Od blizu: Tuomas Holopainen (Nightwish)

FOTO: Google

V preteklosti smo že večkrat omenjali idejnega vodjo zasedbe Nightwish Tuomasa Holopainena, danes pa ga boste spoznali še nekoliko podrobneje.

Tuomas se je rodil kot Tuomas Lauri Johannes Holopainen na božični dan leta 1976. Svoje otroštvo je preživel v majhnem mestu Kitee na Finskem. Glasba je v njegovo življenje prišla že pri šestih letih, ko ga je mama vpisala, na poučevanje klavirja, kasneje pa sta sledila še klarinet in saksofon. Glasbeno šolo je končal pri petnajstih letih.

Koncert Metallice in Guns N’ Roses

Tuomas je kot tuji študent svoj študij nadaljeval v Združenih državah Amerike, v Kansas Cityju. Kot eno izmed ključnih prelomnic njegovega glasbenega življenja velja izpostaviti obisk koncerta Metallice in Guns N’ Roses, ki ga je slednji obiskal v Kansas Cityju septembra 1992, saj se je takrat v njem prebudila ljubezen do metala.

Leta 1993 se je začel pojavljati tudi na glasbeni sceni. Med drugim sodeloval tudi z zasedbami Darkwoods My Betrothed, Dismal Silence in Sethian. Kot zanimivost velja izpostaviti podatek, da si je Tuomas v času služenja vojaškega roka priskrbel članstvo v vojaškem ansamblu, kjer je igral klarinet, in se tako izognil večini »orožarskih« aktivnosti.

Pri devetnajstih se je Tuomas lotil snovanja lastnega benda, v katerem je želel ustvarjati glasbo in igrati klaviature. Saga o zasedbi Nightwish je bila začeta 1996, ko je slednji skupaj s Tarjo Turunen in Ernom Vuorinenom posnel prvi akustični demo. Ime zasedbe je bilo izbrano v čast prvi skladbi, ki jo je trio ustvaril skupaj.

Izidu prvih delovnih posnetkov je sledil drugi del, slednjemu pa prvenec Angels Fall First (1997), ki je bil izdan pod okriljem založbe Spinefarm Records.

Po prvi domači turneji je napočil čas za pripravo drugega albuma, ki je prav tako izšel pri Spinefarm Records. Dober sprejem plošče Oceanborn (1998) je zasedbi odprl vrata do prve evropske turneje, na kateri so nastopili kot predskupina Rage.

FOTO: Google

V času priprav za svoj tretji album Wishmaster (2000) se je zasedba preizkusila tudi na finskem izboru pesmi za Evrovizijo. Čeprav je publika izbrala njih, se je žirija na koncu odločila za Nino Åström. A nič ne de, izid tretjega albuma je zasedbi omogočil prvo svetovno turnejo, slednji pa je sledila tudi evropska serija koncertov, na kateri so Nightwish poleg Sinergy in Eternal Tears of Sorrow nastopili kot zvezde večera.

Leta 2001 je zasedba posnela svoj prvi EP Over the Hills and Far Away, na katerem so se poleg naslovne skladbe, v originalu delo Garyja Moorea, znašli tudi neuporabljeni “10th Man Down” in “Away” ter reciklirana izvedba skladbe “Astral Romance”.

Po kadrovskih rošadah in seriji resnih pogovorov je bend začel pisati novo poglavje svoje zgodovine. Poleg menjave vodstva in basista se je le-ta odločil tudi za nadgradnjo svojega glasbenega sloga. Za uporabo orkestralnih tehnik.

Century Child (2002) je sledil Once (2004)po mnenju mnogih najboljši album, ki ga je zasedba posnela s pevko Tarjo Turunen.

Leta 2005 je zasedbo znova zajel veter sprememb, saj je pevka Tarja je zaradi nasprotja interesov dobila odpoved.

Mesto pevke je nato prevzela Anette Olzon, s katero je zasedba posnela plošči Dark Passion Play (2007) in Imaginaerum (2011)Sredi promocijske turneje za zadnjo je Anette leta 2012 nadomestila Floor Jansen, ki je naslednje leto tudi uradno prevzela njeno mesto. To pa ni bilo edino kadrovanje, saj je istega leta tudi Troy Donockley postal redni član zasedbe.

Priprave za novi album

Zasedba je leta 2015 izdala svoj osmi studijski album Endless Forms Most Beautiful, ki vsebuje tudi bendovo najdaljšo skladbo.

Po opravljenih koncertnih obveznostih se je skupina odločila za enoletni odmor, med katerim je Tuomas Holopainen že začel s pripravami za bendov deveti studijski album.

Kar se tiče njegovega delovanja v zasedbi, sam pravi, da skuša biti uravnoteženo človeško bitje, prijatelj in sodelavec pri ustvarjanju glasbe in zgodb, ki bi poslušalcem ponudile prostor za pobeg in ustvarjanje lastnih vesolj. Pravi, da je zasedba Nightwish njegova duševna podoba.

Tuomasa Holopainena boste lahko v družbi Nightwish 13. novembra slišali tudi v živo. V sklopu svoje aktualne turneje Decades: World Tour se bodo slednji ustavili tudi na Slovaškem, kjer bodo obiskali Incheba Expo Areno v Bratislavi  (TUKAJ: uradna stran dogodka) (TUKAJ: aranžma, ki vključuje prevoz in vstopnico).

Nightwish obljubljajo neponovljivo serijo koncertov (FOTO: Google).