Nightwish prihajajo v Bratislavo

Nightwish obljubljajo neponovljivo serijo koncertov (FOTO: Google).

Finski prvaki simfoničnega metala Nightwish se bodo v sklopu turneje Decades: World Tour 2018 ustavili tudi v središču Bratislave, v Incheba Areni. Bend, ki je lansko leto v večini preživel stran od oči javnosti, se letos podaja na zakasnelo praznovanje svojega dvajsetega rojstnega dne, katerega so delno že proslavili z izidom kompilacije Decades.

Tako je, po preteku materinskega dopusta pevke Floor Jansen se Tuomas Holopainen in tovarišija znova podajajo na bojni pohod. Rdeča nit? Koncertne raritete iz bendove mladosti.

Dogodek, ki ga ne smete zamuditi!

Pred odhodom na koncert je dobro vedeti:

  • Kraj: Bratislava, Slovaška
  • Prizorišče: Incheba Arena
  • Datum nastopa:  torek, 13.11.2018
  • Vstopnice:  od 23 EUR dalje (TUKAJ si lahko zagotovite aranžma, ki vključuje prevoz in vstopnico)

O Nightwish

Finski simfonični metalci Nightwish so svojo glasbeno pot začeli leta 1996, ko so Tuomas Holopainen, Erno “Emppu” Vuorinen in Tarja Turunen posneli prvi akustični demo. Ime zasedbe je bilo izbrano v čast prvi skladbi, ki jo je trio ustvaril skupaj.

Izidu prvih delovnih posnetkov je sledil drugi del, slednjemu pa prvenec Angels Fall First (1997), ki je bil izdan pod okriljem založbe Spinefarm Records.

Po prvi domači turneji je napočil čas za pripravo drugega albuma, ki je prav tako izšel pri Spinefarm Records. Dober sprejem plošče Oceanborn (1998) je zasedbi odprl vrata do prve evropske turneje, na kateri so nastopili kot predskupina Rage.

V času priprav za svoj tretji album Wishmaster (2000) se je zasedba preizkusila tudi na finskem izboru pesmi za Evrovizijo. Čeprav je publika izbrala njih, se je žirija na koncu odločila za Nino Åström. A nič ne de, izid tretjega albuma je zasedbi omogočil prvo svetovno turnejo, slednji pa je sledila tudi evropska serija koncertov, na kateri so Nightwish poleg Sinergy in Eternal Tears of Sorrow nastopili kot zvezde večera.

Leta 2001 je zasedba posnela svoj prvi EP Over the Hills and Far Away, na katerem so se poleg naslovne skladbe, v originalu delo Garyja Moorea, znašli tudi neuporabljeni “10th Man Down” in “Away” ter reciklirana izvedba skladbe “Astral Romance”.

Po kadrovskih rošadah in seriji resnih pogovorov je bend začel pisati novo poglavje svoje zgodovine. Poleg menjave vodstva in basista se je le-ta odločil tudi za nadgradnjo svojega glasbenega sloga. Za uporabo orkestralnih tehnik.

Century Child (2002) je sledil Once (2004), po mnenju mnogih najboljši album, ki ga je zasedba posnela s pevko Tarjo Turunen.

Leta 2005 je zasedbo znova zajel veter sprememb, saj je pevka Tarja je zaradi nasprotja interesov dobila odpoved.

Mesto pevke je nato prevzela Anette Olzon, s katero je zasedba posnela plošči Dark Passion Play (2007) in Imaginaerum (2011). Sredi promocijske turneje za zadnjo je Anette leta 2012 nadomestila Floor Jansen, ki je naslednje leto tudi uradno prevzela njeno mesto. To pa ni bilo edino kadrovanje, saj je istega leta tudi Troy Donockley postal redni član zasedbe.

Zasedba je leta 2015 izdala svoj osmi studijski album Endless Forms Most Beautiful, ki vsebuje tudi bendovo najdaljšo skladbo.

Po opravljenih koncertnih obveznostih se je skupina odločila za enoletni odmor, med katerim je Tuomas Holopainen že začel s pripravami za bendov deveti studijski album.

Še pred tem pa v Bratislavo!