DIVLJE JAGODE: ‘Vatra’ (1985)

FOTO: Google

Divlje Jagode so nedvomno ena od zasedb s področja nekdanje skupne države, ki so v razponu nekaj let ustvarile žanrske klasike, potem pa zaradi kombinacije nesrečnih okoliščin in geopolitičnih dogodkov v regiji (skoraj) propadle in postale del zgodovine.

 

O albumu ‘Vatra’

Skupina Divlje jagode (FOTO: Heavy Metal Realm)
Skupina Divlje jagode (FOTO: Heavy Metal Realm)

Da ne dolgovezim preveč. Bendov peti studijski album ‘Vatra‘ je bil posnet med novembrom in decembrom 1984 v prostorih sarajevskega RTV-ja, svojo končno glasbeno podobo pa je dobil februarja 1985, v Music Park Studios (Bad Homburg, Nemčija). Na isti lokaciji je zasedba posnela in uredila tudi ploščo ‘Čarobnjaci’ (1983). Drugače pa gre za zadnji srbohrvaški album, ki ga je bend posnel z Alenom Islamovićem, saj je slednji zasedbo zapustil po londonski odisejadi.

Tako kot prejšnja dva albuma tudi slednjega odpira visokooktanska zver, ki tokrat sliši na ime ‘Ciganka’. Rohnenje se nadaljuje tudi z Let na drugi svijet’, koncertno klasiko, brez katere v živo skoraj ne gre. Začetni juriš se nekoliko ustavi pri ‘Divljakuša‘, ki kot še nekatere prihajajoče po tihem naznanja smer, v katero se je čez nekaj let podal pevec Islamović. Najprej pri Bijelo Dugme, potem pa še solo. Studijsko popolnost plošče nadaljuje ‘Dinamit’ , sledi pa ji ‘Cmokni me, srce’, solidno glasbeno mašilo, ki pa ne dosega uvodnih standardov.

‘Hopa-cupa’ odpira drugo stran plošče. Vrnitev v vode sklade ‘Divljakuša‘, bi lahko rekli. Če bi se album zaključil z ‘Vatra’ bi lahko govorili o popolnem albumu, o studijskem triumfu zasedbe, a kaj, ko sta tu ‘Touch me little girl’, dokaz, da bi se moral bend držati materinščine, in ‘Moja si …’.

Gledan kot celota predstavlja album pomemben glasbeni dokument s področja nekdanje Jugoslavije, saj slednji več kot odlično dokazuje, da Titov socialistični eksperiment le ni bil tako zaprt, kot pridigajo nekateri. Še več, zmožen je bil ponuditi domačo zmes hard rocka in heavy metala, ki se je lahko brez težav kosala z Zahodom.