ALTIN GÜN + Moveknowledgement

Kdaj:
15. november, 2022, 20:00 @ 20:00 – 28. november, 2022, 23:45 @ 23:45 Europe/Ljubljana Časovni pas
2022-11-15T20:00:00+01:00
2022-11-28T23:45:00+01:00
Kje:
Kino Šiška
Trg prekomorskih brigad 3
1000 Ljubljana
Slovenija
Cena:
20€ - 22€
Koncert @ Katedrala
V Šiško se po plesni noriji, ki so nam jo pripravili pred štirimi leti, vračajo nepozabni grammyjevski nominiranci Altin Gün, ki s svojim atraktivnim obujanjem turškega psihedeličnega rocka žanjejo kritiško hvalo, milijone ogledov in nastope na največjih svetovnih festivalih.
ZA FENE: Gaye Su Akyol, Khruangbin, Druga godba …
Odkar je mednarodna amsterdamska naveza Altin Gün obnorela in razplesala našo veliko dvorano, se je zgodilo marsikaj – ne le po svetu, temveč tudi okoli benda. Zasedba, ki je nastala iz navdušenja nad bogato zapuščino anatolskega folk rocka, se je ne le uveljavila kot ena najbolj vidnih in priljubljenih predstavnic novodobne preroditve tega žanra ter naštela milijone spletnih ogledov in pretokov, temveč z albumom Gece (Glitterbeat, 2019) pobrala tudi nominacijo za prestižno nagrado grammy.
Temu sta po hitrem postopku lani sledila kar dva nova albuma, Yol za založbo Glitterbeat in dobrodelna Bandcamp ekskluziva Âlem. Bendovo briljantno prekrivanje zvokov preteklosti in sedanjosti navdih seveda še vedno najde v odmaknjenih turških prodajalnah plošč in psihedelični vročici, ki se dviga z istanbulskih ulic, a tokrat z močnim in mednarodnim pop prizvokom nakazuje tudi znatno drugačen ustvarjalni proces. Delo na daljavo sredi koronskega zaprtja je nove skladbe preželo z zasanjanostjo, zvočno paleto pa obogatilo s synth pop zvoki Evrope v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Prav nič ni čutiti, da je bil svet v času nastanka plošč v mirovanju – ob zapeljivi glasbi Altin Gün si je pač nemogoče predstavljati, da stojiš na miru.
Uvod v večer bo pripadel domačim prvakom novodobne krautrockerske psihedelije Moveknowledgement. Eden najpomembnejših slovenskih bendov zadnjih dveh desetletij je od nekdaj fluiden tako žanrsko kot člansko, po petletni odsotnosti pa so se letos vrnili z novo postavo, zvokom, vizijo in albumom. Ena najbolj odmevnih domačih plošč leta Lying Cobra, izdana pri založbi Moonlee, črpa iz prelomne psihedelije šestdesetih let prejšnjega stoletja. Zaznamujejo jo melodična, vznemirljivo večplastna in kristalno čista zvočna krajina, subtilna manipulacija različnih analognih sintov, božajoče vokalne polifonije in prosto lebdeči, počasi razvijajoči se aranžmaji, ki nas bodo zavrtinčili v bendov svet.
👉VSTOPNICE ŽE V PRODAJI PREK SPLETA IN PRODAJNE MREŽE EVENTIM: https://bit.ly/AltinGun_KStix
▪ Predprodaja: 20 €
▪ Na dan: 22 €
▪ S popustom (d/š/u): 16 €
Organizacija: Kino Šiška