Noctiferia s Transnaturo v Hudi luknji

Noctiferia / Transnatura (FOTO: Mateja Gašperin)
Noctiferia / Transnatura (FOTO: Mateja Gašperin)

Pionirje slovenskega black in death metala, ki slišijo na ime Noctiferia, najbrž ni potrebno nikomur posebej predstavljati. Gre namreč za bend, ki je na sceni prisoten že več kot dve desetletji in je znan po svojem eksperimentiranju, konstantnemu razvijanju ter spogledovanju z drugimi zvrstmi. Ne preseneča torej, da jih je pot zanesla tudi v druge žanre. Najbolj izven ustaljenih okvirjev pa jih je popeljal projekt ‘Transnatura’. Projekt, ki je nastal povsem izvenserijsko, za potrebe Izštekanih.

Bend se je namreč leta 2015 odzval na povabilo Jureta Longyke, da svoje skladbe preobleče v akustična oblačila. A tega, kar je sledilo, ni pričakoval nihče.

Skladb niso le izštekali, niso zgolj zamenjali električne kitare z akustičnimi. Projekta so se lotili z vso resnostjo in skladbe ne samo preoblekli ampak popolnoma predelali. Slekli so jih do golega ter jim pogledali v dno duše! Odstranili so težke rife, agresivne ritme ter omilili vokal. Ob enem so se poigrali s različnimi stili ter skladbam podali prvine jazza, etna, swinga pa tudi klasike. Skladbe so dopolnili z brass sekcijo, godali, tolkali, klaviaturami ter ženskim vokalom. Na prvi pogled se zdi kot, da so skladbam odvzeli bit, a v resnici so jim vdihnili povsem novo življenje.

Projekt je bil med oboževalci tako dobro sprejet, da je že naslednje leto ugledal luč sveta kot samostojni studijski album in tako postal del bogatega in raznolikega opusa. Album so pospremili tudi sklopi koncertov, katerih pa je bilo iz leta v leto manj.

Pa vendar nas Noctiferia vsake toliko spomni tudi na omenjen projekt in preseneti z njegovo izvedbo. Eden izmed takšnih trenutkov je bil pretekli petek 23.8., ko je skupina nastopila v sklopu Kunigunde, festivala mladih kultur, ki ga je že 22. organiziral Mladinski center Velenje. Organizator si je za omenjeni koncert izbral prav posebno lokacijo – jamo Hudo luknjo. Da bo šlo za izjemno intimen koncert je bilo jasno že ob napovedi dogodka, kjer je organizator opozoril na omejeno število kart. In čeprav je Transnatura že v osnovi nekoliko bolj mistično in pogansko naravnan projekt, je občutek mističnosti že ob v samem vstopu v jamo dobil povsem nove razsežnosti. Do mesta, kjer je stal oder nas je vodila ozka pot osvetljena zgolj s svečami, na koncu te poti pa so glavni prostor razsvetljevale rdeče in modre luči. Pod nami je bilo mogoče slišati žuborenje vode, nad nami pa so svoj mir iskali netopirji. Ambient in atmosfera sta tako odlično dopolnjevala to kar prinaša studijski album. Pa smo slednjega doživeli tudi v živo?

Tokrat se nam je tipična pet članska sestava zasedbe Noctiferia predstavila v razširjeni obliki. Poleg vokalista Gianija Poposkega, kitaristov Igorja Nardina in Romana Fileša ter basista Uroša Lipovca, so svoj prostor na odru zasedli še vokalistka Sara Jeremić, sicer vokal zasedbe Brezno, violinist Dejan Gregorič, bobnar Žiga Šercer, ki je tokrat zamenjal Urbana Krča, klaviaturist Uroš Grabenšek ter Jaka Birsa in Gašper Selko, ki sta prevzela brass sekcijo in tolkala, ter v skladbe vnesla balkanski temperament. In kakšen temperament to je! Zasedba se je na ta projekt pripravila z vsem kar je. Pravzaprav je vsak od članov v glasbo vnesel nekaj svojega. In navkljub temu, da vlažni prostori niso najbolj naklonjeni inštrumentom, pripravila nepozaben koncert, pri čemer je bila naravna akustika, ki jo ponuja Huda luknja, češnja na vrhu torte. Publika je bila nad slišanim več kot očarana, sama izvedba pa popolna do zadnjega tona. Zasedba se je predstavila z kompletnim setom skladb iz omenjenega ploščka, pri čemer ni izpustila niti instrumentalov, ter nas tako slabi dve uri popolnoma držala pod svojim urokom.

Tri leta mineva od izdaje albuma ‘Transnatura‘ (2016) s katerim se je Noctiferia šrši publiki predstavili v povsem novi luči in presegla samo sebe. A s procesom eksperimentiranja ni nikoli prenehala. Že pred leti je v svoj žanrsko bogat in raznolik opus vpeljala elemente industriala, tokrat pa pripravlja nov projekt, ki bo nosil naslov ‘Reforma‘ in je posvečen prav skupini, ki je industrial prinesla na naša tla. Tisti, ki ste bendu prisluhnili v sklopu festivala MetalDays ste lahko že dobili osnovno idejo kako bo zvenel nov material. Čeprav o projektu še ne vemo veliko, pa vemo to, da gre za mešanico melodij in atmosfere Laibach z agresijo in težo glasbe Noctiferie. Tudi tu je bend v goste povabil različne glasbenike, ki pa tokrat prihajajo iz vseh koncev sveta.

Noctiferia tako znova premika meje, in prav zato še naprej ostaja nesporna avtoriteta znotraj žanra, ki ga sama vedno znova (so)ustvarja.