KID ROCK: ‘Sweet Southern Sugar’ (2017)

Kid Rock je izdal nov album.
Kid Rock je izdal nov album.

Princ hibrida dixie rocka, countryja, rapa in metala se je 3. novembra vrnil z novo ploščo, ki je nasledila leta 2015 izdani ‘First Kiss’.

Kid Rockov 11. studijski album nosi naslov Sweet Southern Sugar in je izšel pod okriljem založb Top Dog ter BMG.

Uganite, kdo je nazaj

Novi album nekdanjega moža Pamele Anderson vsebuje 10 skladb, pred svojim izidom pa je bil deležen (izvirne?) promocije.

46-letni Kid Rock je namreč v letošnjem juliju napovedal svojo senatorsko kandidaturo, v sklopu katere naj bi kandidiral kot senatorski kandidat mesta Michigan. Po relativno velikem medijskem odzivu in bližanju datuma izida pa snedel svoje besede – zaradi očitnih razlogov.

Kot je že bilo omenjeno uvodoma, vsebuje plošča 10 skladb, ki, pričakovano, krožijo znotraj Rockovega ustvarjalnega polja, kakršnemu smo lahko priča v zadnjih letih.

Naslovnica albuma 'Sweet Southern Sugar'.
Naslovnica albuma ‘Sweet Southern Sugar’.

Se pravi, oživljanju zapuščine južnjaškega rocka, servirane z ravno pravšnjo mero kidrockovske arogance in ne pretiranimi elektronskimi ter hiphopovskimi  vložki.

Vtisi? Čeprav lahko v Sloveniji preštejemo Rockove oboževalce na prste ene roke, pa še to po jutru, ko bi začeli s pripravništvom na bližnji žagi, vas album ne bo razočaral.

Morda ravno nasprotno. Če se na Rockov dosedanji glasbeni katalog spoznate toliko kot na jedrske podmornice, imam za vas dobro novico, saj predstavlja album odlično izhodišče za spoznavanje glasbenikovih dosedanjih stvaritev.

Album odpira ‘Greatest Show On Earth’, s katero nas glasbenik že uvodoma seznani s tem, kdo je tu glavni. Jasno, glasno in arogantno … kot se za kujona spodobi.

‘Po-Dunk’ nadaljuje pot, ki jo je začrtal njegov predhodnik – le, da se je Rock tokrat odpravil v svet bibličnega pasu, prepovedane žganjekuhe in porok med bratranci ter sestričnami. Ljubitelji šmarnice, pozor!

Kid Rock (FOTO: YouTube)
Kid Rock (FOTO: YouTube)

Tudi nadaljevanje plošče je posvečeno ohranjanju zapuščine Dixieja. Le da je šopirjenje tokrat nadomestila poletna balada ‘Tennessee Mountain Top, skladba kakršne smo v preteklosti že slišali.

Vnovična reciklaža del Rockovih vzornikov, le da se tokrat piše leto 2017. Primerno za zimske dni, ko boste obtičali v snežnem metežu in preklinjali vsem znane osumljence.

Po pozabljivi ‘I wonder’ je tu že ‘American Rock ‘n Roll’, s katero se Rock znova vrne na svoje domače igrišče. V svet balad in (vsaj zame) pretiranega subliminalnega opevanja ZDA. Ušesom prijetno, sploh če odmislimo zadnji faktor .

Čeprav je nadaljevanje plošče namenjeno predvsem polnjenju njenih kapacitet, med preskakovanjem ne spreglejte ‘Raining Whiskey’ in ‘Stand The Pain’, ki sta nedvomno vredna vašega časa.

Morda ne toliko kot ‘Tennessee Mountain Top’ in ‘American Rock ‘n Roll’, a vseeno.

Čas gre naprej

Čeprav je Kid Rockovo glasbeno plat v zadnjih letih (v veliki večini) nadomestila senzacionalistična plat, plat, ki sledi mantri, da je vsakršno pojavljanje v medijih dobro za posel, je pred vami izdelek, kateri dokazuje, da je vse skupaj le ni tako konfekcijsko.

Narejeno za radijske frekvence in z zelo kratko življenjsko dobo.

Saj se mora, tako kot vse, rock prilagajati časom.  Nenehno preigravanje enih in istih vzorcev lahko hitro postane dolgočasno.