100 bobnarjev in Marko Soršak Soki – v živo v Mariboru

100 bobnarjev in Marko Soršak Soki - v živo v Mariboru

Pet sekund je dovolj, da spoznaš, kaj ti je v življenju namenjeno, pravi Marko Soršak Soki, bobnar skupine Elvis Jackson, ki ga javnost ob glasbenem pozna tudi po njegovem dobrodelnem delovanju.  Potem ko je osnovnošolec v filmu zaslišal pet sekundni bobnarski uvod v skladbo You Could be Mine Guns ’n Roses, je vedel, da bo v roke prijel bobnarski palici.

To je bilo pred tridesetimi leti, palici pa sta v rokah še vedno. Pa ne le njegovih. S svojo odmevno dobrodelno akcijo 20za20 je doslej do novih glasbil pomagal že 122 osnovnim šolam, v katerih nanje igra več kot petdeset tisoč otrok. In zagotovo bomo tiste, ki bodo prav zaradi Markove dobrodelnosti stopili na glasbeno pot, šteli v stotnijah.

Svoj jubilej, trideset let bobnanja in sodelovanjih z najvidnejšimi slovenskimi glasbeniki in zasedbami, kot so Ditka Haberl, Tinkara Kovač, Siddharta, Jan Plestenjak, Big Foot Mama, Mi2, Kingston, Čudežna Polja, Zmelkoow, Tabu, Alya, Gušti, Happy Ol’ Mcweasel in drugi, bo obeležil glasbeno.

V soboto 11. septembra bo točno opoldne na Glavnem trgu zabobnal skupaj s stotimi slovenskimi bobnarji vseh generacij. Ob spremljavi skupine The Rocktors bomo slišali kar nekaj svetovnih rockovskih uspešnic, ki so ga zaznamovale kot glasbenika in kot človeka. Od We will Rock you legendarnih The Queen, udarne I love Rock’n Roll Joan Jett, pa vse do uspešnice Guns n’ Roses Paradise City, ki jo posveča Mariboru, za katerega pravi, da je »rajsko mesto«.

Pestro bo, torej. In glasno! A kot pravi, ne želi zgolj »delati galame«, ampak z dogodkom opozoriti na pomen kulture, še posebej dogodkov v živo. Kultura je veliko več kot zgolj konzumiranje odrskega dogajanja in še tako dober posnetek ne more nadomestiti obiska dogodka v živo. Le-ta namreč pomeni tudi skupna doživetja, priložnost za druženje, povezovanje, izmenjavo mnenj, izkušenj in – nasmehov! Slednjih 11. septembra zagotovo ne bo manjkalo. Naj bo med njimi tudi vaš!