Glenn Hughes ni želel biti del Black Sabbath

Foto: Glenn Hughes (FB), Oliver Halfin, promo
Foto: Glenn Hughes (FB), Oliver Halfin, promo

Med nastopom v nedavni epizodi video podcasta In The Trenches with Ryan Roxie je legendarni vokalist/basist Glenn Hughes razmišljal tudi o svojem času, ko je sredi osemdesetih nastopal z Black Sabbath. Predvsem, kako je sploh prišlo do sodelovanja: “Tony [Iommi] je leta 1985 načrtoval izid solo albuma, na katerem bi poleg mene nastopila tudi Ronnie James Dio in Rob Halford. Bil sem prvi, ki je šel v Cherokee Studios v Hollywoodu in ustvaril nekaj pesmi s Tonyjem. Po prvem večeru me je prosil, naj pridem nazaj naslednji dan … Na koncu sem postal edini pevec. Pri zadnji pesmi je Don Arden – Sharonin [Osbourne] oče – ki je takrat vodil Tonyja, predlagal Warner Brothers, da bi morali album preimenovati v Black Sabbath s Tonyjem Iommijem. Torej to ni bil več album Tonyja Iommija, ampak Black Sabbath album z naslovom Seventh Star. V tistih časih sem ravno spreminjal svoj življenjski slog. Šlo je za težke čase.”

Hughes je dodal: “Biti v Black Sabbath ni bilo nekaj, kar sem si želel. Poskušal sem pomagati Tonyju, delal sem njegov solo album. V delu z njim sem zelo užival. Do zdaj sva skupaj posnela tri albume in ni videti, da bi bilo dela konec.”

Hughes je leta 2017 o svoji izkušnji s Sabbath za Cat Unwrapped (Collision) povedal tudi: “Bilo je malo drugače, ker nekatere od teh pesmi niso bile napisane zame. Za moj način petja. Šlo je za veliko spremembo. Da sem bil del tako vplivne skupine s pripadajočim številom oboževalcev.  Naj bo jasno, Ozzy [Osbourne], Geezer [Butler], Tony in Bill Ward so moja družina — vsi smo odraščali skupaj, tako da te fante poznam osebno, vendar je njihov katalog zelo temen in zlovešč, kar pa ne velja za njih osebno. Skrivnostnost, povezana z njihovo glasbo, mi je bila rahlo nenavadna.”

“Resnično sem užival pri pripravi Seventh Star. S Tonyjem sva kasneje posnela še DEP Sessions in Fused. Vendar je bila situacija nekoliko drugačna. Čeprav sem užival v bandu, sta Ozzyjev in Diov glas kot nalašč za Black Sabbath.”

Seventh Star je bil prvotno izdan leta 1986, ko je Iommi rekrutiral Davea “The Beast” Spitza in bobnarja Erica Singerja (kasneje Kiss) ter povečal vlogo klaviaturista Geoffa Nichollsa. Plošča predstavlja nekakšen slogovni odklon od ostalega Sabbath kataloga. Nagib k bluesu in radijsko dostopnejšim melodijam.