Obiskali smo koncert God Is An Astronaut

God is an astronaut, 23.9.2023, Kino Šiška (Foto Aleš Žnidaršič)

Povratek irskih post-rock velikanov God Is An Astronaut je pričakala nabito polna dvorana Kina Šiške, ki nikoli ne razočara – koncertna izkušnja unikatnega benda z Irske pa je bila po eni strani navdušujoča, po drugi pa je koncert dokazal, da post-rockovska inštrumentalizacija v živo prepriča manj kot sicer preko pretočnih platform. 

V živo so dobri, a zmanjka energije z odra. Ni tistega kontakta s publiko, ki je značilen za glasbene dogodke, saj tudi ni opaznejšega frontmana. Koncert ponudi zvočno izkušnjo – ki je odlična sama po sebi – nima pa dodane vrednosti, poleg odličnega dela tehnikov in mojstrov luči, se razume.

Tokrat se God Is An Astronaut niso oglasili samo v sklopu obeleženja svoje 20. obletnice, temveč so v živo skupaj proslavili tudi njihov zadnji studijski album ‘Ghost Tapes #10’ (2021).


Zagotovo si je v času prikovanosti na domu marsikdo zavrtel ravno to ploščo in z njenimi epskimi kompozicijami vsaj miselno odtaval drugam. Leta 2005 izdana in 2011 ponatisnjena plošča All Is Violent, All Is Bright je namreč tista, s katero so instrumentalni post-rock veterani God Is An Astronaut s prelestnimi melodijami, mesnatimi rifi ter bombastično neposrednostjo dokazali, da sodijo v sam vrh tovrstnih zasedb. “Njihova nova dolgometražna plošča jih uvršča med velikane in samo domišljamo si lahko nepredstavljive višave, ki jih lahko ta bend doseže v poznejših letih, če nadaljuje z izpolnjevanjem osupljivih obetov, ki jih kaže na All Is Violent, All Is Bright,” se je takrat zapisalo recenzentu na Drowned In Sound. Danes, po vseh teh letih, je jasno, da je vedel, o čem govori – in da so God is An Astronaut vsekakor izpolnili pričakovanja. [Kino Šiška]


Četverica God Is An Astronaut je do danes izdala deset studijskih albumov. Njihovi koncerti pa predstavljajo prepričljivo eksplozijo zvoka in svetlobe. Kot rečeno, morda še bolje pa “sedejo” kot glasba v ozadju preko pretočnih platform. Kakorkoli, bend po dveh dekadah obstoja z razlogom in se lahko postavi ob bok zasedbam, kot so Godspeed You! Black Emperor, Mogwai in Sigur Rós.

Foto: Aleš Žnidaršič