Od 22. do 25. julija bo potekal tradicionalni mednarodni festival Plavajoči grad

Floating Castle - Plavajoči grad (Foto PROMO)

Že deveti tradicionalni mednarodni festival Floating Castle – Plavajoči grad bo v štirih dneh, od 22. do 25. julija, združil 120 glasbenih skupin in 400 umetnikov s celega sveta na čarobnih lokacijah ob gradu Snežnik. Scenski umetniki bodo pred začetkom postavili okolje prostorsko predelanih prizorišč in instalacij, ki jih bo letos povezovala tema tihotapcev konj. Etno, jazz, elektronika, avtorska in eksperimentalna glasba, kot tudi lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialne dogodke, ulično in dramsko gledališče bodo obiskovalci ugledali na plavajočih odrih, med drevesi, na planjavah in med skalami.

Festival nastaja s skupnimi močni velike ekipe profesionalcev in entuziastov, o njemu pa pravi glavni organizator Matija Solce: “Letos se obeta najobsežnejši festival Plavajoči grad doslej. Prijavile so se vrhunske skupine, kot so Chant Electronique, Old Salt, Turfu ali Tygroo, 70 članski orkester Etno Histeria. Vzdušje, ki ga ustvari 400 nastopajočih potegne za sabo gledalce, ki porazgubijo po velikem območju okoli gradu. 14 odrov, ki jih osmišljajo in postavljajo scenografi, bo razpršeno po gozdovih, jasah, rekah in skalah. Od utapljajočih skulptur, do planjave z gnezdom za intimne dogodke, od hrasta pod katerim srečate grofico Greto, do gasilskega oldtimerja, kjer bodo muzicirale nažigaške skupine.

Od skritega gozdnega scenarija predstave Tjulenj, kjer bo v glavnem elektronska glasba, do tradicionalnega plavajočega odra z etno glasbenim konceptom. Bela gospa, oder prividov ali grajsko obzidje s projekcijami, kjer se bodo večinoma zaključili večeri. Plavajoči grad ni le festival. Je druženje, je platforma povezovanja umetnikov in umetnosti z ljudmi, z vsakdanom. Je prostor presenečenj in definitivno izkušnja, ki je vsakič znova posebna v svoji neponovljivosti, intermedialnosti in neposrednosti.”

Preprodaja vstopnic že poteka na www.eventim.si in na vseh njihovih prodajnih mestih po Sloveniji, tudi na Petrolu. Prvih 500 festivalskih vstopnic je na voljo po nižji ceni, znan pa je tudi že dnevni program, na voljo pa so tudi že enodnevne vstopnice!

PROSTORSKO PRILAGOJENI ODRI

Za kreiranje 20 prizorišč, poti in skritih instalacij skrbi 20 scenografov, kiparjev, arhitektov in slikarjev, ki na svojstven način tkejo in povezujejo bogato festivalsko dogajanje. “Tihotapci konj” bodo interpretirani skozi zvočne in svetlobne inštalacije, land-art, potovanja med ostrnicami ali skulpture tihotapcev, ki jih je opisoval lokalni pisatelj Matevž Hace. Kilometer gozda, travnikov in celotna okolica je s pomočjo performerjev spremenjena v območje totalnega gledališča, kjer gledalec nevede postane del predstave. Tudi to je razlog, da se na festival zgrinjajo vrhunske skupine iz celega sveta.

GLASBENI PROGRAM

Od sto dvajset skupin jih bo približno polovica predstavljala folk-fusion glasbeno zvrst. Izmed tujih nastopajočih se bodo predstavili Dan Wall z mednarodno zasedbo Old Salt, ki se usmerja pretežno v stil americana, Angležinja Hannah James, ena od dobitnic BBC Folk Award, bo nastopila z novonastalim clog-dance vokalno-instrumentalnim one-woman show, kot tudi v dvojcu s francozom Toby Kuhnom, ki se bo predstavil z nagrajenim godalnim dvojcem Bipolar Bows. Znova nas bo dvignil energični pihalni elektro-rap zasedbe Tygroo, poleg njih se lahko veselimo mednarodne skupine Chant Electronique, ki kombinira elektroniko in tradicionalno petje. Turško world zasedbo Seyyah povezuje karizmatična pevka, ki jo spremljajo zurne, kaval, oğur sas, violina, tambura, čelo in tolkala. Podobno sestavo s povsem drugačnim zvokom tvori internacionalni sedemčlanski projekt Euforró, ki se osredotoča na severovzhodno brazilsko glasbo. Balkan v gledališki preobleki nam nam prinaša praška skupina Fekete Seretlek, ki bo odigrala tudi predstavo KAR.

