ZALAGASPER: ‘4’ (2020)

Zalagasper - '4' (Foto: Discogs, promo)

Glasbeni dvojec Zala Kralj in Gašper Šantl, ki od nedavnega nastopa pod imenom Zalagasper, je februarja izdal svoj prvenec 4. Album je izšel pod okriljem založbe Universal Music. Prisluhnete mu lahko na vinilnem nosilcu zvoka ali na spletnih platformah, ki omogočajo najemanje glasbe.

Pregled skladb

Izvajalčev prvenec je (formatu primerno) razdeljen na dva dela; na slovensko in angleško stran. Kot prvi lahko prisluhnimo ‘Valovi’. Paradoksalnemu negodovanju nad trenutnim stanjem, ki pa na koncu niti ni tako slabo, kot se zdi. Je res za vse kriva Luna? Sledi ‘Baloni’, ki nadaljuje začeto samorefleksijo. Rutina in avtomatizem sta strup za odnose, kar ne bi moglo biti bolj točno. Drugače pa prijetna skladba, ki sledi uvodnim smernicam. Zasanjano potovanje se nadaljuje tudi s ‘S teboi’, kjer album nekoliko poveča svoje obrate. Všečno nadaljevanje, ki poskrbi, da albumov tek ostane nespremenjen. Podobno velja tudi za ‘Sebi’. Za skladbo, s katero se je duo predstavil na lanski izvedbi festivala Pesem Evrovizije. Slovensko stran albuma zaključuje ‘Novo Sonce’. Skladba, ki v primerjavi s svojimi predhodnicami izpade rahlo nedodelano. A daleč od tega, da bi ji lahko rekli balast.

Angleško stran začenja ‘Come to me’, kjer nam ustvarjalca znova dokažeta svoje mojstrstvo. In da sta poleg tega zmožna tudi prehajati med jeziki. Obetaven začetek, ki se ne neha s prihodom ‘Signals’. S skladbo, ki morda nekoliko preveč spominja na material Lane Del Rey. A ne glede na vse, dobra skladba je dobra skladba. Prihod ‘Me & My Boi’ prekine albumov tek, saj gre za njegovo najšibkejšo skladbo. Za izdelek, ki bi bil lahko deležen več nege. Genski zapis dvojca je sicer prisoten, kar pa je tudi vse. Zdrsu sledita ‘Box’ in ‘Hazey’, ki poskrbita, da se album zaključi tako, kot se je začel.

Zala in Gašper sta z objavo prvenca na sceno prinesla svež veter, ki je, izhajajoč iz rezultatov s spleta, deležen tudi tujega zanimanja; verjetno tudi zaradi nastopa na Evroviziji. Čeprav ima album na razpolago še nekaj prostora za izboljšave, so te premajhne, da bi lahko skazile videz celote. Sploh zaradi dejstva, ker gre za prvenec! Naj sta nam všeč ali ne, dvojec predstavlja zanimivo alternativo, o kateri znamo še slišati.

Ocena: 4/5