ROLLING STONES: ‘Blue & Lonesome’ (2016)

Naslovnica albuma 'Blue & Lonesome'.
Naslovnica albuma 'Blue & Lonesome'.

Eni izmed glavnih predstavnikov poletja ljubezni na britanskem otoku se po enajstih letih vračajo z novim studijskim albumom. Tako je, Rolling Stones so nazaj. Sicer s samimi priredbami bluesovskih prednikov, a več o tem kasneje.

Pred potopom v svet čikaškega bluesa, serviranega po stonesovsko, se najprej lotimo plošče same, saj je slednja poleg dejstva, da gre za album z najdaljšim studijskim premorom (padci s palm, drame povezane z izdajo avtobiografij in alkohol so le nekatere stvari, ki so v zadnjem desetletju zaposlovale člane skupine), zadnji ‘A Bigger Bang‘ je bil namreč izdan danes že nekoliko davnega leta 2005, zanimiva še v kar nekaj pogledih.

Rolling Stones so se vrnili!
Rolling Stones so se vrnili!

Ob tem, da gre za prvi album, ki ne vsebuje nobene avtorske skladbe, je ‘Blue & Lonesome‘ tudi prvi album po ‘Dirty Work ‘(1986), na katerem Mick Jagger sploh ni igral kitare, hkrati pa tudi prvi po ‘It’s Only Rock N’ Roll‘ (1974), ki je brez skladbe, na kateri bi mesto pevca zasedel Keith Richards.  Iz zakladnice trivialnih podatkov velja omeniti še dejstvo, da je bil album posnet v zgolj treh dneh, med pripravami za dejanski album, na katerega pa bo treba še malo počakati.

Album odpira ‘Just Your Fool‘, ki ji je skupina namenila tudi mesto prvega singla. Prvi vtisi? Druščina, Stonesi so nazaj. Bend zveni bolj živo in organsko, kot je v zadnjih 15-ih, če ne 20-ih letih. Jagger na vokalu (in orglicah), kitarski dvojec Wood-Richards, Watts na bobnih in krivično prezrti basist Jones, kot se spodobi.

Po ‘Commit A Crime‘ je čas za ‘glavnega krivca’, za skladbo, zaradi katere je skupina sploh posnela aktualni album. Izhajajoč iz albumove priloge, naj bi Keith Richards med snemanjem avtorskega materiala ‘Blue & Lonesome’ predlagal za nekakšen intermezzo, ki pa se je kmalu razvil v cel projekt. Pristno in posneto v enem samem poskusu.

Z albumom niso razočarali.
Z albumom niso razočarali.

Po nizu nekoliko pozabljivih ‘All Of Your Love’ in ‘I Gotta Go’ je čas za ‘Everybody Knows About My Good Thing’, kjer se skupini pridruži tudi Eric Clapton. Vnovična obuditev vprašanja, kaj če bi Rolling Stones tistega dne namesto Wooda res izbrali Claptona, se tu zdi popolnoma primerna. A pustimo alternativno zgodovino ob strani. Gospodje so bili v istem studiu in kaj je boljšega kot obujanje spominov na stare čase?

Tudi ‘Ride ‘Em On Down’ in ‘Hate To See You Go’, tretji in drugi albumov singel, ostajata zvesta doktrini albumovih priredb, organsko in brez olepšav.

Izmed četverice zadnjih skladb velja omeniti še klasični primer baladnega bluesa ‘Little Rain’ in skladbo ‘I Can’t Quit You Baby’, kjer se skupini znova pridruži Eric Clapton.

Čeprav gre v neponovljivi karieri skupine za prvi album, ki vsebuje same priredbe, uporaba znanih ali manj znanih skladb drugih izvajalcev v svetu rocka ni nekaj neobičajnega. Številni bendi so si namreč po seriji uspešnih albumov vzeli čas za vrnitev h koreninam. Za primer takšne rabe lahko vzamemo nedavno izdano ploščo ‘Origins Vol. 1’ (2016) Acea Frehleyja, ki je bila sprva mišljena kot iskanje navdiha za ‘Space Invader’ (2014), na koncu pa je bila izdana kot samostojni album.

Vsak glasbenik si namreč pred začetkom ustvarjalnega procesa izbere skladbe, ki naj bi tekom ustvarjanja vplivale na nastajajoči material. Nekateri slednje obdržijo zase, drugi pa v goste povabijo odmevna imena in s pomočjo različnih sodelovanj povečajo finančno vrednost izdelka. Da o dejstvu, da so vse skladbe že napisane, sploh ne izgubljam besed.

Podobno v velikem deležu velja tudi za Stonese, hkrati pa se vse skupaj ustavi pri vprašanju, ali je res za vsem skupaj vedno denar? Zakaj bi Jagger in druščina potrebovali novi album, če lahko brez njega še vedno polnijo arene? Včasih je za vsem skupaj res ljubezen do glasbe.

No, kakorkoli že, z novim albumom so Stonesi nedvomno našli živost, ki smo jo nazadnje videli na plošči ‘Voodoo Lounge’ (1994), da ne rečem še prej, morda celo po ‘Steel Wheels’ (1989). Če bo prihajajoči pravi album vsaj pol tako dober …