VLADO KRESLIN: ‘Treba se je vrniti k izviru’

Vlado Kreslin osebno.

ROCKER.SI: Dotakniva se najprej slovenske glasbene scene in glasbenih združitev, saj sta se nedavno vrnila dva velika benda. Predin je obudil Lačnega Franca, Lovšin in druščina pa imajo za naslednje leto napovedan združitveni koncert, ki naj bi s seboj prinesel tudi novo ploščo. Lahko kaj takšnega pričakujemo tudi za Martina Krpana?
VLADO KRESLIN:
Ne, kar se tiče Krpanov, je zgodba končana.  Pred tremi leti smo nastopili v Cankarjevem domu, in to je bilo to.

ROCKER.SI: Leta 1991 ste na bežigrajskem stadionu odpirali za Boba Dylana, ki je v veliko pogledih vplival tudi na tvoje ustvarjanje. Nam lahko zaupaš, kakšni so bili občutki, saj pred svojim vzornikom res ne nastopaš vsak dan? Morda kakšna skrivnost iz zaoderja?
VLADO KRESLIN:
Hja, vsekakor je bilo zanimivo, saj takšnih stvari človek res ne doživi pogosto. Kakšnih posebnih zgodb iz zaoderja pa ti  žal ne morem razkriti, saj je Dylan človek, ki se rad drži zase in se zato sploh nismo srečali.

ROCKER.SI: Tekom let si nanizal kar nekaj uspešnic. Je med njimi tudi kakšna, ki je ne izvajaš rad, a jo zaradi oboževalcev vseeno ohranjaš med živimi?
VLADO KRESLIN:
Ne. Izogibam se le igranju Nocoj bomo mi prižgali dan, saj je skladbo zelo težko izvesti. Nazadnje sem jo zaigral na izrecno željo primorskega vokalnega ansambla Reunion, na čigar prvem letnem koncertu sem kot gost nastopil pred nekaj dnevi.

ROCKER.SI: Sredi nogometne norije, ki je pred šestnajstimi leti zajela našo državo, ste skupaj s Predinom in Lovšinom ustvaril skladbo Slovenija gre naprej. Bi si upal napovedati, kakšne možnosti imajo naši nogometaši v trenutnih kvalifikacijah?
VLADO KRESLIN:
Pred kratkim sem srečal nekdanjega komentatorja in novinarja Petra Božiča, s katerim sva se strinjala, da je trenutna reprezentanca odlična, saj so fantje znova postali samozavestni . Malo nam sicer še šepa obramba, a nič ne de. S pravim pristopom se da odpraviti tudi to.

ROCKER.SI: Katere plošče in izvajalci so tekom let najbolj zaznamovali tvojo glasbeno kariero in bi jih priporočil tudi mlajšim bralcem ter bralkam? Kaj poslušaš trenutno?
VLADO KRESLIN: 
Trenutno poslušam novi album Van Morrisona, ki je res odličen. Drugače pa so na moje ustvarjanje najbolj vplivali izvajalci in plošče iz moje mladosti, iz časov ko sem bil najbolj dojemljiv za dogajanje okoli sebe. Predvsem Bob Dylan, The Doors in nedavno preminuli Leonard Cohen. Izpostaviti pa velja tudi Janis Joplin, The Animals in The Kinks, sploh zadnje, saj brez njih ne bi bilo Oasis in še nekaterih drugih mlajših angleških bendov .

Pri poslušanju novejših bendov je dobro poznati njihove korenine, izvajalce ki so pred njimi orali ledino. Ko  so moji otroci poslušali Guns N’ Roses, sem jim jaz vrtelin The Allman Brothers Band, skupini brez katerih stvaritve Axla in druščine ne bi bile iste.

ROCKER.SI: Kateri slovenski izvajalec ti je trenutno najljubši?
VLADO KRESLIN: 
Trenutno mi je najbolj všeč Smaal Tokk. Njegova glasba namreč vsebuje humor, kakršnega nisem slišal že zelo dolgo. Danes je humorja, sploh dobrega, premalo.

ROCKER.SI: Še kakšna misel za konec?
VLADO KRESLIN: 
Radi bi lepo pozdravil vse bralke in bralce, prav tako pa bi jih povabil na prihajajoče koncerte, ki bodo med 15. in 17. decembrom potekali v Cankarjevem domu. Skupaj s številnimi gosti pripravljamo tri tematske koncerte, kjer bo vsak našel nekaj zase. Med drugim bodo nastopili tudi Zapadni Kolodvor in Balkan Boys. Vabljeni, vstopnice so še na voljo!