Pravi balkan party ustvarijo Autetno, na noge pa vas bo spravil tudi oktet dud, bobnov in petja iz Ukrajine “Spiritual Sessions”. Južnoitalianske tarantelle doživite z Etrusco Quintet, praški klezmer pa z akustičnimi nažigači iz Prage Der Šenster Gob. Kombinacijo jazz virtuozov in slovaškega melosa prinašajo slovaki Bardo, z izvrstno pevko Siso Feherovo. Na domači sceni se bo predstavila, kot tudi Duo Aritmija, Wild strings trio, Getonka ali Dirty Sanchez. Pričakujete lahko elektro-akustične in eksperimentalne zasedbe, ki bodo zasedle enega izmed 15 odrov v gozdu, naprimer češki alternativni elektro rap duo P/\ST, Zvezdano Novaković z digitalnimi zvoki njenega ZveN-a in ustvarjalca Bowrain. Znani kantavtorji, kot so Jani Kovačič in duo Bakalina bodo sodelovali z drugimi bendi (Noreia, duo Zajtrk), kot tudi z mednarodno 70 člansko skupino Etno Histeria World Orchestra. Orkester bo z multimedijskim spektaklom in v sodelovanju s pihalnim orkestrom Kovinoplastike Lož ter drugimi gosti otvoril festival. Zaigral bo tudi v soboto, ko bo v program med repertoar bo vmešal elektroniko.

UPRIZORITVENI PROGRAM

Uprizoritveni program bo zelo razvejan. Več bo intermedialnih lutkovnih predstave za odrasle, kot je jordanski Dafa Puppet Theatre z avtobiografsko predstavo “Smooth life”, predstava KAR iz Češke, in Mesarica, ki bo popremierno kovala temo Martina Krpana ter poetični predmetno lutkovni minimalizem slovakinje Katanari in poetična papirnata laponska svetlobno vokalna pripoved Tjulenj Ljubljanskega Lutkovnega gledališča.

Otrokom bo namenjen sklop predstav Kamišibaj, miniaturka “Zavrti tigra!” gdč. Bazilike! skupina Čarovniški blues, kot tudi lutkovno gledališče Nebo s predstavo Zrcalce ali ulične predstave. Izmed njih lahko izpostavimo španca Pambazos Bros, uveljavljena klovna Andreja Tomšet in Luko Piletiča s svojim prvencem “Dobro jutro!” in druge.

Za ljubitelje performensa in fizičnega gledališča bo primeren gibalno-glasbeni projekt Sama Kutina in Linde Pilari “Brodnica”, loški stand up Kolektiv AFT ali in francosko-italianski akrobatski duo Laskaskas. Spet bo navdušil plesni kolektiv z živo glasbo Amaya Tribe.

FRINGE PROGRAM

Poleg nastopov skupin bodo v koncept umeščene tudi tržnica, delavnice, seminarji, eko hrana in 24 urni “džem session”. V okviru Infokolpa svoje zgodbe predstavili begunci iz balkanske poti, slikarji bodo v okviru delavnice Kraljestvo risa razstavljali v naravi, kjer bodo tudi stare igre, prostori za “chill-out”, branje in osvežitev ob potoku. Obstajali bodo odprti odri, za hrano bodo poskrbeli tako lokalci, kot tržničarji. Posebnost bo tudi produkcija akrobatsko-vokalne delavnice v organizaciji LGL in skupine Cirkokrog, ki bo uprizorjena posebej za grajsko okolje.

PREDHODNICA FESTIVALA

Pred festivalom bo na turneji po Sloveniji nastopil orkester Etno Histeria, in sicer 15.7. v Kubedu, 18.7. v Truškah, 19.7. Kopru, 21.7. v Ljubljani (KUD France Prešeren) ter nato še na festivalu. Program se bo spreminjal, saj bodo vsakič navzoči novi glasbeni, cirkuški ali drugi gostje.

PLAVAJOČI GRAD KOPER

V ponedeljek 26. julija bo del festivala odšel v Koper, kjer se bo predstavilo nekaj od naštetih skupin. V torek 27. julija bo še odzvanjal v Ljubljani na Metelkovi.

Slika, ki vsebuje besede trava, drevo, zunanje, oseba

Opis je samodejno ustvarjen

KONCEPT

Festival bazira na prostovoljstvu, ekologiji, povezovanju z okoljem in lokalnimi tematikami, nepričakovanimi in nenapovedanimi dogodki, ki ustvarjajo družbeno-umetniško platformo za več tisoč umetnikov s celega sveta. Ti vsako leto nastopajo brez plačila in potujejo na lastne stroške, zato bomo letos vzpostavili sistem prostovoljnih prispevkov, ki bo namenjen izključno nastopajočim. Tako bo vsak gledalec polovico svoje vstopnine preko festivalskih kovancev “Kojn” (konj) podaril poljubnim umetnikom. Po drugi strani gre za inkubator za nova sodelovanja, saj je na festivalu Plavajoči grad vznikla že prenekatera mednarodna skupina.

ORGANIZATORJI

Glavni organizator je Društvo Ljubiteljev Gradu Snežnik, ki se že več let trudi obuditi grad in Pristave, za program skrbi KD Matita, MCLU Koper in pridruženi prostovoljci, festival nastaja ob podpori Občine Loška Dolina, MK in občine Koper.

POSLANSTVO

Umetnost se razvija in spreminja v obdobjih družbenih kriz in preobratov. S projektom “Floating Castle” iščemo prostor, ki bi povezal kulturno z družbeno krajino in ustvaril zametke projektov, ki niso omejeni z odri in dvoranami, temveč postavijo na oder samega gledalca. Ta mora postati aktivni soudeleženec pri preporodu kulture. Umetnost mora postati hkrati terapevt proti individualizaciji in katalizator ustvarjalnosti. Umetnost bo poiskala način, kako zbuditi človeka iz družbene otopelosti in strahu v kreativno refleksijo današnjega dogajanja.

Program je še vedno v nastajanju in organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.