Rob Halford je premagal raka prostate

Rob Halford je velik ljubitelj mačk.(FOTO: Janez Pelko)
Rob Halford (FOTO: Janez Pelko)

Rob Halford (Judas Priest) je razkril, da se je med pandemijo boril z rakom prostate. “Pred enim letom sem imel majhno bitko z rakom, ki sem jo preživel. Rak je zdaj v remisiji, hvala bogu,” je povedal za Consequence. “To se je zgodilo, ko smo bili vsi zaprti. Stvari se dogajajo z razlogom, kar zadeva časovno zaporedje dogodkov. Nimam nič drugega kot hvaležnost, da sem na tej točki svojega življenja in lahko še vedno počnem tisto, kar imam najraje.”

Rob je svojo bitko proti raku že opisal v novem poglavju, dodanem v posodobljeno izdajo njegovih spominov Confess. Po Halfordovem mnenju je bil diagnosticiran, potem ko je vsaj nekaj let doživljal simptome.

“Čutil sem kombinacijo šoka, groze in nenavadno olajšanja – zdaj vsaj vem! … ‘Ali bom umrl?'” Je zapisal. “To je bilo vse, kar sem si lahko zamislil. Poznal sem ljudi, ki so umrli zaradi raka prostate. ‘Ne, ne boš umrl, Rob,’ je rekel dr. Ali.”

Julija 2020 je Rob opravil prostatektomijo, operacijo, pri kateri se odstrani celotna prostata in nekaj tkiva okoli nje, vključno s semenskimi mehurčki. Potem ko so v začetku letošnjega leta odkrili več raka, je Halford aprila in maja opravil zdravljenje z obsevanjem, junija, pa je dobil pozitivno potrditev. Po odkritju tumorja na slepiču je imel tudi apendektomijo.

“Leto je bilo izčrpavajoče, tega ne morem zanikati, vendar sem vesel, da sem preživel,” je v knjigi po poročanju Consequence zapisal Halford.

70-letnik je dejal, da se je njegov pogled na boj proti raku spremenil po ogledu reklame za otroško bolnišnico Phoenix. “Kazalo je pokazalo otroke z rakom,” je dejal. “Nekateri so bili samo dojenčki. Ležali so tam, priklopljeni na cevi in v boju za življenje. Niso vedeli, kaj se dogaja … Bilo me je popolnoma sram samega sebe; Rob, kako si upaš biti tako sebičen? Isto sekundo sem spremenil celoten duševni odnos do svoje bolezni. ”

Halfordova bitka proti raku je ena od številnih zdravstvenih težav, s katerimi so se morali v zadnjih letih soočiti člani Judas Priest. Prejšnji mesec je kitarist Richie Faulkner med nastopom skupine na festivalu Louder Than Life utrpel akutno disekcijo srčne aorte. Slednji je preživel po zaslugi 10-urne operacije skupine za kardiotorakalno kirurgijo. Kitaristu Glennu Tiptonu pa so pred nekaj leti diagnosticirali Parkinsonovo bolezen. Navkljub zadnji je slednji leta 2018 napovedal, da se bo odpravil na turnejo v podporo zadnjemu albumu skupine Firepower. Zamenjal ga je albumov producent Andy Sneap, ki je znan tudi po svojem delu v zasedbah Hell in Sabbat.