Legende slovenskega podzemlja predstavile novi album

Demolition Group v Kinu Šiška. (FOTO: Blaž Fortuna)
Demolition Group v Kinu Šiška. (FOTO: Blaž Fortuna)

Pa smo dočakali večer, ko smo lahko v preddverju Kina Šiške prevzeli prvih dvesto kopij novega albuma skupine Demolition Group, legend slovenskega podzemlja, ki so z eksplozijo pronicljivih besedil navdušili in zabavali. Čeprav dobre pol ure pred začetkom koncerta v zraku ni bilo čutiti napetega vzdušja pričakajočega spektakla, so se oboževalci počasi, a vztrajno nabrali skupaj, zavzeli svoje položaje znotraj velike dvorane in si izborili dovolj prostora za obsedeno plesno gibanje. Nekateri so zares izstopali z nekontroliranimi orgazmičnimi gibi, a se niso dali motiti. Takšen učinek ima lahko hudičevo dobra glasba, če se te dotakne na točno pravem mestu. Mene se tokrat ni.

(FOTO: Blaž Fortuna)

 

Še vedno na robu alterja in undergrounda

Zasedba Demolition Group je bila ustanovljena leta 1985 kot frakcija, širitev in nadaljevanje dela njihove praskupine Gast’r’bajtrs. In še do danes ostajajo posebni in brezkompromisni. Izdali so že 14 albumov in jih proslavili z mnogimi nagradami. Po ‘Zlagano sonce’ (2015), enemu najboljših albumov tistega leta po izboru kritikov, smo pričakovali veliko in končno smo dobili devet skladb, ki so jih kar eno za drugo uvrstili na začetek njihove dolge setliste. ‘Vse je tu‘, ‘Zvezde so onstran‘, ‘Korak nazaj‘, ‘Napačna midva‘, ‘Grozno sam‘, ‘Preveč vsega‘, ‘Nostalgija‘, ‘Se vidiva jutri‘ in ‘Pojdiva tja‘.

Kljub mnogim dilemam in spremembam je skupina ohranila ustvarjalni naboj, kar je dokazala tudi tokrat pred lepim številom zvestih poslušalcev. Pevec Goran Šalamon si je moral grlo na odru med skladbami vlažiti kar s pivom, kot se za pravega ostarelega rokerja spodobi. Čeprav so njegovi gibi omejeni, glas ostaja močan in prodoren. V skupini vlada živa energija in električna atmosfera. Aleš Suša na saksofonu, Petar Stojanović na kitari, brata Tomi in Ivan Gregel na basu in bobnih in Matjaž Pegam, ki skrbi za zvok in produkcijo.

Demolition Group so na sceni že 30 let. (FOTO: Blaž Fortuna)
Demolition Group so na sceni že 30 let. (FOTO: Blaž Fortuna)

Še vedno na robu alterja in undergrounda, toda veterani slovenske rock scene prevečkrat izzvenijo identično. Ob podobni zasnovi, zvoku in aranžmaju je težko ločiti skladbe, ki po večini iščejo udarnih nekaj verzov, izstopajočo basovsko linijo in solo na saksofonu. So pa na poti nekam v neznano. “Pojdiva tja” je zaokroženo sporočilo nove plate, ki pravi, da je to ‘glas tesnobe in strahu pred izločenostjo iz kroga ljubezni, iz zavetja skupnosti, varne predvidljivosti. Pojdiva tja glasno sprašuje, ali smo res lahko vedno in vsi zmagovalci v večni tekmi vseh proti vsem? Pojdiva tja je hrepenenje po odhodu na pot, v iskanje sveta, ki bo drugačen. Kdo ve kam in kdo ve kje je ta svet. Eno pa je gotovo. To bo svet, v katerem govoriti glasno ne pomeni kričati, ampak poslušati.’

(FOTO: Blaž Fortuna)

Še najbolj udarna je ‘Nostalgija‘, ki jo poganja vražji bas Ivana Gregla, drugače pa nov album ostaja v kontekstu družbene kritičnosti. Za seboj imajo trideset let delovnih izkušenj, tako da so lahko direktni aktivizem izrazili tudi z drugimi skladbami. Kot pravi pevec Goran Šalamon: ‘Skušamo nakazati, kje so tiste rane v družbi: nenehen strah, tesnoba in negotovost.’

V noči predstavitve  novega albuma so nam pripravili vrtoglavih 28 skladb, s čimer so še enkrat več dokazali, da so drugačni. Dali so vse od sebe, in četudi to ni glasba za vse, je celotni sklop deloval. ‘Kaplja’, ‘Dan brez’ ’99’, ‘Kapital’, ‘Lažje je imeti psa’, ‘Včasih tko’, ‘Gospodar’, ‘Planet starcev, ‘Mesečina’, ‘Neovangelij’, ‘Nimam rad boga’, ‘Zlagano sonce’, ‘Dež’, nato pa še dva bisa. Dolga noč, polna težke in udarne glasbe. Če je za vas, pa se prepričajte na kakšen njihovem naslednjem koncertu.