Umrl je nekdanji bobnar zasedbe Pantera

Vinnie Paul
Vinnie Paul

Kot strela z jasnega je odjeknila žalostna vest, da je v 55. letu starosti umrl ustanovni član in nekdanji bobnar zasedbe Pantera Vincent Paul Abbott.

 

Vincent Paul Abbott velja za enega najboljših metalskih bobnarjev vseh časov

Žalostno vest je skupina Pantera sporočila preko svojega uradnega Facebook profila, na katerem so zapisali: ‘Vincent Paul Abbott aka Vinnie Paul, je preminul. Paul je najbolj znan po svojem delu kot bobnar v skupini Pantera in Hellyeah. Podrobnih informacij za enkrat ni na voljo. Družina prosi, da spoštujete njihovo zasedbnost v tem težkem času.’

Vinnie Paul se je rodil v Teksasu leta 1964, leta 1981 pa je ustanovil legendarno zasedbo Panthera, skupaj z bratom Dimebagom Darrellom Abbottom in pevcem Terryjem Glazeom. Nekoliko kasneje se jim je pridružil še basist Rex Brown ter frontman Phil Anselmo. Po tem so nadaljevali in doživeli velik uspeh, prodali so namreč več kot 7 milijonov albumov v svoji karieri.

Njihov četrti studijski album (in prvi posnet skupaj z Anselmom) ‘Power Metal‘ (1988) je poskrbel za močno glasbeno spremembno v sami skupni. Fantje so glam metal namreč na tem ploščku zamenjali za precej trše in temačne ritme. Peti album ‘Cowboys From Hell‘ pa jih je definiral kot ‘groove metal’ skupino, stil po katerem so postali prepoznavni.

S časoma so postali eden najbolj vplivnih modernih metal zasedb. Še danes so inspiracija skupinam kot so Five Finger Death Punch to Hatebreed, Lamb Of God in celo KoRnom.

Skupina Pantera je leta 2003 uradno razpadla, Vinnie Paul in Dimebag pa sta med tem ustanovila skupino Damageplan, s katero sta leta 2004 izdala prvenec ‘New Found Power ‘.

Le nekoliko kasneje pa je sledila tragedija, ko so Dimebaga ustrelili na odru med koncertom, ki so ga imeli 8. decembra 2004 v Ohiu. Ustrelil ga je Nathan Gale, ki je isti večer ubil še 3 ljdui ter ranil sedem.

Vinnie trenutno velja za devetega najboljšega metalskega bobnarja vseh časov.