Umrl je Ian McDonald (King Crimson, Foreigner)

Foto: Atlantic, promo
Foto: Atlantic, promo

V 76. letu starosti je umrl Ian McDonald, ki je bil ustanovni član King Crimson in Foreigner.

McDonaldova smrt je bila potrjena s sporočilom za javnost, v katerem je zapisano, da je rocker “mirno umrl 9. februarja 2022 v svojem domu v New Yorku, obkrožen z družino.”

McDonald je leta 1968 skupaj z Robertom Frippom, Michaelom Gilesom, Gregom Lakeom in tekstopiscem Petrom Sinfieldom soustanovil King Crimson. Debitantski album slavne prog-rock skupine In the Court of the Crimson King je izšel leta 1969, njegovi odtisi pa so prisotni po vsem albumu.

“Ko smo jo naredili – in sem bil v središču produkcije – želel sem se prepričati, če lahko vse, kar je na plošči, slišim večkrat in upam, da bo ta prestala preizkus časa,” se je v intervju 2019 za UCR spominjal McDonald.

“Zgodnji nastopi so bili fantastični,” je nadaljeval in se spominjal začetkov King Crimson. “Bili so mešanica priredb in skupinskih improvizacij. Ena od pesmi, [Donovanova] ‘Get Thy Bearings,’ je bila odlična za improvizacijo. … Lahko smo bili precej pustolovski, včasih pa tudi precej divji. In pesmi, kot sta ‘The Court of the Crimson King’ in ‘Epitaph,’ so bile bolj strukturirane. Ko že govorimo o ‘Epitaph,’ mislim, da je to moja najljubša uspešna pesem v smislu pisanja, strukture, produkcije in vsega drugega.”

McDonald je skupino zapustil po njihovi prvi turneji po ZDA. Zadnji nastop, ki je predstavljal prvotno zasedbo King Crimson, je potekal v Fillmore West v San Franciscu 16. decembra 1969.

“Včasih sem rekel: ‘Oh, ne bi smel zapustiti Crimsona.” Ampak ne razmišljam več tako,” je UCR priznal rocker. “Verjamem, da je tako hotela usoda, saj sem potem ustvaril veliko čudovitih stvari. Morda bi moral ostati pri drugem albumu [In the Wake of Poseidon], toda potem bi bile stvari v mojem življenju drugačne … In tako naprej. Ampak zgodovine se ne da spremeniti. Zato sprejemam to, kar sem, in pot, ki sem jo prehodil po odhodu iz skupine.

Leta pozneje je McDonald pomagal lansirati še eno legendarno skupino, Foreigner. V prvotni zasedbi skupine so bili kitarist Mick Jones, pevec Lou Gramm, bobnar Dennis Elliott, klaviaturist Al Greenwood in basist Ed Gagliardi, McDonald pa je zagotovil ritem kitaro, pihala in dodatno klaviaturo. V zasedbi je bil aktiven do leta 1980, vmes pa ustvaril tri multiplatinaste albume: Foreigner, Double Vision in Head Games. ‘Feels Like the First Time,’ ‘Cold As Ice,’ ‘Hot Blooded’ in ‘Double Vision’ so le nekatere od klasičnih skladb, na katerih je igral McDonald.

V letih 2017 in 2018 je McDonald sodeloval na občasnih srečanjih s prvotnimi člani Foreigner. Izkušnja, za katero je pozneje priznal, da je bila “res dobra.” Čeprav ni bil nikoli postal njihov uraden član, je Ian sodeloval tudi z drugimi izvajalci, kot sta T.Rex in Asia.