal
INTERNO – SLO/LJ – punk rock
SUZI SOPRANO – SLO/KRŠKO – loud love
BAJTA23 – SLO/DOLENJSKA – punk/metal
CARLxJOHNSON – SLO/POSTOJNA – hardcore
ŠMIDsSON – SLO/ŽELEZNIKI – trash hard rock